16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024

Job de vară

Bani de buzunar pentru a vă satisface micile plăceri ale vieţii de student, distracţie şi experienţă pe care o puteţi trece în CV. Toate acestea vi le aduce un job de vacanţă.

 

Dacă nu vreţi să leneviţi în pat până la prânz, apoi să vă aşezaţi la calculator şi să aşteptaţi să vină seara ca să ieşiţi în faţa blocului cu prietenii, că bani de suc nu aveţi, iar mama şi tata nu vă dau decât o dată pe săptămână, dacă vreţi să spălaţi păcatele restanţelor acumulate în sesiuni şi să scăpaţi de gura părinţilor, care vă pun la învăţat, dacă nu vreţi să fiţi trimişi pachet la bunici ca să le daţi o mână de ajutor prin gospodărie ca să nu staţi trei luni degeaba prin oraş, alegeţi un job de vacanţă. Pe lângă câştigul imediat, un job de vară este bun de trecut în CV şi impresionează viitorul angajator, arătându-i că sunteţi un tânăr întreprinzător.

 

La muncă pe Litoral

 

Cele mai căutate joburi pe perioada verii, dar şi cele mai bine plătite sunt cele de pe Litoral. Puteţi fi barmani sau chelneri într-un club, o terasă, discotecă sau într-un restaurant de pe malul mării. Va trebui să staţi mult timp în picioare, să lucraţi în ture de noapte, dar, printre picături, veţi prinde un pic de soare şi vă veţi şi distra. În plus, unde se doarme mai bine decât pe plajă? Colegii sunt de treabă, iar bacşişurile vor întrece orice aşteptări. Acest tip de joburi se găsesc şi la munte, iar localurile de aici nu duc lipsă de clienţi. Unele joburi de pe timpul verii, la mare sau munte, asigură şi cazare pentru angajaţi, însă acest lucru nu e valabil pentru toate.

 

La terasă, în Craiova

 

Vă puteţi găsi un job de vacanţă şi în oraşul natal, în magazine, hoteluri, fast-food-uri sau cluburi. Aşa cum reiese dintr-un studiu realizat de Centrul de Consiliere şi Orientare Profesională al Universităţii din Craiova, cele mai căutate joburi sunt cele de chelner, barman, ospătar, vânzător. Salariul nu este foarte mare, dar este motivant bacşişul. Pe următoarele locuri se află munca de sampling, pentru care se câştigă diferit, în funcţie de promoţia produsului la care studenţii fac reclamă. De asemenea, cei care urmează o facultate cu profil real se angajează la diferite firme de calculatoare cu jumătate de normă. Altă parte a studenţilor lucrează în vânzări şi în asigurări. Cei care vor să muncească pe Litoral aleg să fie ospătari, chelneri sau recepţioneri. Unii dintre ei merg în SUA sau Europa, prin intermediul programelor de tipul „work and travel“.

 

Ziarişti sau operatori call-center

 

Sunt şi joburi care vă oferă libertate de mişcare, flexibilitatea programului de muncă şi câştiguri care să merite efortul. Printre acestea se numără tehnoredactarea şi conceperea de lucrări. Prima presupune să copiaţi un text preexistent, activitate pe care primiţi în jur de un leu pe pagină. Dacă redactaţi lucrarea conform normelor academice, puteţi avea un câştig de până la 250 de euro. Dacă aveţi talent şi vă place să scrieţi, puteţi opta pentru un job la un ziar sau la o revistă. Dacă sunteţi o persoană dinamică şi răbdătoare, vă puteţi orienta pentru operator call-center. Acest job presupune oferirea de informaţii complexe şi trebuie să vă asiguraţi că persoana de la telefon este mulţumită şi a înţeles tot ce i-aţi explicat. Chiar dacă nu lucraţi decât patru ore, activitatea poate fi foarte obositoare, mai ales în cazurile în care aveţi un target de realizat sau aveţi parte de glume proaste din partea celor pe care îi contactaţi. Jobul acesta îl puteţi păstra şi după terminarea vacanţei pentru că lasă destul timp liber şi altor activităţi, iar salariul pleacă de la 500 de lei şi poate atinge chiar şi 900.

 

Hostess, promoteri, agenţi de vâzări

 

Agent publicitar, vânzări este un job destul de avantajos. Trebuie să faceţi însă mult teren şi vă confruntaţi cu multe refuzuri. Dacă vă simţiţi totuşi capabili să convingeţi clienţii cu uşurinţă, veţi avea un câştig de 400-500 de lei, la care se adaugă un comision. Un job profitabil este şi cel de administrator internet cafe, salariul variind între 350 şi 700 de lei. Va trebui să răspundeţi rapid şi eficient celor mai variate întrebări, de la „cum să pornesc calculatorul?“ la „a picat reţeaua, nu faci ceva?“. Hostess sau promoter este alt job spre care se îndreaptă studenţii. Principala sarcină este să întâmpinaţi oaspeţii la diferite evenimente, expoziţii, vernisaje, conferinţe, târguri, lansări de produse. Plata unei zile de lucru este între 100 şi 150 de lei, dar trebuie să fiţi membru al unei agenţii de recrutare de personal pentru astfel de evenimente.

 

Unde e jobul de vacanţă?

 

Un job de vară trebuie căutat din timp, dar nu este târziu nici pentru cei care încă speră că se vor angaja în această perioadă. Un bun prieten este întotdeauna internetul, deoarece firmele specializate în recrutare de personal au site-uri cu oferte de locuri de muncă, unde tinerii pot completa şi posta CV-uri. Altă sursă o constituie şi anunţurile din ziare, unde, după un simplu telefon, poţi lua contact direct cu angajatorul, dar şi târgurile de joburi care se organizează de mai multe ori pe an de asociaţiile studenţeşti craiovene. Şi dacă nici aşa nu v-aţi găsit un job, atunci trebuie să vă duceţi la facultate, nu la cursuri sau seminarii, că e vacanţă, ci ca să citiţi anunţurile de la avizier, pe care le-aţi ignorat mereu, ca nu cumva să vă aruncaţi privirea pe note, restanţe sau alte situaţii şcolare. Nu trebuie uitate nici revistele pentru studenţi, unde numeroase firme au postat anunţuri cu locuri de muncă.

 

Mai multe luni lucrate, mai multă experienţă

 

Un job de vară este util şi foarte apreciat de cei din jur, iar lunile de vacanţă petrecute în câmpul muncii în toţi anii de studenţie pot face chiar şi un an de experienţă. „Nu contează în ce domeniu sau în ce loc lucrează. Important este să întreprindă ceva. În acest fel, tânărul se responsabilizează, dobândeşte cunoştinţe, abilităţi noi, învaţă să comunice. Lunile de vacanţă când a lucrat, domeniile şi locurile unde a fost pot impresiona angajatorul, care îşi dă seama că are în faţă o persoană dinamică, dornică de afirmare şi performanţă“, a explicat Ana Coman, consultant HR.

Angajatorii, stimulaţi să recruteze studenţi

Angajatorul care încadrează elevi şi studenţi în perioada vacanţelor beneficiază de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară, pentru fiecare tânăr. Legea nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor prevede încheierea unor convenţii între angajator şi agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă pentru a beneficia de aceste subvenţii. Perioada maximă de acordare a stimulentului financiar de 250 de lei lunar pentru fiecare angajare este de 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS