13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestitorii ocolesc UM Filiasi

Investitorii ocolesc UM Filiasi

Pentru ca nimeni nu a depus nici o oferta, Ministerul Economiei si Comertului va scoate uzina a patra oara la privatizare.


Ministerul Economiei si Comertului (MEC) nu a reusit nici la a treia incercare sa vânda fabrica de armament UM Filiasi, la care detine 100% din actiuni. Societatea are ca obiect principal de activitate fabricarea armamentului si munitiei si un capital social de circa 34 de miliarde de lei vechi, fiind capabila sa produca armament tip NATO. La sfârsitul anului trecut, ministerul a scos pentru a treia oara la licitatie uzina, conform celor precizate de Eugen Zvirjinschi, director general al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). „Anuntul de privatizare a aparut pe 21 decembrie 2005. Societatile interesate de cumpararea fabricii puteau depune oferte pâna pe 6 februarie 2006, inclusiv. Nimeni nu a depus insa vreo oferta. In consecinta, fabrica de la Filiasi va fi scoasa din nou la privatizare. Daca nici de data aceasta nu vom avea ofertanti, ministerul va decide ce se va intâmpla mai departe“, a declarat acesta. La ultimul anunt de privatizare pe care MEC l-a publicat anul trecut, cei care si-au anuntat intentia de a cumpara UM Filiasi au fost SC GEDA PPODEXIM SRL Bucuresti, SC GRIMEX Oltenia SA Craiova si persoana fizica Batog Severus-Emanuil, care ar fi urmat sa formeze un consortiu. Presa a scris, la vremea respectiva, ca nici unul dintre cei interesati nu ar avea potenta financiara sa sustina fabrica filieseana. Controversatul om de afaceri craiovean Constantin Dâlgoci, omul din spatele SC GRIMEX, ar datora statului sute de miliarde de lei si este, de mai mult timp, in atentia organelor de ancheta pentru infractiuni economice. A doua firma, ar fi o societate de apartament, iar despre Batog Emanoil nu se stiu prea multe.


Statul cere investitii


Ramâne de vazut ce se va intâmpla mai departe cu fabrica in aceste conditii. Potrivit ultimului anunt de privatizare, societatile care doresc sa se inscrie in cursa pentru cumpararea uzinei de armament trebuie sa indeplineasca mai multe conditii cumulativ.


In primul rând, acestea trebuie sa aiba o activitate industriala apropiata de cea a uzinei.


Apoi trebuie sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere autentificata, conform careia cel putin 50% din cifra de afaceri pe anul precedent a fost obtinuta din activitatea respectiva. Apoi, cifra de afaceri a ofertantilor pe anul precedent trebuie sa fi fost de cel putin zece miliarde de lei vechi. De asemenea, potrivit anuntului de privatizare, investitorii trebuie sa se angajeze ca vor pompa in dezvoltarea societatii cel putin 170.000 de euro, conform unui program de investitii asumat pentru o perioada de maximum trei-cinci ani. In afara de aceste investitii, uzina ar avea nevoie si de realizarea unor programe de mediu, a caror valoare a fost estimata anul trecut de conducerea unitatii la circa 155.000 de euro. Doritorii trebuie sa asigure un aport in numerar cu titlu de capital de lucru in suma de minimum 50.000 de euro, care va fi varsat in contul curent al societatii in termen de trei luni de la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor. Capitalul ar fi necesar pentru plata materiilor prime, materialelor si plata unor datorii ale societatii catre creditori. Statul nu exclude ca persoanele fizice sa participe la privatizare, insa acestea pot face o oferta doar in consortiu cu persoane juridice, impreuna cu care trebuie sa faca dovada indeplinirii cumulative a criteriilor de precalificare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS