19.4 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord pierde şi ajutorul de stat de la Ministerul Muncii

Ford pierde şi ajutorul de stat de la Ministerul Muncii

După ce Ministerul Finanţelor a anunţat că a blocat temporar ajutorul de stat pentru Ford România, şi Ministerul Muncii informează că nu a plătit nici un ban celor de la Ford din cele 57 de milioane de euro care erau stabilite drept ajutor pentru formarea profesională a angajaţilor

Statul român acceptase încă din 2008 ca Ford România să primească un ajutor pentru investiţiile în fabrică, în sumă de 143 de milioane de euro, plus 57 de milioane de euro pentru formarea angajaţilor. Numai că statul le-a blocat treptat accesul americanilor la banii româneşti. Din primul ajutor de stat (destinat investiţiilor), compania a primit doar puţin peste 17 milioane de euro, iar restul este blocat de Ministerul Finanţelor. Finanţele invocau, în urmă cu o lună, lipsa de investiţii a celor de la Ford în uzina auto craioveană, preluată în 2008 de la statul român, şi din această cauză nu au mai plătit a doua tranşă din ajutorul promis americanilor de la Ford. La solicitarea GdS, ieri, Ministerul Muncii a făcut precizări despre ajutorul de stat promis celor de la Ford, arătând pentru prima dată în mod public de ce nu a alocat nici o tranşă din ajutorul de stat, din 2009 încoace.

Ajutor blocat de stat sau Ford nu îl mai cere?

 Ministerul Muncii informează că Ford urma să utilizeze ajutorul de stat de 57 de milioane de euro pentru formarea profesională a circa 9.000 de angajaţi, pe durata a cinci ani, din 2009 încoace. Comisia Europeană a agreat ajutorul de stat. „Comisia Europeană, prin Decizia C 9350 din 2.12.2009, a constatat că măsura de ajutor pentru formare notificată de România în favoarea Ford România SA, cu sediul în Craiova, constând în acordarea unui ajutor de stat în valoare totală de  57 de milioane de euro, pentru sprijinirea unui program de formare pentru o perioadă de cinci ani, care include până la 9.000 de angajaţi de la uzina Craiova, este compatibilă cu piaţa internă în conformitate cu art. 107, alin. (3), lit. (c) din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE)“, susţin reprezentanţii Ministerului Muncii, într-un răspuns transmis GdS. Pentru a se putea pune în aplicare hotărârea privind ajutorul de stat pentru formarea angajaţilor Ford era nevoie de un act normativ care să reglementeze procedura, numai că Ministerul Muncii invocă faptul că Ford nu a transmis datele cerute, pentru a se face demersurile legale pentru apariţia actului normativ. Aşa se face că, deşi ajutorul de stat putea fi acordat din anul 2009, nici până la această dată nu s-au perfectat actele normative necesare. Ministerul nu spune că ajutorul de stat pentru pregătirea angajaţilor nu se mai acordă deloc şi nici nu invocă lipsa angajărilor de personal în fabrica auto craioveană, ci arată doar că lucrurile sunt destul de întârziate. „Pentru finalizarea acestui act normativ, compania Ford trebuia să transmită Ministerului Muncii, Familiei și Protecţiei Sociale datele necesare solicitate. Întrucât  compania Ford nu a pus la dispoziție datele solicitate, actul normativ nu a putut fi emis, motiv pentru care până la această dată nu s-a acordat nici un ajutor de stat pentru formare profesională în favoarea Ford România SA“, a informat Ministerul Muncii printr-un răspuns transmis redacţiei. 

Ford nu comentează

Întrebaţi dacă Ford mai solicită în continuare aceste ajutoare de stat pentru formare profesională, reprezentanţii companiei au răspuns: „Ford România nu face comentarii cu privire la aceste aspecte“. Angajaţii Ford au fost instruiţi până acum pe banii companiei. Deşi Ford nu a anunţat cât a investit în pregătirea personalului în total, până în septembrie anul trecut se vehicula suma de 11 milioane de euro investită în programe de pregătire a angajaţilor. O parte din personal a fost instruit în fabricile Ford din Europa. De asemenea, mulţi angajaţi au luat lecţii de limba engleză. 
Oficialii Ford Europa au anunţat, zilele trecute, la salonul auto de la Frankfurt, că în fabrica Ford din Craiova se vor face angajări din 2013 şi nu de la anul, când erau programate. Aceiaşi oficiali susţin că, în total, fabrica din Craiova va avea 5.000 de angajaţi peste câţiva ani şi nu 7.000, cum era planificat iniţial şi cum şi-a asumat compania prin contractul de privatizare. În prezent, la Ford Craiova mai lucrează circa 3.500 de angajaţi, în scădere faţă de anii anteriori. Potrivit contractului de privatizare, Ford nu are voie să disponibilizeze personal timp de patru ani de la preluarea efectivă a fabricii auto din Bănie, termen care expiră în primăvara lui 2012, dacă nu cumva între timp se prelungesc termenele contractuale, aşa cum solicită compania. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

56 COMENTARII