18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcurenţii de la Jocurile Naţionale Special Olympics au fost consultaţi de medici specialişti

Concurenţii de la Jocurile Naţionale Special Olympics au fost consultaţi de medici specialişti

http://www.youtube.com/watch?v=kgHWcoVeBUkhttp://www.youtube.com/watch?v=cYxB8TRaO-0

\n

Zeci de medici specialişti au început de ieri evaluarea medicală generală a concurenţilor înscrişi în competiţia Jocurilor Naţionale Special Olympics. Consultaţiile medicale de specialitate au loc la Sala Polivalentă din Craiova. 250 de voluntari s-au mobilizat pentru a fi alături de cei 300 de copii şi tineri cu dizabilităţi intelectuale veniţi din toată ţara la cea mai mare întrecere sportivă dedicată lor.

Evaluările medicale ale celor înscrişi să participe la Jocurile Naţionale Special Olympics ce se vor desfăşura la Craiova au început ieri, la ora 8.00 dimineaţa. Veniţi din toate colţurile ţării, copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale însoţiţi de asistenţi personali, în special părinţi, aşteptau să ajungă în faţa medicilor pentru o evaluare complexă a stării lor de sănătate. „Am adus astăzi la evaluările medicale 13 copii de la Centrul «Teodora» din Băileşti, care vor participa la probele de atletism, săritură în lungime, bocce. Este o şansă deosebită pe care nu o puteam rata, având în vedere că toţi concurenţii au şansa să fie consultaţi de medici extraordinari, să aibă parte de screening-uri oftalmologice, stomatologice, auditive. Pentru copiii cu dizabilităţi intelectuale este un lucru extraordinar, având în vedere faptul că o evaluare complexă costă foarte mult şi nu toţi părinţii au banii necesari pentru aceste investigaţii de specialitate“, a spus Maria Vâslan, preşedintele Centrului Educaţional „Teodora“, mama unei tinere în vârstă de 26 de ani care are sindrom Down. Potrivit medicilor, copiii cu acest sindrom suferă în general de probleme oftalmologice şi au nevoie de ochelari cu anumite tipuri de rame. „Este foarte greu să le găsim rame care să se potrivească conformaţiei capului şi feţei lor. În plus, doar anumite rame sport permit montarea lentilelor cu dioptrie, pentru vederea la distanţă, unifocale sau multifocale“, a completat Maria Vâslan. În 2013, Centrul „Teodora“ a trimis patru reprezentanţi la Jocurile Naţionale Special Olympics, care s-au întors cu medalii şi trofee.

Copiii cu probleme oftalmologice au primit în dar ochelari

Mihaela Puianu, Alin Ştefănescu şi Ioan Grecu sunt cei trei medici oftalmologi prin faţa cărora au trecut ieri peste 120 de copii şi tineri cu dizabilităţi intelectuale. Fiecare copil ajuns în faţa lor este important, fiecare screening efectuat descoperă probleme oftalmologice ce trebuie corectate. „Este minunat faptul că Jocurile Naţionale Special Olympics oferă şansa acestor copii să fie văzuţi de medici, să primească gratuit ochelari de vedere sau de soare. Un screening oftalmologic poate scoate la iveală probleme de vedere despre care părinţii poate că nu au habar. Sunt oameni care nu îşi permit să plătească o consultaţie medicală sau o pereche de ochelari pentru copilul lor“, a spus Mihaela Puianu, medic la Clinica Ocularius, din Craiova. Cei cărora li s-au descoperit probleme oftalmologice au primit în dar ochelari de vedere sau au fost trimişi la un consult amănunţit. „În numai câteva ore am descoperit copii cu probleme oftalmologice, copii care au nevoie de alţi ochelari de vedere, de investigaţii suplimentare şi implicit de ochelari de vedere. Ceilalţi concurenţi au primit ochelari de soare. Recomand tuturor părinţilor să efectueze copiilor un control oftalmologic până la vârsta de trei ani. Părintele este primul medic al unui copil, el este primul care-i poate observa problemele de vedere“, a menţionat dr. Ioan Grecu de la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice, din Bucureşti.

După evaluarea medicală, concurenţii au primit recomandări pentru îmbunătăţirea stării de sănătate

Odată ieşiţi din cabinetele oftalmologice, copiii şi tinerii erau îndrumaţi pentru examinări stomatologice, ale urechilor, picioarelor, ale mobilităţii, dar şi în faţa specialiştilor pentru a primi sfaturi despre programe de nutriţie, verificarea glicemiei şi tensiunii. Acestea au fost oferite de medici specialişti voluntari şi studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie, ai Facultăţii de Medicină Dentară, Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Craiova şi UNEFS Bucureşti. „Avem concurenţi pe care îi evaluăm anual, avem şansa să vedem cum evoluează medical. Le efectuăm un consult amănunţit, le măsurăm saturaţia de oxigen, glicemia, tensiunea, le oferim sfaturi despre o alimentaţie sănătoasă. Fiecare concurent primeşte la final un carneţel în care îi sunt notate punctele forte, dar şi cele slabe, la care trebuie să lucreze. Le recomandăm să meargă la şedinţe de recuperare, la kinetoterapeuţi, să efectueze un anumit gen de exerciţii“, a spus Carmen Gherghel, conferenţiar universitar la UNEFS Bucureşti.
Au fost prezenți și specialişti în terapii alternative, biorezonanţă, care au efectuat concurenţilor zeci de analize amănunţite pentru depistarea carenţei de calciu, problemelor osoase, a eventualelor probleme renale sau ale glandei tiroide. „Am venit de la Segarcea cu copilul cel mare, în vârstă de opt ani, care are o luxaţie congenitală şi autism. Medicii mi-au recomandat să merg săptămânal cu el la kinetoterapie. În plus, mi-au spus că glicemia copilului este destul de mare şi periodic trebuie să îi repet analizele, să îi dau pentru o perioadă regim alimentar. Mi-au zis că la anul ar trebui să îl operez“, a povestit Mariana V., mama unui copil cu dizabilităţi intelectuale, dar şi alte probleme medicale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS