13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTrânte pe banii Rocadei

Trânte pe banii Rocadei

Caşcavalul de 12 milioane de euro pus în joc pentru reabilitarea Rocadei aprinde spiritele între Primăria Craiova şi unul dintre participanţii la licitaţie, Argecom SA. Primarul Antonie Solomon a atacat ieri decizia societăţii de a contesta caietul de sarcini, considerând gestul o bătaie de joc la adresa craiovenilor.

Nu mai puţin de 13 firme din toată ţara au cumpărat caietul de sarcini pentru licitaţia de atribuire a contractului de 12 milioane de euro, bani ce urmează să vină prin Programul Operaţional Regional. Dată fiind valoarea mare a contractului, licitaţia a atras firmele ca muştele. Cum astfel de evenimente nu sunt niciodată lipsite de scandaluri şi acuzaţii, la fel s-a întâmplat şi în acest caz. Pe 21 ianuarie 2009, unul dintre participanţii la licitaţie, Argecom SA, a contestat mai multe prevederi din caietul de sarcini. De menţionat că Argecom este societatea care a câştigat contractul de modernizare a blocului S 200 din centrul oraşului. Primul motiv al contestaţiei a fost o cerinţă din caietul de sarcini care îi obliga pe constructori să deţină o staţie de asfalt de 150 de tone, centrală de betoane de 60 de metri cubi pe oră, freză de asfalt de doi metri şi cinci buldoexcavatoare. Argecom a considerat toate aceste cerinţe restrictive, exagerate şi nejustificate. Altă nemulţumire a Argecom a fost obligaţia de a angaja cu carte de muncă patru ingineri de drumuri. Firma a considerat că numărul este nejustificat de mare în raport cu complexitatea lucrărilor. După ce s-a văzut cu licitaţia blocată din cauza Argecom, primarul Antonie Solomon, care dorea să termine Rocada în doi ani, s-a dezlănţuit ieri, într-o conferinţă de presă. „Argecom cred că are doi muncitori la S 200. Contestaţia lor este cu totul neîntemeiată. M-am săturat de asfalt electoral şi de firme-fantomă care încurcă lucrările. Au contestat numai aşa, ca să-şi bată joc de craioveni. Cred că s-au speriat de cerinţe. Domnii vor să lucreze ca la S 200. Am terminat cu meşterul Manole. Nu vreau să întârzii, vreau să dau drumul la trafic într-un an. Acum o să aşteptăm un răspuns vreo 30 de zile, şi e vorba doar de caietul de sarcini. Dacă o să conteste şi rezultatul licitaţiei, o să întârziem şi mai mult“, a tunat primarul, care şi-a văzut proiectul zădărnicit.

Asfaltul, mai perisabil decât bananele

Directorul general al Argecom SA, Cătălin Nicolau, a refuzat să comenteze acuzaţiile lui Solomon. „E părerea lui. Cert este că după cerinţele din caietul de sarcini, noi vom fi descalificaţi dacă nu ne asociem cu o societate din Craiova“, a spus Nicolau. Acesta a precizat un amănunt pe care primăria, mai mult sau mai puţin interesată, a uitat să-l menţioneze în nota de presă trimisă jurnaliştilor. Potrivit lui Nicolau, Argecom a contestat şi obligaţia ca firmele participante să deţină o staţie de asfalt la o distanţă de cel mult 50 de kilometri de lucrare, prevedere care avantajează net cartelul de firme din Craiova abonate la bani publici ani la rând. „Când le-am cerut explicaţii, ne-au zis (primăria – n.r.) că proiectantul (Robricons SRL – n.r.) a spus că aşa trebuie. Au calculat ei că viteza camioanelor care transportă asfaltul nu este mai mare de 30 km/oră şi până ajunge la locul şantierului se strică asfaltul“, a completat Nicolau. Faptul că primăria a omis să spună de această prevedere ridică semne de întrebare asupra intenţiilor directorimii din primărie. A fost pusă această prevedere pentru a fi avantajate anumite firme? Mai ales că legislaţia nu dă nici o distanţă minimă sau maximă, lăsând la latitudinea autorităţii contractante astfel de detalii. Bariera celor 50 de kilometri avantajează companiile din Craiova, Erpia şi Domarcons, la aceasta din urmă lucrând soţul Sabinei Dumitru, cea care a întocmit caietul de sarcini. Tot Sabina Dumitru a întocmit şi nota de presă cu omisiuni. Am încercat ieri să obţinem o explicaţie din partea ei, dar, din păcate, terminase programul de lucru la ora 16.00. Deh, aşa-i la bugetari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII