16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCartea de weekend: „Primul Război Mondial și Reîntregirea României“, de Pavel Țugui Editura Academiei 2014

Cartea de weekend: „Primul Război Mondial și Reîntregirea României“, de Pavel Țugui Editura Academiei 2014

Coperta cărţii „Primul Război Mondial și Reîntregirea României“
Coperta cărţii „Primul Război Mondial și Reîntregirea României“

Subintitulată „Năzuinţe, idei, fapte…“, recenta carte a venerabilului editor şi istoric literar Pavel Ţugui (93 de ani pe 1 noiembrie) se vrea o nouă lecţie de istorie despre un subiect despre care s-a scris şi s-au publicat mii de pagini, Primul Război Mondial şi reîntregirea României. Tema cărţii lui Pavel Ţugui, fost cadru universitar în anii ’60 la Facultatea de Filologie a Universităţii din Craiova, este încă de actualitate, mai ales după ce în trecut ea a fost mult falsificată, răstălmăcită, unii istorici fiind, până în 1990, obligaţi să aibă „puncte de vedere“ conform indicaţiilor partidului unic. Autorul a trăit aceste vremuri trecute, a avut funcţii politice importante, a cunoscut din interior istoria scrisă şi nescrisă.
În volumul publicat la Editura Academiei Române, Pavel Ţugui prezintă: contextul istoric al realizării Unirii Principatelor din 1859, al participării României în Primul Război Mondial, parcursul istoric care a condus la constituirea României ca stat independent şi, în fine, la reîntregirea lui prin Marea Unire din 1918.
Printre altele, în carte este reprodus un document esenţial referitor la intrarea României (Vechiul Regat) în Primul Război Mondial: textul integral al Tratatului de Alianţă dintre România, Rusia, Franţa, Anglia şi Italia încheiat la 4/17 august 1916, la Bucureşti.
Volumul se încheie cu momentul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 şi cu detaliile Conferinţei de Pace de la Paris postrăzboi. Autorul punctează că şi în prezent unii istorici şi publicişti străini răstălmăcesc istoria României şi că reacţia intelectualilor români nu ar fi eficientă: „Informaţii eronate şi interpretări tendenţioase cu privire la evenimente fundamentale din istoria României au fost şi sunt răspândite intenţionat şi consecvent, proliferează în toate mediile de informare, iar reacţia istoricilor, a intelectualilor României, atunci când există, nu este promptă, ci mai degrabă inoperantă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS