16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateVal uriaș de produse contrafăcute în vămile din România. Valorea lor depășește 240 de milioane de lei

Val uriaș de produse contrafăcute în vămile din România. Valorea lor depășește 240 de milioane de lei

Produse contrafăcute în valoare de peste 240 de milioane de lei au fost descoperite de poliţiştii de frontieră în primele nouă luni ale anului. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la frontiera cu Bulgaria, în zona Giurgiu. Au fost constatate 847 fapte de natură infracţională referitoare la dreptul de proprietate intelectuală, de 3,3 ori mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, scrie news.ro.

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră au transmis sâmbătă, că poliţiştii de frontieră împreună cu alte autorităţi au desfăşurat acţiuni, în primele nouă luni ale anului, pentru descoperirea traficului cu produse contrafăcute. 

„În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au constatat 847 fapte de natură infracţională referitoare la dreptul de proprietate intelectuală. Numărul este de 3,3 ori mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022, când au fost depistate 254 de fapte”, au anunţat reprezentanţii IGPF. 

Ce produse contrafăcute au fost confiscate

Astfel, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – au depistat următoarele bunuri contrafăcute purtând însemnele unor mărci internaţionale protejate: 283.791 bucăţi articole de îmbrăcăminte şi lenjerie; 77.661 perechi încălţăminte; 223.040 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie; 24.555 bucăţi articole de marochinărie; 2.820 bucăţi ochelari de soare; 11.640 bucăţi accesorii telefoane (căşti, huse, încărcătoare); 560 bucăţi ancore chimice epoxidice; 289.465 jucării.

Bunurile, în valoare toată de peste 240 de milioane lei dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, au fost ridicate de către poliţiştii de frontieră. Acestea au fost trimise spre expertizare titularilor de marcă.

Poliţiştii de frontieră au precizat că sunt două rute folosite pentru introducerea produselor contrafăcute în România. 

Prima rută este din China, iar produsele contrafăcute vin pe mare, în containere. Controalele au loc împreună cu lucrătorii de la Autoritatea Vamală. Destinatarii acestor bunuri sunt societăţi comerciale care au de obicei administratori cetăţeni români sau chinezi.

A doua rută importantă, din Turcia

A doua rută este Turcia – România. Produsele contrafăcute sunt descoperite de poliţiştii de frontieră care lucrează la Punctele de Trecere ale Frontierei de la graniţa cu Bulgaria. Este vorba despre PTF Giurgiu, PTF Calafat, PTF Bechet, PTF Vama Veche sau PTF Negru Vodă. 

„Acestea sunt descoperite ascunse în diverse mijloace de transport. Este vorba despre autocare, camioane, autoutilitare sau autoturisme, de obicei disimulate printre alte bunuri transportate legal. În cadrul cercetărilor, posesorii acestora declară că le-au cumpărat din diverse bazare din Turcia. De asemenea, că nu deţin documente de provenienţă pentru produse. Aceştia mai declară că le cumpără cu scopul de a le comercializa sau pentru a le face cadou. În același timp, spun că nu au cunoştinţă despre faptul că produsele transportate sunt susceptibile a fi contrafăcute”, a mai precizat sursa citată.

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

Produse din China descoperite în porturile din Constanța

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a fi contrafăcute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa. Importurile au fost realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România. Acestea aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

„Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare. Acestea au o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport, ceasuri, telefoane mobile). Precizăm că valoarea bunurilor confiscate este raportată la valoarea de piaţă a unora autentice. Acestea urmează a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale”, au mai transmis poliţiştii de frontieră. 

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS