19.4 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJumătate de secol de amintiri şi trăiri

Jumătate de secol de amintiri şi trăiri

Având drept moto dictonul francez „Tinereţea visează, bătrâneţea numără“, generaţia 1959 a Colegiului Naţional „Carol I“ din Craiova va celebra zilele acestea 50 de ani de la absolvire. Este o generaţie de aur, ai cărei reprezentanţi au desfăşurat activităţi importante în slujba oamenilor: au fost medici, miniştri, profesori universitari, pictori.

„Iată că au trecut 50 de ani de la Absolvirea Colegiului «Carol I», prestigios lăcaş de cultură din Oltenia şi din ţară (care împlineşte 183 de ani de existenţă) şi de care este legată amintirea unor oameni de seamă ai neamului nostru, ca Nicolae Titulescu, Gheorghe Ţiţeica, Gogu Constantinescu, Traian Demetrescu şi mulţi alţii. Ne reamintim cu nostalgie că, în toamna anului 1955, am devenit liceeni, făcând parte din cei 275 de copii din generaţia noastră care au reuşit la examenul de admitere şi au pornit la drum, să studieze la acest vechi şi reprezentativ edificiu de cultură, în vederea obţinerii unor cunoştinţe generale temeinice atât de necesare în etapa următoare de formare profesională. Din păcate, pe parcursul primilor trei ani de studiu, 100 de colegi nu au putut face faţă pretenţiilor şcolii privind pregătirea şi disciplina, ei «abandonând» şcoala dintr-un motiv sau altul. De aceea, în toamna anului 1958, la începutul clasei a XI-a, ne-am înscris 175 de elevi, din care, la finalul anului şcolar, au promovat 164, pentru că şapte s-au retras din diferite motive, unul a fost exmatriculat, unul nu s-a prezentat şi doi au rămas repetenţi“, se menţionează în începutul prezentării pe care şi-o fac absolvenţii, care în aceste zile se vor întâlni la Craiova.

Au învăţat pentru viaţă…

Pentru aceşti oameni, anii de liceu – ai adolescenţei – au fost perioada acumulărilor de informaţii şi cunoştinţe. Tot în acei ani s-au legat primele prietenii, însă unele adevărate, care au dăinuit şi după 50 de ani. Mărturisesc cu sinceritate că nu au „învăţat pentru şcoală, ci pentru viaţă“… Din această generaţie, 65 au devenit ingineri, 44 profesori (dintre care opt universitari), trei învăţători, nouă medici, şapte jurişti, 16 economişti, 13 tehnicieni, iar restul – farmacişti, muzeografi, artişti plastici cunoscuţi. Mulţi dintre ei sunt în prezent pensionari, părinţi ai unor copii care, la rândul lor, au ajuns oameni importanţi. Cu toate acestea, modestia acestor oameni este impresionantă. Nu au uitat nici acum, după 50 de ani, cine le-a călăuzit paşii în timpul liceului. S-au întâlnit ori de câte ori au avut ocazia şi au stabilit chiar ca, în prima sâmbătă a fiecărei luni, să se revadă, să se ajute şi să depene amintiri.

Dumitru Cătănoiu, dascăl timp de 45 de ani  

Am reuşit să îl contactăm pe unul dintre reprezentanţii generaţiei ajunse la an aniversar, profesorul Dumitru Cătănoiu. Cu o modestie deosebită, după 45 de ani de activitate în slujba cifrelor şi formulelor matematice, Dumitru Cătănoiu are în spate o carieră de invidiat. Dintre unităţile şcolare în care a predat cu plăcere în toţi aceşti ani, ne-a enumerat Şcoala din Breasta, Liceul Militar, Liceul „Matei Basarab“, Liceul „Charles Laugier“ (fostul Liceu Sanitar) etc. A fost inspector de specialitate, dar şi director al unităţilor şcolare unde a lucrat ca dascăl şi diriginte. A fost printre cei care şi-au disputat locul la liceul visat cu alte zeci de adolescenţi, selecţia fiind extrem de riguroasă. Îşi aminteşte cu plăcere atât de perioada liceului, cât şi de anii petrecuţi la catedră, în slujba meseriei şi a elevului. I-au trecut prin faţă mii de adolescenţi, a contribuit la formarea a 44 de generaţii de elevi, mulţi ajunşi oameni importanţi în ţară şi străinătate. A ţinut, pe lângă orele de matematică, şi ore de etică pentru elevii Liceului Sanitar, la care a fost director, învăţându-i pe aceştia despre relaţia pacient/medic, despre ceea ce înseamnă să fii în slujba medicinei, să depui jurământul lui Hipocrat şi să îl respecţi… Dar a fost şi rămâne profesor de matematică. „Meseria de dascăl trebuie desfăşurată cu pasiune. Fără plăcerea de a face ceea ce ai visat nu poţi reuşi, indiferent de domeniul ales. Am văzut în viaţă zeci sau chiar sute de profesori, am participat la zeci de inspecţii şcolare, am avut în subordine un număr impresionant de dascăli. Din nefericire, în prezent, mulţi părinţi şi-au pierdut interesul pentru educaţia odraslelor. Nu de puţine ori am auzit părinţi care le ziceau copiilor: «Ce vă trebuie atâta carte? Eu nu am făcut decât şcoala generală şi uite ce bine am ajuns». Asta este societatea din care facem parte“, a povestit Dumitru Cătănoiu. Dincolo de toate însă, extrem de important este respectul pe care dascălul îl are pentru meseria sa. Înainte de fiecare oră, profesorul Cătănoiu încerca să găsească un nou mod de a aborda materia, o nouă metodă accesibilă tuturor elevilor, dorind să îi stimuleze, să le stârnească interesul pentru desluşirea formulelor matematice. „Pe vremea când eram profesor existau manuale unice la matematică, iar pentru probleme în plus alegeam exerciţii din culegeri de matematică celebre: Gheba, Arimescu, Petrică etc. Elevii purtau mult respect dascălilor,“, a adăugat Dumitru Cătănoiu.
Alături de cei 130 de foşti elevi care şi-au anunţat prezenţa la întâlnirea de 50 de ani, va şi şi una dintre profesoarele acestei generaţii, Stoica Georgeta, care preda geologie.

Alţi absolvenţi intraţi în topul personalităţilor

Dintre foştii elevi ai CN „Carol I“, aproape 50 au fost primiţi – în semn de supremă apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea ştiinţei, artei şi culturii româneşti şi universale – în cel mai înalt for al ţării, Academia Română şi, astfel, „voievozi ai spiritului“ au intrat în „familia“ selectă a „nemuritorilor“. Iată numele câtorva dintre ei: Theodor Aman – pictor şi grafician, Constantin Angelescu – medic şi om politic, Eugen Angelescu – chimist, Corneliu Baba – pictor, Alexandru Balaci – critic şi istoric, Nicolae Bănescu – istoric, Marcu Botzan – inginer agronom, Gheorghe Chiţu – publicist şi om politic, Dumitru Combiescu – medic, Gogu Constantinescu – inginer, inventator etc.  Acestor elevi de excepţie li se alătură o seamă de alte personalităţi de primă mărime ale culturii naţionale şi internaţionale: scriitori, poeţi, prozatori, dramaturgi, critici literari (Traian Demetrescu, Felix Aderca, Eugen Ionescu, Al. Macedonski, Alexandru Firescu, Ovidiu Ghidirmic, Alexandru Mironov, Adrian Păunescu etc.), critici de artă, artişti plastici, muzicieni, actori (Amza Pellea, Tudor Gheorghe, Valer Dellakeza, Lamia Beligan, Constanţa Nicolau).

File din istoria clădirii colegiului
Şcoala s-a înfiinţat pe 20 mai 1826, însă construirea imobilului a început în 1835, pe un teren cumpărat de Barbu Ştirbei, care mai târziu a ajuns domnitorul Ţării Româneşti. Pe 11 ianuarie 1838, stâlpii şcolii au căzut din cauza cutremurului. Clădirea a fost reconstruită cu bănci frumoase şi cu un turn cu ceas, lucru obişnuit, în acea vreme, la imobile.
Numele de Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova i-a fost dat pe 23 octombrie 1933, cu prilejul sărbătoririi centenarului liceului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU