16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrupul primarilor plictisiţi îi salută pe „drăguţii“ de la CEZ

Grupul primarilor plictisiţi îi salută pe „drăguţii“ de la CEZ

Rugaţi, avertizaţi şi în cele din urmă muştruluiţi. Primarii şi secretarii de primării din Dolj au experimentat stări multiple la întâlnirea de ieri organizată de Prefectura Dolj.

Sala mare a prefecturii s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de primari şi secretari prezenţi la prima întâlnire după concediu cu autorităţile judeţene. Edilii s-au scuturat cu greu de amintirile încă proaspete ale locurilor pe unde s-au plimbat în această vară şi au ascultat cuminţi sfaturile, dojenele şi rugăminţile celor care au luat cuvântul. Primarii au prins glas doar când la pupitru au urcat reprezentanţii CEZ, invitaţi de prefectură ca parteneri. Într-un exerciţiu de imagine menit să le mai spele din păcate, aceştia au vorbit despre investiţiile făcute, dar s-au şi plâns de problemele cu furturile din reţea în rumoarea sălii care înghiţea cu greu laudele de sine ale companiei care aprovizionează cu energie electrică, poticnit, şi judeţul Dolj.

Partenerul agitat
al primarilor

Agitat, grăbit în exprimare, reprezentantul CEZ Distribuţie a venit în faţa primarilor din postura de partener al lor, aşa cum l-a prezentat prefectul Marius Deca, de la prezidiu. „Să-i tratăm ca pe nişte parteneri“, a spus el, iar sala a murmurat înfundat.
„Investim în CEZ Distribuţie milioane de euro în fiecare an, atât în cadrul programelor de mentenanţă, cât şi de investiţii. Situaţii ca acelea pe care vi le prezentăm acum nu le putem evita, chiar dacă vom investi milioane de euro, şi anume: situaţia alarmantă a furturilor de ulei din transformatoare a crescut în Dolj, astfel încât de la începutul anului avem 26 de transformatoare arse, cu o valoare de aproximativ 405.000 de lei“, şi-a început pledoaria în faţa primarilor. În sală, linişte. „Nu am stat pe loc, ci am încheiat mai demult un protocol cu IPJ Dolj, am plătit substanţe pentru a putea fi aplicate pe unele din echipamentele noastre în vederea depistării celor care ne creează mari probleme în instalaţii. Schimbarea unui transformator costă bani şi timp de alimentare, între şase şi 12 ore, depinde de distanţa de alimentare. Vă rugăm, dacă aveţi informaţii referitor la persoanele care ar putea să facă aşa ceva, să le daţi organelor de poliţie din comune“, a continuat el. Liniştea din sală a început să lase loc şuşotelilor. „Pe lângă transformatoare avem 32 de stâlpi rupţi, de medie tensiune, care duc la întreruperea alimentării cu energie electrică (inclusiv în Craiova). Ne confruntăm cu o problemă alarmantă: continuă furturile din reţelele de 20 kv, cu toate că anual mor şapte-zece persoane furând aceste linii. Ele sunt devastate. Anul acesta au fost furaţi 10 km de linie. Sistemul de irigaţii, dacă e să-l punem în funcţiune, va fi greu de pus. 18 linii au fost rupte de utilaje, fie că au fost amplasate la câmpie sau la deal. Prejudiciul este de aproape 34.000 de lei“, a continuat reprezentantul CEZ, repetând năvalnic de mai multe ori expresii întregi.
 
Primarii
l-au felicitat ironic
pe reprezentantul CEZ

„Partenerul“ primarilor a continuat expunerea. „O problemă pentru care vă cerem sprijin, şi am găsit la majoritatea primarilor, este defrişarea pe partea de joasă tensiune. Dacă aveţi resurse fizice, faceţi sau creaţi-ne condiţii să o facem noi. Pentru un pom care produce cinci mere afectăm întreaga comună“, a mai spus el. Murmurul sălii a început să-i acopere vorbele. Şi atunci a schimbat registrul. „CEZ Distribuţie a accesat fonduri europene pentru modernizarea a trei staţii de transformare: Băileşti, Galicea, Basarab, la nivel european cu manevrarea de la dispecer. Fondurile sunt accesate 50%. Am investit în staţia Craiova Centru, pe care o finalizăm în luna septembrie. A fost investiţie la care ne manifestăm nemulţumirea cetăţenilor faţă de închiderea bretelei pe lângă pod (pasajul suprateran – n.r.), dar a fost necesară deoarece am sprijinit noi construirea podului prin neconstruirea centralei noastre, pentru că trebuia să săpăm la şapte metri adâncime (…) Vom crea o nouă staţie de transformare 110/20 kv în zona metropolitană, la ieşirea de lângă aeroport, unde avem cereri din partea investitorilor pentru circa 20 MW“. Apoi iar a schimbat subiectul, revenind la problema furturilor.  „Mă opresc la câteva zone din Craiova unde am schimbat transformatoare care alimentează şapte blocuri, dar avem 15 contracte. Mâine vom face deconectarea localităţii Ocolna din comuna Amărăştii de Jos, pentru că reţeaua de joasă tensiune nu poate să asigure garanţia siguranţei. Acolo pot muri oameni. Avem 200 de consumatori şi 97 de contracte, din care doar 57 mai plătesc acum“, a conchis el. Şi a coborât de la tribună. Colegul lui de firmă, şeful centrului de relaţii cu clienţii, nu a reuşit decât să-i înfurie şi mai rău pe primari. După ce a lăudat şi el clădirile moderne şi aşa-zisa disponibilitate a Serviciului de relaţii cu clienţii la numărul unic de telefon 929, sala a răbufnit, reproşându-i că operatorii răspund greu la solicitările telefonice. „În situaţii de avarie, nimeni nu poate răspunde în trei secunde. În general, timpul de aşteptare este de un minut“, a răspuns el. Dar sala deja se simţea luată peste picior. Bomboana pe colivă a fost sfatul acestuia către primari de a anunţa plata facturilor pentru a nu fi deconectaţi. „Sunteţi foarte drăguţ!“, i-a mulţumit ironic unul dintre funcţionarii din sală. La final, angajatul CEZ a fost felicitat: „Vă mai aşteptăm!“.

Ciobotea:
Poate şi eu vă respect

După laudele CEZ, primarii au aflat că mai au la dispoziţie puţin peste trei luni pentru implementarea noii legi a retrocedărilor şi circa două săptămâni pentru centralizarea cererilor de retrocedare. Finalul şedinţei a fost furtunos. Subprefectul de Dolj, Ionel Ciobotea, i-a înfipt în scaune, spunându-le că le mulţumeşte pentru respectul pe care i-l poartă şi pe care, „poate“, li-l poartă şi el lor. Ciobotea a „mitraliat“ câteva ordine clare, astfel că la sfârşit nimeni nu a mai dorit să spună ce probleme are în comună, aşa cum fac de obicei.

ISU îşi deschide sediu la Filiaşi

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj a anunţat că va deschide un punct de lucru la Filiaşi, dotat cu maşină de descarcerare şi ambulanţă, care va acoperi şi traficul de pe Drumul European 70 către judeţul Mehedinţi. Cinci oameni vor fi prezenţi zilnic la acest punct. ISU a avertizat mai multe instituţii din judeţ, inclusiv Primăria şi Consiliul Local Craiova, că sunt restante la obţinerea avizelor împotiva incendiilor şi a cerut mai multor primării să repare autocisternele de intervenţii la incendii şi să angajeze şoferi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS