11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljȘcoala „Traian“ se extinde greu pe verticală

Școala „Traian“ se extinde greu pe verticală

Școala Gimnazială „Traian“ din Craiova desfășoară lucrări de mansardare a unui corp de clădire, pentru a face noi săli de clase. Șantierul a fost deschis în august și, potrivit termenului de execuție, noile spații ar trebui date în folosință în decembrie. Conducerea școlii spune că deja sunt întâzieri și speră ca în perioada următoare condițiile meteo să fie propice pentru a se face acoperișul. Clădirea respectivă este acoperită parțial cu prelată, parțial cu țiglă.

Lucrările de mansardare a unui corp de clădire de la Școala „Traian“ din Craiova au fost demarate pentru că toate sălile de clasă sunt înguste, iar efectivele de elevi sunt tot mai numeroase. Noile spații de învățământ ar fi destinate elevilor de la pregătitoare.
„La clasele pregătitoare, în ultimii trei ani nu avem efective sub 35 de copii. Școala a luat ființă în anul 1870, iar sălile de clasă sunt spațioase doar pe verticală, din acest motiv eu am insistat la Primăria Craiova pentru a ne extinde. Am primit bani și în prezent se face mansardarea localului 2, unde intenționăm să facem trei săli de clasă și o sală de servit masa pentru elevii din clasa pregătitoare. Am vrea să mutăm la mansardă elevii de la pregătitoare pentru că ei stau în băncuțe speciale care nu pot fi folosite după-amiază pentru copiii din gimnaziu“, a explicat Maria Dașu, directoarea unității de învățământ. Pentru aceste lucrări, Primăria Craiova a alocat 915.000 de lei.
Șantierul a fost deschis în luna august de firma SC LACOSA IMPEX SRL, iar, potrivit termenului de execuție, lucrările ar trebui finalizate până pe 4 decembrie. Nu sunt însă speranțe pentru a avea investiția la cheie la data respectivă.
„Ne aflăm la jumătate cu execuțiile. Lucrările au întârziat foarte mult, în primul rând din cauza procedurilor de licitație. Am demarat licitația în februarie și am terminat, cu contestații cu tot, în luna august. Și începând cu 4 august au venit constructorii, au făcut organizarea de șantier. Din cauza temperaturilor foarte mari din august nu s-a putut lucra foarte mult. Până acum s-au ridicat pereții pentru mansardare, s-au făcut consolidări la clădire și urmează acoperișul, apoi se va lucra la interior, la compartimentarea întregului spațiu“, a menționat managerul unității de învățământ.

Elevii nu mai pot sta înghesuiți

În clădirea în care se fac lucrări învață elevii din clasele I-VIII. Directoarea Școlii „Traian“ susține că lucrările trebuie urgentate, întrucât elevii învață în laboratoare.
„Am insistat foarte mult la constructor pentru că ne-am înghesuit. Am băgat copiii la subsol și în laboratoare. Practic, noi nu mai avem laboratoare funcționale, acestea au devenit săli de clase. Am cerut să accelereze lucrările pentru a intra în acele săli de clasă, cel târziu după vacanța de Crăciun. Avem ca termen 4 decembrie, dar nici vorbă să se poată respecta“, a mai spus Maria Dașu. Noile săli de clasă au o suprafață de 70 de metri pătrați. Totodată, sala de mese va fi folosită și pentru program After School pentru elevii de la clasele primare.
„Sunt peste 50 de solicitări pentru After School. Nu am organizat un astfel de program pentru că nu aveam spațiul necesar. Odată ce se va finaliza investiția, voi face documentația necesară pentru a avea un astfel de program“, a mai precizat directoarea Școlii Gimnaziale „Traian“. Mansardarea unității școlare este, practic, continuarea procesului de modernizare a unității, care, până acum, a beneficiat de asfaltarea curții, s-a refăcut parțial sala de sport, schimbarea mobilierului. În plus, toate clasele au table magnetice. Pe viitor, conducerea unității de învățământ intenționează să construiască o nouă grădiniță, deoarece actuala unitate de învățământ preșcolar funcționează într-o veche casă parohială cu igrasie la subsol și cu săli de clasă foarte mici.
„Am vrea să demolăm actuala clădire, pentru că nu corespunde normelor. Am făcut demersuri la primărie și nu este clădire de patrimoniu“, a spus directorul școlii. Pentru noul proiect trebuie însă găsită sursa de finanțare, iar managerul școlii susține că pentru acest obiectiv cea mai sigură variantă ar fi accesarea de fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS