16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVrei bani să-ţi plăteşti furnizorii? Poţi apela la factoring

Vrei bani să-ţi plăteşti furnizorii? Poţi apela la factoring

Într-o perioadă în care una dintre cele mai mari probleme ale firmelor este întârzierea plăţilor între clienţi şi furnizori, operaţiunile de factoring deblochează plăţile între comercianţi. Cea mai mare parte a banilor intră în contul furnizorului în câteva zile de la emiterea facturii. Dar băncile care fac factoring nu agreează orice fel de comerciant sau prestator de servicii. Condiţiile în care decontările între parteneri se pot face rapid le aflaţi în cele ce urmează.

Acoperirea riscului de neplată al debitorilor şi încasarea facturilor emise către clienţi mult mai repede decât de obicei sunt principalele avantaje ale factoringului – o operaţine bancară tot mai des întâlnită în România şi din ce în ce mai agreată de firmele partenere într-o relaţie comercială. Ce înseamnă factoring? Atunci când un furnizor de bunuri sau servicii livrează marfa sau prestează serviciul către un client, banca plăteşte către furnizor 80-90% din factură imediat după emiterea facturii, urmând ca banca să îşi recupereze banii de la clientul final la o dată scadentă stabilită de comun acord, dată la care se virează către furnizor şi diferenţa de 10-20% din factură, după caz. Dacă banca acceptă două firme partenere care să facă factoring, atunci se deblochează multe plăţi între comercianţi. În prezent, există termene de plată şi de 60-90 de zile între firme, dar cu operaţiuni de factoring, tranzacţiile durează doar câteva zile, până la o lună.

„Este o finanţare fără garanţii“

Directorul unei bănci comerciale din Craiova spune că foarte multe instituţii de credit încurajează factoringul. „Este o finanţare fără garanţii. Contează ca între comercianţi să existe o relaţie contractuală şi comercială de durată. Se finanţează orice fel de afacere, iar durata în care partenerii de afaceri îşi încasează banii este mai scurtă decât dacă ar aştepta plata la termen. De exemplu, o firmă care face curăţenie la Dedeman şi-ar încasa banii la 90 de zile, pentru că aceasta este politica firmei să plătească. Pe când, prin factoring, firma de curăţenie îşi încasează banii în cel mult 30 de zile“, a explicat un director de bancă din Craiova.

Se menţin furnizorii cu o bună disciplină

UniCredit Țiriac Bank a efectuat anul trecut operaţiuni de factoring de 820 de milioane de euro, în uşoară creştere faţă de anul anterior, iar volumul tranzacţiilor supuse operaţiunii a fost mult mai mare. „Ne-am concentrat pe securizarea documentară a tranzacțiilor, pe menținerea acelor furnizori cu o bună disciplină în gestionarea afacerilor și cu un portofoliu variat de clienți, astfel încât, deși portofoliul de clienți s-a redus la aproximativ 300, volumul creanțelor și cel al relațiilor comerciale gestionate (peste 1.000) s-au menţinut la același nivel, cu o ușoară tendință de creștere“, a explicat Alecsandra Valaşuteanu, şefa Secţiei de Factoring din cadrul UniCredit Țiriac Bank. Banca respectivă are o cotă de piaţă de 30% pe segmentul de factoring.
Cu o cotă de piaţă de 35% pe acelaşi segment, BRD susţine că în cazul în care partenerul de afaceri al companiei furnizoare intră în insolvenţă, atunci o firmă de asigurări va prelua riscul. Operaţiunea se numeşte „factoring fără regres“. „În cazul în care debitorul nu plăteşte la scadenţă, factorul va informa societatea de asigurare parteneră care, în termen de maximum 180 de zile de la data scadenţei facturii, va plăti despăgubirea în favoarea BRD, iar acesta va plăti compania. Asigurarea se plăteşte doar în caz de incapacitate de plată sau insolvenţă a debitorului, nu şi în cazul în care există litigii comerciale între companie şi debitor“, spun reprezentanţii BRD.

Sunt decontate şi facturi de export-import

Altă bancă din sistem, BCR, face şi factoring extern, adică finanţarea pe baza facturilor externe provenite din livrări de mărfuri şi prestări de servicii. Banca finanţează până la 100% din contravaloarea facturilor în momentul cumpărării creanţelor de către instituţia bancară. Produsele sau serviciile facturate trebuie să fie livrate sau prestate efectiv către clienţi facturile să nu fie cesionate în favoarea altor datorii sau obligaţii, scadenţa facturilor să nu depăşească 180 de zile de la emitere, potrivit informaţiilor de pe site-ul băncii. Şi BRD face factoring internaţional, care presupune „o tranzacţie cu parteneri comerciali din ţări diferite, în cadrul căreia intervin doi factori (factorul de export şi cel de import). Factorul de export cumpăra creanţele exportatorului (numit şi aderent) asupra importatorului, cedându-le apoi factorului de import.

De ce este util factoringul pentru întreprinzători

Directorul din Craiova al unei firme producătoare de mezeluri, SC Malina SRL (punctul de lucru din Craiova), Adrian Iordache, spune cât de mult îl ajută factoringul în desfăşurarea afacerii. „Banca ne plăteşte 80% din factură imediat ce depunem factura, iar restul de 20% se plăteşte la o dată scadentă, după ce firma către care am emis factura achită către bancă suma respectivă. Mă ajută foarte mult factoringul, pentru că, în loc să-mi ţin blocaţi 300.000 de lei la Metro timp de o lună, de exemplu, mai bine îmi dă banca a doua zi 80% din sumă, iar eu pierd doar un procent din toată suma, sub formă de comision plătit către bancă. În acest fel eu pot să-mi plătesc furnizorii. În domeniul nostru de activitate, ne plătim furnizorii la două-trei zile“, a explicat managerul Adrian Iordache.

Ce comision percep băncile pentru factoring

Întreprinzătorii privaţi care sunt agreaţi de bănci pentru a face factoring trebuie să plătească un comision pentru instituţia de credit. Acel comision depinde de abilităţile de negociere ale oamenilor de afaceri în faţa băncii şi variază între 0,5% din sumă şi până la 4% din valoarea facturilor scontate. Băncile câştigă din aceste comisioane şi se asigură că finanţează clienţi buni-platnici. Astfel că instituţiile bancare percep comision ambilor parteneri de afaceri care beneficiază de factoring.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite de o firmă pentru a fi acceptată la factoring

Nu orice firmă este acceptată de către bancă pentru a face operaţiuni de factoring. Pot fi acceptate facturile firmelor mici, dar numai dacă acestea sunt emise către clienţi mari, de renume, cu o anumită tradiţie şi întindere pe piaţă. Banca se va asigura că îşi va primi banii de la comerciantul cu care face înţelegerea de factoring.
De asemenea, sunt luate la puricat documentele financiare ale ambelor firme partenere care intenţionează să apeleze la factoring. O firmă trebuie să aibă indicatorii financiari în regulă, să nu aibă datorii restante către partenerii de afaceri şi nici incidente de plăţi cu diverse instrumente electronice, pentru ca banca să poată să-i accepte dosarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS