14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalO parte din firmele de paza isi depasesc atributiile legale

O parte din firmele de paza isi depasesc atributiile legale

O parte din firmele de paza romanesti isi depasesc atributiile legale participind la executari silite, practica concurenta neloiala, isi fac reclama mascata sau au angajat ilegal persoane cu antecedente penale, a declarat ieri intr-o conferinta de presa, colonelul Stan Vasai, adjunct al sefului Directiei Politiei de Ordine Publica (DPOP) din Inspectoratul General al Politiei (IGP).

Aceste ilegalitati au fost descoperite in timpul controlului facut in ultimele trei luni la toate societatile de paza din tara si la cele care se ocupa cu supravegherea electronica a firmelor si locuintelor. Colonelul Vasai a spus ca unele societati de paza, „in dorinta de a intra in unele obiective, practica concurenta neloiala, oferind servicii sub pretul pietei si, de aici, pentru a-si acoperi cheltuielile folosesc munca la negru“.

El a dat drept exemplu societatea Vipers System International Product SRL Bucuresti, condusa de o persoana cu antecedente penale. Aceasta firma folosea pentru paza 43 de persoane, dintre care numai 15 erau incadrate legal si numai trei erau avizate de politie sa desfasoare asemenea activitate. Drept urmare, acestei firme i-a fost retrasa autorizatia de functionare, iar politistii au inceput cercetarile in acest caz.

Adjunctul sefului DPOP a adaugat ca „multe firme de paza isi fac reclama mascata participind la diverse activitati (concerte in aer liber sau alte manifestari cultural-artistice) care se desfasoara in locuri publice – de regula pe stadioane“.

El a explicat ca „aceste societati se implica in executarea unor masuri de ordine, depasindu-si astfel atributiile conferite de lege”.

Colonelul Vasai a dat drept exemplu Scut Force, V.V.T. General, Dragon Star si Bronec International, toate din Bucuresti. Alte societati de paza incheie contracte de prestari servicii (asigurare de garda de corp) cu birourile executorilor judecatoresti, in baza carora participa fara drept la executari silite.

„Ele genereaza astfel reactii ostile“, a mai spus colonelul Stan Vasai, precizind ca acest gen de nereguli au fost descoperite la firmele Five Stars Security Group si Bidepa, ambele din Capitala. Adjunctul sefului DPOP a mai declarat ca „in unele judete apar semnale ca la societatile de paza sint incadrate persoane cu antecedente penale, fara avizul politiei sau fara contracte de munca“.

De asemenea, in cadrul unor firme de paza, unele activitati „sint coordonate de persoane cu antecedente penale sau conducerea unor astfel de societati savirseste acte de coruptie“, a adaugat colonelul Vasai. Astfel, cei care conduc firmele de paza Federal Guard si Total Security, ambele din municipiul Craiova, au fost amendati pentru ca au incadrat sau mentinut in serviciul de paza persoane cu antecedente penale sau neavizate de politie, a precizat aceeasi sursa.

De asemenea, politistii au intocmit dosar penal pe numele lui Cristian Dima, asociat la firma Private Security W.B.C. SRL din Galati, acuzat ca intentiona sa falimenteze societatea deoarece avea o datorie catre stat de peste sapte miliarde de lei. El ar fi infiintat in acest sens societatea comerciala Securitas W.B.C. SRL (neautorizata de Politie), prin intermediul careia a preluat 15 contracte de prestari servicii de paza si majoritatea angajatilor celeilalte societati, prin incheierea unui protocol de colaborare. Totodata, aceeasi societate a deschis un punct de lucru in municipiul Brasov, punct condus, in calitate de consilier tehnic, de Liviu Neagu, care are antecedente penale.

Din documentele firmei reiese insa ca Neagu este imputernicit sa reprezinte in Brasov interesele societatii, a spus Vasai. Administratorii a alte doua firme de paza, din Buzau, sint cercetati de politisti pentru ca au pretins si primit diverse bunuri si bani de la persoane pe care le-au angajat. Mai mult, folosind acte false, ei au dotat un cetatean strain cu un pistol cu glont, inchiriat de la politie. Anul acesta, politistii au retras autorizatiile a 54 de societati de paza, au aplicat administratorilor unor astfel de firme 46 de amenzi si 1.656 de astfel de sanctiuni agentilor de paza.

De asemenea, politistii au retras avizele a 312 agenti de paza, iar 33 de persoane au fost trimise in judecata pentru abateri.

Pina in prezent, Inspectoratul General al Politiei a eliberat 1.598 de autorizatii de functionare pentru societati de paza si pentru cele care se ocupa cu supravegherea electronica a firmelor si a locuintelor.

Din aceste firme, 679 functioneaza in Bucuresti. Totodata, in tara mai functioneaza 406 sucursale sau puncte de lucru ale acestor societati. Firmele si filialele acestora asigura paza a 9.774 de obiective si a peste 320 de transporturi de bunuri si valori. In cadrul acestor societati sint angajate 29.600 de persoane, dintre care 9.587 sint avizate sa poarte armament, fiind asigurate cu paza inarmata 2.008 obiective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS