15.6 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomania a cerut UE un ragaz de 15 ani pentru a indeplini standardele de calitate la apa potabila

Romania a cerut UE un ragaz de 15 ani pentru a indeplini standardele de calitate la apa potabila

Romania a cerut Uniunii Europene o perioada de tranzitie de 15 ani pentru indeplinirea standardelor europene in privinta calitatii apei potabile, in conditiile in care acest obiectiv presupune un efort financiar de circa 18 miliarde de dolari, a comunicat ieri Ion Bazac, secretar de stat pentru integrare europeana din cadrul Ministerului Apelor si Protectiei Mediului (MAPM).

Potrivit secretarului de stat, Ministerul Sanatatii si Familiei si MAPM trebuie sa ia o serie de masuri. In primul rind, este vorba despre faptul ca monitorizarea calitatii apei este insuficienta pentru a raspunde cerintelor Directivei Uniunii Europene. La ora actuala, datele sint centralizate numai pentru 329 de sisteme de aprovizionare ceea ce reprezinta 51 la suta din populatie.

Datele privind celelalte sisteme sint disponibile la nivel judetean. Monitorizarea calitatii apei de catre producatorii din orase se efectueaza, microbiologic si chimic, numai in 38,5 la suta din statiile care trateaza apa de suprafata si in 9 la suta din cele care trateaza apa de profunzime. In cazul producatorilor din comune, procentul este de 5 la suta atit pentru apele de suprafata, cit si pentru cele de profunzime.

Din datele existente pentru anul 2000, din pacate, parametrii chimici sint inca departe de cei cuprinsi in Directiva, ceea ce va necesita extinderea numarului parametrilor monitorizati. Preocuparea institutiilor cu responsabilitati in aceasta directie se loveste insa de lipsa echipamentului adecvat si a personalului, precum si a unui buget alocat separat acestui domeniu. Deocamdata, s-a reusit identificarea, la nivel national, a surselor de apa care deservesc mai mult de 5.000 de locuitori, a adaugat oficialul MAPM.

O problema cu totul deosebita este insa cea a retelei de distributie, care este mai veche de 75 de ani in multe localitati, lucru ce conduce la o deteriorare semnificativa a calitatii apei, inclusiv prin modificari organoleptice.

De asemenea, apa poate fi contaminata cu produsi de coroziune si impuritati rezultate din frecventele accidente care apar in reteaua de distributie. In multe localitati, distributia apei este frecvent intermitenta, ceea ce deterioreaza calitatea acesteia, inclusiv bacteriologic. In prezent, la nivelul guvernului se cauta solutii pentru investitiile substantiale care sint necesare reabilitarii retelei de distributie a apei, a precizat Bazac.

O problema distincta este cea a distributiei interne, in care este implicata responsabilitatea proprietarilor imobilelor respective. In prezent, se lucreaza la o evaluare a starii acestor retele interne, mai ales ca in cazul unor cladiri vechi, unde tevile sint facute din plumb. Secretarul de stat apreciaza ca efortul la care s-a angajat guvernul trebuie sprijinit insa de populatie, ceea ce presupune, in primul rind, informarea corecta si concreta asupra starii de fapt. De altfel, articolul 13 din Directiva prevede obligatia statelor membre de a se asigura ca informatiile asupra calitatii apei sint disponibile consumatorilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS