19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIn Mehedinti ar putea fi declarata stare de urgenta

In Mehedinti ar putea fi declarata stare de urgenta

• Debitul Dunarii este de 30% din valoarea normala pentru aceasta perioada • Citeva cursuri de apa au secat pe zeci de kilometri • Acesta este cel mai greu an pentru energeticieni

La sediul Prefecturii Mehedinti a fost convocata luni dupa-amiaza Comisia de Aparare Impotriva Dezastrelor, pentru a analiza situatia existenta in teren. Reprezentantii Companiei Nationale Apele Romane – filiala Mehedinti au prezentat o informare privind impactul nivelurilor si debitelor scazute ale Dunarii si riurilor interioare asupra principalilor utilizatori de apa din judet.

Din cauza secetei prelungite din toata Europa si Romania, sint afectate foarte mult debitele Dunarii, care in prezent inregistreaza doar 30% din debitul mediu multianual, 1.650 mc/s, fata de 5.520 mc/s. Pe de alta parte, si debitele cursurilor interioare sint mai mici cu 70% fata de valorile normale pentru aceasta perioada. Marii consumatori de apa din Mehedinti – SECOM, CELROM, CILDRO, RAAN si Santierul Naval Severnav-nu sint deocamdata afectati de aceasta situatie, datorita lacului de acumulare de la Portile de Fier.

Cele mai afectate cursuri de apa din judet sint Cosustea Mare, care prezinta un debit de 6% fata de debitul mediu multianual, si care a secat complet pe o portiune de 50 de kilometri, Motru, cu un debit de 25%, si Topolnita, cu 23%.

„Si restul cursurilor sint afectate, debitele fiind la 60% din valoarea normala. Cursurile de apa pe unele sectoare au secat complet, cum ar fi Iupca, Ohaba sau Crainici“, a spus inginerul Ion Sandu, directorul Companiei Nationale Apele Romane – filiala Mehedinti.

La Bala si Vinju Mare, apa cu portia

In cazul anumitor societati sau institutii au fost instituite o serie de restrictii. Primaria comunei Bala are restrictionata furnizarea apei 16 ore pe zi, iar locuitorii din Vinju Mare nu au apa 14 ore pe zi. Situatia in localitatile fara sisteme centralizate de alimentare cu apa este si ea dramatica in cazul a 25 de comune si peste 80 de sate.

Inginerul Ion Sandu a mai spus ca resursele de apa din majoritatea localitatilor mehedintene se vor epuiza, daca in urmatoarea saptamina nu vor fi precipitatii.

Doua recorduri in doua luni consecutive

Reprezentantii societatii HIDROELECTRICA Portile de Fier spun si ei ca aceasta perioada este una anormala, avind in vedere ca debitul mediu multianual pentru un an secetos este de 4.770 de metri cubi pe secunda.

„In acest an, am inregistrat doua recorduri negative in doua luni consecutive. In primul rind, in luna iulie, fata de debitul minim inregistrat pina acum, care era de 2.370 mc/s, noi am avut 2.100 mc/s, iar in august, fata de 1.860 mc/s, ne situam acum la aproximativ 1.630“, a spus inginer Teodor Pavelescu, directorul tehnic al HIDROELECTRICA Portile de Fier.

In prezent, la Hidrocentrala Portile de Fier I se produc zilnic aproximativ 5.000 MWh, fata de 25.000 MWh, cit este capacitatea maxima, iar la Portile de Fier II se produc 2.000 MWh. Exploatarea sistemului hidroenergetic si de navigatie de la Portile de Fier se face in baza unei Conventii Internationale semnate in anul 1998 cu partea sirba.

„Pentru un debit sub 2.350 mc/s, in document se stipuleaza ca debitul care intra in tara pe la Bazias trebuie sa fie egal cu debitul care iese pe la Portile de Fier II. In aceasta situatie, complexul nostru se comporta ca si cum practic n-ar exista. Noi nu putem pastra sau elibera apa din lacul de acumulare peste valorile prevazute de Conventie. In caz contrar, statul roman va plati penalitati uriase“, a spus Teodor Pavelescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS