10.9 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSute de tepari doljeni pe mâna fiscului

Sute de tepari doljeni pe mâna fiscului

Finantistii au aplicat sechestre pe bunuri si au sesizat organele de cercetare penala in cazul depistarii de infractiuni economice.


Finantistii doljeni se lauda ca anul trecut au depasit la toate capitolele nivelul incasarilor bugetare stabilit de minister. Suma strânsa la bugetul general consolidat al statului s-a ridicat la aproximativ 11.900 de miliarde de lei vechi, fata de programul de aproximativ 11.700 de miliarde de lei vechi stabilit de ANAF. Pentru aceasta, reprezentantii Directiei Generale a Finantalor Publice (DGFP) Dolj au apelat si la executarea silita a datornicilor. Pentru recuperarea banilor au fost declansatea proceduri de faliment, popriri bancare, sechestre pe bunuri, popriri pe venituri la terti in valoare de mii de miliarde de lei vechi. Directorul general al DGFP Dolj, Silviu Dumitru, a precizat ca exista totusi dificultati in valorificarea sechestrelor aplicate oamenilor de afaceri din grupul Genica Boerica – Samir Sprânceana – Ion Fotescu, cercetati pentru rambursari ilegale de TVA in valoare de sute de miliarde de lei. „Sechestrele pe bunuri sunt puse, dar nu putem sa le punem in executare pâna nu vin hotarârile judecatoresti“, a afirmat Dumitru.


Evaziunea fiscala – zece miliarde de caciula


Anul trecut, fiscul a efectuat peste 3.000 de inspectii, dintre care cele mai multe (aproape 2.000 de inspectii) la societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, restul reprezentând verificari la asociatii familiale si persoane fizice. 457 de inspectii au fost facute ca urmare a solicitarii directiilor de finante din alte judete in cadrul verificarilor incrucisate pentru rambursari de TVA, iar 117 controale au fost efectuate la solicitarea organelor de politie.


Inspectorii fiscali au contabilizat o evaziune fiscala cifrata la 350 de miliarde de lei vechi. Adica o medie de zece miliarde de lei vechi, având in vedere ca suma provine de la 35 de societati comerciale. Din aceasta suma, 206 miliarde de lei vechi reprezinta sume datorate bugetului de stat si neachitate de societati comerciale care au fentat fiscul prin schimbarea sediilor sociale sau a denumirilor. De asemenea, o parte din suma a fost acumulata prin rambursari ilegale de TVA in baza unor declaratii si documente fiscale false si prin tranzactii fictive. Directorul general al DGFP Dolj, Silviu Dumitru, a precizat ca inspectiile privind rambursarile ilegale de TVA au fost facute pentru infractiuni economice savârsite anterior anului 2005. Actele de control au fost inaintate organelor de cercetare penala din cadrul IPJ Dolj si Parchetului, pentru continuarea cercetarilor.


Litigii de 180 de miliarde – pierdute in instanta


In ceea ce priveste rambursarile de TVA, trebuie spus ca anul trecut 690 de agenti economici au depus cereri de rambursare in valoare totala de 557,3 miliarde de lei vechi. Totusi, doar 440 de miliarde de lei vechi au fost rambursate. Solicitari in valoare de 117,3 miliarde de lei vechi au fost respinse de la rambursare dupa efectuarea verificarilor. „In multe cazuri, documentele puse la dispozitia organelor de control n-au fost corecte. De pilda, cineva poate si-a dedus TVA dintr-o chitanta reprezentând consumatia la restaurant. Pentru asa ceva nu se ramburseaza TVA. Cazurile in care au fost constatate infractiuni economice au fost inaintate organelor de cercetare“, a mai spus directorul Silviu Dumitru. Alt capitol important il reprezinta litigiile in care s-a aflat DGFP pe parcursul lui 2005. Juristii fiscului doljean au reprezentat institutia in peste 4.000 de dosare, pe diverse spete. Valoarea initiala a litigiilor a fost de peste 3.200 de miliarde de lei vechi. Cifra litigiilor pierdute definitiv si irevocabil de institutie se ridica la peste 180 de miliarde de lei vechi, juristii câstigând cauze pentru suma de aproape 470 de miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS