16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriValuta bate leul şi la curs, şi la împrumuturi

Valuta bate leul şi la curs, şi la împrumuturi

Întărirea valutelor se manifestă atât la casele de schimb, cât şi la bănci, unde numărul creditelor imobiliare în lei scade de la un an la altul.

Faptul că euro îşi recapătă forţele în raport cu leul nu mai este de câteva luni o surpriză. Numai în ultima săptămână, acesta a cunoscut o creştere de aproximativ 0,5% (de la 3,4451 pe 13 noiembrie, la 3,4833 pe 19 noiembrie). Situaţia este asemănătoare şi în cazul dolarului, care a înregistrat o creştere mai semnificativă, de 0,74% (de la 2,3623 pe 13 noiembrie, la 2,3800 pe 19 noiembrie).

 

„Cursul este volatil şi nu este bine să reacţionezi din impuls“

 

Această evoluţie a monedelor internaţionale nu le este favorabilă doljenilor care au riscat şi s-au împrumutat în euro şi dolari, fără ca salariile lor să fie plătite în moneda de împrumut. Orice depreciere a leului înseamnă pentru ei mai mulţi bani scoşi din buzunar în fiecare lună.

Totuşi, bancherii au subliniat în nenumărate rânduri că motive de îngrijorare pe termen lung ar trebui să apară abia după un nivel al euro apropiat de patru lei. „Deocamdată, creşterea euro nu este relevantă. Depinde cât de mult se va merge pe această creştere. Dacă se va aprecia la 3,8 – 3,9 lei, pentru cei care s-au împrumutat în euro ar fi un impas destul de mare. Deocamdată, nu trebuie să-şi facă griji“, au declarat surse oficiale din Raiffeisen Bank Craiova. Potrivit acestora, cei care intră în panică trebuie să se gândească de două ori înainte de a apela la refinanţare, astfel încât să nu ajungă la cheltuieli mult mai mari. „Deprecierea este o problemă de moment. Nu trebuie să ne îngrijorăm. Cursul este volatil şi nu este bine să reacţionezi din impuls. E mai bine să vezi tendinţa pe o perioadă mai îndelungată (de câteva luni)“, au adăugat surse din Raiffeisen Bank Craiova.

 

39% din creditele doljenilor sunt în valută

 

Potrivit unui studiu al Băncii Naţionale a României (BNR) cu privire la comportamentul financiar al populaţiei şi al agenţilor economici în profil teritorial, în luna septembrie a acestui an, 39% din valoarea totală a creditelor înregistrate în Dolj au fost acordate în valută. Doljenii şi-au asumat acest risc şi pentru că dobânzile practicate la creditele în valută sunt mai mici decât la cele în lei. „Când au optat pentru creditele în euro, cei mai mulţi au făcut-o în primul rând pentru dobânda mai mică. În plus, cursul euro-leu i-a avantajat pe toată perioada verii“, au explicat surse autorizate din BRD Group Craiova.

 

Locuinţe cu bani „străini“

 

Preferinţa doljenilor pentru creditele în euro se manifestă pregnant pentru creditele imobiliare, accentuându-se de la un an la altul. În timp ce, potrivit unui studiu al BNR, creditele imobiliare şi ipotecare acordate populaţiei în valută în septembrie 2006 reprezentau 77% din totalul creditelor pentru locuinţe, în septembrie 2007, procentul acestora a ajuns la 82%. Preferinţa pentru creditele în euro nu se manifestă însă şi în cazul celor având ca destinaţie nevoile personale. În acest caz, valoarea creditelor acordate în euro este de aproape două ori mai mare decât a celor în lei.

 

Sfatul bancherilor: împrumuturi în moneda de salariu

 

Potrivit bancherilor, pentru a nu fi afectaţi de cursul valutar, oamenii ar trebui să se orienteze către împrumuturi în moneda de remunerare. „Este cel mai bine, pentru că, dacă salariul este plătit în moneda de împrumut, cursul valutar nu vă afectează nicicum“, au spus surse din Raiffeisen Bank Craiova, care au explicat că, în acest fel, proporţia stabilită din salariu în momentul împrumutului rămâne constantă indiferent de evoluţia cursului valutar. Altfel spus, la un salariu constant, în timp, rata rămâne constantă. Potrivit bancherilor, sfatul rămâne valabil, chiar dacă peste câţiva ani România va trece la moneda euro. „După ce vom trece la euro, o perioadă leul şi euro vor circula în paralel. Când se va face trecerea totală, automat toate împrumuturile în lei se vor transforma în euro“, au adăugat sursele din Raiffeisen Bank Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU