16.2 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLucrari de retehnologizare la Portile de Fier II

Lucrari de retehnologizare la Portile de Fier II

• Hidrocentralele Portile de Fier I si II au obtinut a treia productie anuala din istorie • 7,4 miliarde kWh, intr-un an secetos • In 2003, demareaza lucrarile de retehnologizare a grupurilor de la Portile de Fier II

Reprezentantii Sucursalei HIDROELECTRICA Portile de Fier au semnat, in aceasta saptamina, actul de receptie finala a modernizarii pentru Hidrocentrala Gogosu, cu o valoare a investitiei in acest an de 6,6 miliarde de lei. Potrivit reprezentantilor sucursalei, in acest an s-au incheiat si lucrarile de montaj la ecluza romaneasca de la Sistemul Hidroenergetic si de Navigatie Portile de Fier II; aici au fost montate si echipamentele pentru semnalul de navigatie S2, care asigura desfasurarea navigatiei in conditii de siguranta in acest sector fluvial. Podul suspendat peste bratul Gogosu va fi dat in folosinta in trimestrul III al anului 2003, cu o valoare a investitiei in acest an de 26,5 miliarde de lei, care va asigura al doilea acces in insula Ostrovul Mare. „A intrat in linie dreapta si retehnologizarea de la Portile de Fier II, astfel ca primul hidroagregat ar putea intra in modernizare la inceputul anului viitor. Sucursala a realizat un plus de 155 miliarde de lei investitii, fata de anul anterior“, a spus Cristian Cazanacli, director general al sucursalei. Prin Hotarirea Guvernului Romaniei 848, din 28 august 2001, privind unele masuri pentru cresterea gradului de siguranta in functionare si a puterii instalate la Centrala Hidroelectrica Portile de Fier II, HIDROELECTRICA a fost imputernicita sa negocieze contractul pentru realizarea reparatiei cu VA TECH HYDRO Ltd, aceeasi companie care efectueaza retehnologizarea grupurilor de la Portile de Fier I.

502 salariati au fost transferati la filiala HIDROSERV

Sucursala HIDROELECTRICA Portile de Fier a produs in acest an 7,4 miliarde kWh, reprezentind a treia productie anuala din istorie, si a obtinut un profit de peste 200 de miliarde de lei. „In conditiile in care in acest an am avut grupuri oprite pentru retehnologizare, iar debitul Dunarii nu a fost prea mare, nu putem decit sa spunem ca am obtinut o productie foarte buna. Chiar daca au mai existat voci care au pus o umbra de indoiala, ne declaram multumiti de lucrarile de retehnologizare care se efectueaza la Portile de Fier I si, de anul viitor, la Portile de Fier II“, a precizat Teodor Pavelescu, directorul tehnic al sucursalei. Retehnologizarea a fost necesara deoarece agregatele au depasit durata normata de viata de 30 de ani si au acumulat peste 200.000 de ore de functionare. Valoarea totala a lucrarilor de modernizare, care beneficiaza de garantii guvernamentale pentru 85% din valoare, se ridica la 180 de milioane de franci elvetieni. Aplicarea programului Ministerului Industriei si Resurselor a dus la disponibilizarea a 28 de salariati, fiind trimisi in somaj 13 angajati. Prin reorganizarea sucursalei si infiintarea filialei HIDROSERV au fost transferati 502 salariati, decizie ce a atras initial nemultumirea personalului de la sectorul de mentenanta. „Apele s-au linistit acum si putem lucra alaturi de colegii de la HIDROSERV“, a precizat Cristian Cazanacli, directorul general al sucursalei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS