19.2 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLeoaica Ţuculina a murit

Leoaica Ţuculina a murit

http://www.youtube.com/watch?v=udvipMAAgZ4

Leoaica botezată Ţuculina de la Grădina Zoologică din Craiova, cea care a fost descoperită ca prin minune în urmă cu câteva luni, la procesul de predare-primire de la plecarea fostului administrator Ion Cojocaru, a murit. Animalul era bolnav de epilepsie, iar la deces a contribuit şi o insuficienţă respiratorie.

Leoaica descoperită la sfârşitul lunii iunie la Grădina Zoologică din Craiova, Ţuculina, care la vremea aceea avea vârsta de patru luni, a murit. La începutul lunii august, aceasta a dat semne de slăbiciune şi, în cele din urmă, a încetat din viaţă. „Puiul de leu avea epilepsie. Nu se născuse cu ea. În jurul datei de 5 august, într-o seară, a manifestat un sindrom nevrotic şi a avut manifestări de epilepsie. Avea leziuni grave la nivelul cerebelului şi moartea a survenit în urma unui edem pulmonar grav şi a congestiei cerebrale“, a explicat, pentru Gazeta de Sud, directorul adjunct şi purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj, Costică Retea, legat de rezultatele autopsiei micuţei leoaice. Acesta a completat cu faptul că există trei cauze care ar putea duce la epilepsie, boală pe care puiul de leu nu o avea la naştere: „Sunt cauze toxice (putea mânca o bucată de plumb), cauze infecţioase (manifestarea unei boli) sau mecanice (un traumatism sau o lovitură)“. În ceea ce priveşte sănătatea celorlalte animale şi condiţiile în care sunt ţinute, Costică Retea a spus că, din câte ştie, la acest moment animalele sunt în regulă.
Ţuculina fusese descoperită în urma procesului de predare-primire după demiterea administratorului de atunci, Ion Cojocaru. La acel moment, Florin Lungu, directorul RAADPFL Craiova, spunea că „puiul de leuţ a fost închis într-o încăpere despre care noi nu am ştiut“. În declaraţiile oferite atunci, angajaţii Grădinii Zoologice spuneau că Ţuculina este sănătoasă, deşi existau zvonuri cum că ea ar fi fost oarbă.

„Le-am şi zis că o să moară“

Contactat de Gazeta de Sud, comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Dolj al Gărzii Naţionale de Mediu, Gheorghe Călinoiu, a spus că nu ştia că puiul a murit dar că se aştepta să moară. În urmă cu o lună, GdS a trimis o sesizare la Garda de Mediu în ceea ce priveşte condiţiile în care erau ţinute anumite animale. „În urma controlului pe care l-am făcut acolo după sesizarea dumneavoastră, am văzut că puiul era cam slăbit, nu prea avea vlagă. Le-am şi zis că o să moară“, a mărturisit Călinoiu.

Licitaţia, anulată din nou

Licitaţia pentru reamenajarea Grădinii Zoologice a fost, din nou, anulată, pentru aceleaşi motive ca prima dată. Conform site-ului e-licitatie.ro, „autoritatea contractantă, în conformitate cu prevederile art.209 alin.1, lit.b), din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, a anulat procedura de atribuire a contractului de achiziţie publică, întrucât nu a fost depusă nici o ofertă. În acest sens, s-a întocmit raportul procedurii nr.122869 din data de 20.08.2013“. Întrebaţi despre felul în care afectează aceste anulări cele peste 200 de animale de acolo, atât Costică Retea, cât şi Gheorghe Călinoiu au spus că DSVSA Dolj şi Garda de Mediu au decis să le dea un răgaz celor de la Grădina Zoologică până la terminarea lucrărilor de reamenajare, deşi acestea nici măcar nu au început. Menţionăm că Zoo Craiova nu are autorizaţie pentru omnivore şi carnivore, reproducerea acestora este interzisă, iar grădina avea ordin de încetare a activităţii din partea DSVSA Dolj la 15 iulie, prelungit ulterior.

De ce nu este nici o ofertă?

Contractul în valoare de aproximativ 2,6 milioane de lei pare să nu intereseze pe nimeni. Un expert în achiziţii publice, contactat de Gazeta de Sud, a mărturisit că o cauză a acestei lipse de oferte poate fi presiunea proiectului. „În momentul în care o companie aplică pentru această licitaţie, este o presiune foarte mare la care firmele trebuie să răspundă. Ei trebuie să îşi dedice toate resursele şi tot ce au la dispoziţie pentru acest proiect“, a spus acesta, referindu-se la faptul că a fost un caz extrem de mediatizat, care implică nu doar lucrările în sine, ci şi atenţia sporită a asociaţiilor de protecţie a animalelor, a presei, dar şi a publicului, în general.
În acest moment, Zoo Craiova funcţionează pe o suprafaţă de 1,4 hectare, 1 hectar fiind destinat strict ţarcurilor. În urma reamenajării ar urma să fie extinse spaţiile dedicate animalelor, în conformitate cu suprafeţele impuse de lege. Prima licitaţie pentru atribuirea lucrărilor a avut loc pe 15 iulie, iar a doua pe 20 august.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS