11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmenzi mărite în cazul şoferilor prinși cu telefonul în mână

Amenzi mărite în cazul şoferilor prinși cu telefonul în mână

După mai multe tragedii provocate de şoferi care transmiteau în direct în timp ce conduceau, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care măreşte amenzile pentru cei prinşi cu telefonul, la volan.

Ordonanta se aplica de sambata, 12 octombrie, informeaza stirileprotv.ro. Amenzile pot depasi 1.000 de lei.

Sunt vizaţi şoferii care ţin telefonul în mână atunci când sunt la volan, indiferent că tastează, vorbesc, ori filmează. În plus, dacă în acelaşi timp încalcă şi alte reguli de circulaţie, rămân pe loc fără permis pentru 30 de zile.

Vieti curmate, din cauza ca soferul transmitea LIVE, cu telefonul

Fenomenul live pe Facebook a marcat tara acum mai bine de un an, după accidentul oribil petrecut pe o autostradă din Ungaria, când nouă români au murit.

Şoferul transmitea în direct din microbuzul plin cu oameni întorşi de la muncă din străinătate. La fel a făcut un altul, cinci luni mai târziu, aproape de Timişoara. Neatent, şoferul a intrat într-un tractor, iar maşina a ricoşat într-un alt autoturism. Înăuntru erau şi doi copii mici. O fetiţă de nouă ani a murit pe loc, iar fratele ei de trei ani a fost grav rănit.

Amenzi intre 870 si 1.160 de lei

De astăzi înainte lucrurile ar trebui să se schimbe. Guvernul a votat ca toţi cei care ţin în mână telefonul sau orice alt dispozitiv la volan, vor fi sancţionaţi cu amendă de la 870 la 1.160 de lei.

Până cum legea spunea că doar cei care sunt suprinși că vorbesc la telefon vor primi o sancţiune de 290 de lei, nu şi cei care butonează, filmează sau fac poze. Acum îi include pe toţi.

Daca folosesc telefonul si comit alte infractiuni la volan, soferii raman fara permis

Situaţia se complică pentru şoferii care suprinși că, pe lângă folosirea telefonului, comit şi altă contravenţie. Dacă depăşesc viteza regulamentară ori nu se asigură la schimbarea direcţiei de mers, rămân fără permis pentru 30 de zile. În plus, primesc şi amendă.

În acelaşi text legislativ se vorbeşte şi despre amendarea celor care nu au permis, dar ţin telefonul în mână atunci când sunt pe trotinetă sau pe bicicletă. Şi aici amenda depăşeşte 800 de lei.

Acum poliţiştii îi pot amenda pe şoferi numai dacă îi prind în fapt

La începutul anului, în Parlament, a fost depus un proiect care le-ar fi permis poliţiştilor să îi amendeze pe şoferi, pe baza transimisiunilor live de pe reţelele sociale. Acum proiectul este în Camera Deputaţilor, dar a fost deja respins în Senat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS