11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii vor fi despăgubiţi pentru animalele decedate de boala limbii albastre

Fermierii vor fi despăgubiţi pentru animalele decedate de boala limbii albastre

Fermierii din Gorj vor primi despăgubiri pentru animalele moarte din cauza bolii limbii albastre. Potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, Ion Iliuţă, cinci animale au murit până acum din cauza bolii respective. Două dintre acestea erau din Roşia de Amaradia şi câte un animal a decedat la Turcineşti, Bumbeşti-Piţic şi la Logreşti. În toate cazurile a fost vorba de decesul unor bovine infectate cu virusul care cauzează boala limbii albastre. Din păcate, într-unul dintre cazuri, la Turcineşti, animalul fusese cumpărat de puţin timp, vaca fiind şi gestantă. Proprietarul a cumpărat vaca de rasă cu aproximativ o mie de dolari. Medicii veterinari nu au mai putut salva bovina, în ciuda faptului că i-au fost administrate tratamente pentru întărirea sistemului imunitar. În judeţul Gorj, aproximativ 260 de animale suferă de boala limbii albastre, în diferite faze.  
Sunt şanse să scape

Doctorul veterinar Ion Iliuţă a declarat că animalele infectate cu virusul bolii limbii albastre pot fi salvate dacă proprietarii vacilor apelează imediat la ajutorul medicilor de specialitate.
„Este vorba de un tratament cu vitamine şi minerale, dar şi câteva tipuri de antibiotice speciale care sunt cam scumpe. Vitaminele şi mineralele sunt mai ieftine, dar antibioticul este mai scump. Tratamentul creşte rezistenţa organismului să treacă peste boală. Din păcate, avem 38 de localităţi unde este prezent virusul şi avem animale monitorizate. Sunt localităţi precum: Roşia de Amaradia, Prigoria, Berleşti, Cruşeţ, Alimpeşti, Turburea, Vladimir, Săuleşti, Albeni. Norocul nostru până acum şi al fermierilor este că în zona submontană, unde sunt cele mai multe animale, nu avem decât două localităţi cu prezenţa bolii: Muşeteşti şi Polovragi. E bine că nu avem nici la Târgu Jiu. Prezenţa virusului a fost semnalată în Gorj şi la caprine şi ovine, pe lângă bovine. Boala are implicaţii economice majore, care vizează pierderea animalului şi a cotei de lapte. Vor fi acordate despăgubiri în toate cele cinci cazuri de animale moarte. Chiar şi acolo unde animalul costă 3.400 de lei. Proprietarul trebuie să aibă contractul de vânzare-cumpărare, dar se fac oricum evaluări, în funcţie de vârstă, greutate, rasă. Plata despăgubirii este la valoarea de piaţă a animalului. Încă nu am atins punctul critic în ceea ce priveşte boala. Să sperăm că nu vom avea pagube mari. Fermierii trebuie să apeleze imediat la medicul veterinar autorizat. Există acest tratament de ajutare a animalului, dar care costă. Oamenii sunt legaţi de animale şi nu se mai uită la bani. Dacă se intervine la timp, animalul este salvat. În târguri nu se mai vând bovine, caprine şi ovine. Nici din judeţ nu pot fi scoase înspre Ardeal. Cetăţenii trebuie să ştie că, dacă sunt prinşi, animalele le vor fi confiscate. Este o boală din zona mediteraneeană, dar acum a ajuns şi la noi. Este important de ştiut că animalele care au făcut boala nu o vor mai face dacă este un virus din aceeaşi tulpină. La nivel internaţional se lucrează şi la un vaccin, dar orice virus evoluează şi apar noi tulpini. E bine ca fermierii să nu intre în panică şi să solicite ajutorul medicului veterinar“, a declarat Ion Iliuţă, şeful DSVSA Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS