16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTopul „Omul de afaceri al anului“. Locul 6: Doina Vornicu

Topul „Omul de afaceri al anului“. Locul 6: Doina Vornicu

Grupul de firme CEZ s-a dezvoltat în sudul ţării pe baza unui „monopol natural“, care a propulsat compania în „pol position“. Directorul general al CEZ Distribuţie SA, Doina Vornicu, a explicat cum este să ai 1.300.000 de clienţi.

Pe locul şase în topul Gazetei de Sud „Omul de afaceri al anului“ a urcat Doina Vornicu, managerul general al CEZ Distribuţie. După criteriile de selecţie avute în calcul în realizarea topului, în care cifra de afaceri, profitabilitatea şi numărul mare de angajaţi au propulsat în ierarhia noastră cele mai mari zece companii doljene, CEZ Distribuţie a fost greu de combătut de alte companii doljene. Iar Doina Vornicu, deşi este manager al companiei, a fost propulsată în top tocmai datorită rezultatelor financiare ale CEZ Distribuţie. Ea este a doua persoană din Topul GdS, care nu deţine afacerea, nu este asociat sau administrator, ci ocupă o funcţie executivă. Prin prisma funcţiei pe care o deţine, Doina Vornicu explică ce înseamnă să conduci o companie de talia CEZ, care sunt cele mai importante proiecte din 2012 şi, mai ales, care este implicarea companiei în viaţa comunităţii locale.

Profitul „uşor“ al CEZ

Cifra de afaceri a companiei pe anul 2011 a fost cea mai mare din judeţ: 809 milioane de lei. De asemenea, profitul realizat de CEZ Distribuţie este dificil de atins de alte companii locale: 130 de milioane de lei. Dacă discutăm, însă, despre dificultatea cu care alte companii sunt nevoite să ajungă la profit, lucrurile nu pot fi comparate. De la achiziţionarea pachetului majoritar de acţiuni al Electrica SA şi până acum, cehii de la CEZ au fost facilitaţi de faptul că reţeaua de distribuţie de energie electrică este una singură, iar consumatorul este oarecum captiv. Este limpede faptul că fără electricitate nu se poate. La finele anului trecut, CEZ Distribuţie totaliza peste 1.300 de angajaţi, aspect ce face ca societatea să fie un angajator important pe harta Olteniei.
În timp, graţie contractului de privatizare încheiat de statul român, cehii au avut şansa să răscumpere diferenţa de acţiuni, fără ca partea română să aibă drept de preempţiune. Aşa s-a capitalizat CEZ în România, compania deţinând un „monopol natural“ în partea de sud a ţării, aşa cum explicau recent pentru GdS atât reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cât şi cei ai CEZ.

Ce a făcut Doina Vornicu pentru CEZ

Doina Vornicu a ajuns la conducerea CEZ Distribuţie în 2009. „A fost o nouă provocare“, după cum susţine managerul, care, la vremea respectivă, a preluat responsabilitatea gestionării unei reţele care distribuie energie electrică la circa 1.300.000 de consumatori. La un asemenea număr de clienţi, este imposibil să nu apară diverse nemulţumiri. De atunci şi până acum, compania s-a dezvoltat sub comanda Doinei Vornicu. „În contextul economic şi social dificil al ultimilor doi ani, CEZ Distribuţie a încheiat parteneriate comerciale solide exclusiv cu firme româneşti şi, pe cât posibil, locale, pentru implementarea programului ambiţios de investiţii de aproximativ 50 de milioane de euro anual. Astfel sunt create locuri de muncă şi sunt sprijinite să se dezvolte companii româneşti şi locale de profil“, a declarat Doina Vornicu pentru GdS.

CEZ promite investiţii

Anul acesta este catalogat de managerul companiei drept „anul investiţiilor“, datorită multitudinii de lucrări care au fost demarate. „2012 este un an al investiţiilor istorice, al finalizării optimizărilor interne şi al echipei la nivelul CEZ Distribuţie. Toate acestea vin în urma strategiilor conjugate de business din anii anteriori. Printre cele mai importante realizări se numără atragerea de fonduri europene pentru patru proiecte: modernizarea a trei staţii electrice de transformare din judeţul Dolj şi creşterea capacităţii de alimentare în zona Rânca – Novaci (judeţul Gorj)“, au explicat reprezentanţii CEZ Distribuţie. Tot anul acesta, CEZ Distribuţie a demarat cea mai mare investiţie din Oltenia – modernizarea staţiei de transformare Craiova Centru – o lucrare de peste cinci milioane de euro, informează compania. Dacă pe parcursul verii, locuitorii şi instituţiile din zona centrală a Craiovei au suferit din cauza întreruperilor repetate de energie, să sperăm că după investiţia furnizorului şi distribuitorului de electricitate lucrurile se vor schimba în bine pentru craioveni.

Implicarea în viaţa comunităţii

După modelul companiei-mamă, CEZ se implică prin programe şi campanii de responsabilitate socială (CSR) în viaţa comunităţii locale. „Într-un parteneriat de aproximativ doi ani cu asociaţia studenţească AIESEC, CEZ a sprijinit în judeţul Dolj implementarea a opt proiecte educaţionale ample, cu impact asupra tinerilor din şcolile gimnaziale, licee şi facultăţi, pe teme de actualitate şi cu rezultate concrete asupra dezvoltării acestora. Dintre aceste proiecte amintim: Youth Academy, World Citizenship Learn to Change the Future, Students in Corporate, Train etc.“, a explicat managerul companiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS