15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024

Potopul preţurilor

Astăzi ne lovesc noi scumpiri. După majorările la gaze şi energie, urmează „potopul“ preţurilor. Producătorii anunţă noi creşteri de preţuri la majoritatea produselor. Se va scumpi şi întreţinerea.

 

Pensionar sau salariat, bogat sau sărac, firmă sau particular, cu toţii vom simţi la buzunar majorările de tarife care intră astăzi în vigoare. Toată lumea consumă energie electrică şi gaze, aceste două utilităţi suferind cele mai importante modificări de preţuri. De astăzi, energia electrică se scumpeşte cu 4,4% pentru consumatorii casnici şi cu 5,3% pentru societăţi. Un kilowatt-oră va costa 0,3125 lei pentru persoanele fizice. La gazele naturale, locuitorii Olteniei – clienţi ai Distrigaz Sud – trebuie să suporte tarife mai mari cu 12,5% decât până acum, astfel că un metru cub de gaz consumat se va vinde cu 1,12 lei, faţă de puţin peste 0,9 lei, cât era până acum (fără TVA). Tot de astăzi se scumpesc şi ţigările cu 0,4 lei pe pachet, din cauza majorării accizelor. Astfel că fumătorii vor da cinci-şase lei pe un pachet de ţigări. Preţurile la combustibili au luat-o razna de când costul petrolului pe plan internaţional nu mai poate fi ţinut sub control. Deci, alte preţuri mai mari. Orice producător autohton foloseşte în procesul de fabricaţie energie elctrică şi/sau gaze naturale. Tarifele mai mari la aceste utilităţi cresc costurile de producţie, deci şi preţurile respectivelor produse.

 

Se scumpeşte şi întreţinerea

 

Cât de curând va creşte şi preţul gigacaloriei, ca efect al majorării tarifelor la principalele utilităţi. Nu se ştie nici când se va scumpi întreţinerea, nici cu cât, dar beneficiarul va scoate cu siguranţă mai mulţi bani din buzunar pentru încălzirea locuinţelor şi pentru apa caldă. „Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energetic (ANRE) încă nu ne-a trimis noile preţuri, dar cu siguranţă vor fi scumpiri la întreţinere“, a precizat Ion Dinulescu, directorul Complexului Energetic Craiova.

România pierde pariul cu inflaţia

 

Încă de săptămâna trecută, când ANRE a anunţat noile tarife care intră în vigoare de azi, patronatele şi producătorii au dat de înţeles că ne aşteaptă şi alte scumpiri, pe lângă cele la gaze şi energie. Patronatul Fabricilor care produc Zahăr din Sfeclă a anunţat în viitorul apropiat o majorare a zahărului cu 10-15%. Combustibilii s-au scumpit deja, aşadar transportul mărfurilor este mai scump. Preţuri mai mari, dar aceiaşi bani. Pe româneşte, inflaţie.

 

 

Producătorii cresc preţurile

 

Toţi producătorii din Craiova intervievaţi de GdS (din domenii diferite de activitate) au precizat că vor creşte preţurile produselor lor în luna iulie, din cauza majorărilor de tarife şi la combustibili. Radu Hurezeanu, manager la o firmă de panificaţie şi patiserie, spune că preţurile vor creşte cu 10-15%, ca urmare a scumpirii utilităţilor: „Costurile noastre vor fi colosale în iulie, mai ales că s-au scumpit şi carburanţii. Şi, oricât ar fi utilajele de performante, tot se consumă gaz şi energie electrică în cantităţi mari. În domeniul panificaţiei, noi suntem mari consumatori de gaz şi de energie“. Hurezeanu susţine că tarifele la utilităţi sunt „umflate artificial“ şi nu au nici o raţiune economică. Virgil Fira, producător de mase plastice, spune că presiunea preţurilor este mare în firma pe care o conduce. „La noi e o catastrofă mai mare decât în toate sectoarele. De mâine (astăzi – n.r.) ni se scumpeşte şi materia primă cu 10% cea din ţară şi cu 15%, din import, pentru că granulele de polietilenă sunt un derivat al petrolului. Dacă adăugăm şi scumpirea gazelor şi a energiei înseamnă că preţul nostru final creşte cu 8%. Aceste majorări de tarife nu sunt reale, ci doar impuse să ajungă ca în UE“, a precizat Fira. Viorica Medelete, producător de încălţăminte, afirmă că atelierul său „va avea pierderi foarte mari din cauza preţurilor la gaze şi energie, dar şi la transport. Nu se merită să mai faci producţie în România!“. Medelete susţine că numai în iulie vor creşte costurile firmei cu
2-3%.

 

Craiovenii se revoltă

 

Consumatorul simte chiar de astăzi presiunea inflaţionistă asupra buzunarului, din momentul în care aprinde lumina şi dă drumul la aragaz. Cele mai mari efecte asupra buzunarului craiovenilor se vor resimţi abia la iarnă, mai ales pentru cei care au centrale de apartament. Craiovenii critică politica de scumpiri, pentru că deja îşi simt buzunarele goale. „E din ce în ce mai greu. Salariile rămân la fel, dar preţurile o iau razna. Să-mi spună mie guvernul dacă un om poate trăi cu 650 de lei pe lună?!“, a spus Dana Dogaru, de 38 de ani. Craioveanul Florian G., de 27 de ani, a spus: „Nu sunt de acord cu scumpirile la gaze şi la energie sau la alte produse, atâta timp cât calitatea produselor nu se îmbunătăţeşte, iar puterea de cumpărare rămâne aceeaşi“. Emil Rocea, de 46 de ani, spune că „va fi totul scumpit anapoda. Toate produsele vor fi mai scumpe. Parcă ne întoarcem în trecut, în anii ’92-’93, când toate preţurile au explodat. Noi, cei mai amărâţi, nu ştiu cum vom mai rezista, dar să ştiţi că alţii au bani şi pentru ei nu contează că se scumpeşte gazul sau lumina“.

 

„E din ce în ce mai greu. Salariile rămân la fel, dar preţurile o iau razna. Să-mi spună mie guvernul dacă un om poate trăi cu 650 de lei pe lună?!“.

Dana Dogaru, de 38 de ani

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII