19.5 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMihai Popa, încă un campion al Colegiului „Fraţii Buzeşti“

Mihai Popa, încă un campion al Colegiului „Fraţii Buzeşti“

http:http://www.youtube.com/watch?v=Jd96wp19hq0

Mihai Popa, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, a adus încă un motiv de mândrie şcolii care se laudă cu peste 280 de olimpici în acest an. El s-a calificat la Olimpiada Internaţională de Informatică şi este primul oltean, după Mihai Pătraşcu, ce reuşeşte această performanţă.

Un elev deosebit, după cum îl descriu profesorul Marius Nicoli şi directorul colegiului, Zamfirică Petrescu, Mihai Popa este în ultimul an de liceu. Unul norocos, dacă stăm să ne gândim la performanţa pe care a atins-o de curând: este unul dintre cei calificaţi la Olimpiada Internaţională de Informatică, ce va avea loc în luna iulie în Australia.
Alături de alţi trei elevi români din Bucureşti, Bistriţa şi Timişoara, el a reuşit să se califice, fiind, după zece ani, primul oltean care va participa la această olimpiadă, după informaticianul Mihai Pătraşcu. Această performanţă vine să completeze şi intrarea în cursă la Olimpiada Balcanică de Informatică, plus multe alte locuri fruntaşe obţinute la numeroase concursuri şi olimpiade.

Informatica, pasiune descoperită în liceu

Cu zâmbetul pe buze, tânărul de 18 ani recunoaşte că înainte nu avea nimic de-a face cu informatica, dar că a descoperit-o în liceu, sub îndrumarea profesorului său, Marius Nicoli. „Am avut norocul ca, în clasa a IX-a, să îl întâlnesc pe domnul profesor Marius Nicoli, care m-a îndrumat de aproape şi m-a orientat spre această pasiune pe care, până atunci, nu o descoperisem. Nu avusesem nici o tangenţă cu acest domeniu“.
Joaca s-a transformat în pasiune, iar acum tânărul lucrează, uneori, şi peste cinci ore pe zi. „Am început munca, a început să îmi placă foarte mult şi am lucrat foarte mult din pasiune. Şi pot să zic că rezultatele au venit de la sine. Asta am făcut zilnic, chiar peste şase-şapte ore pe zi înainte de olimpiade. Consider că o să mă ajute foarte mult în viitor această experienţă“, a mărturisit tânărul. Palmaresul lui numără, printre altele, trei premii consecutive la olimpiada naţională de informatică, el intrând şi în lotul naţional lărgit, precum şi în cel restrâns. În urma celor două tabere de pregătire de la Botoşani şi Reşiţa, informaticianul s-a calificat la Turneul Internaţional de Informatică Shumen, din Bulgaria, unde a obţinut o binemeritată medalie de bronz.

„Am aplicat în Anglia la cinci facultăţi, am primit oferte de la toate“

Atunci când nu rezolvă probleme cu algoritmi, Mihai preferă sportul. „Am practicat foarte mulţi ani tenisul, însă odată cu venirea la liceu nu prea am mai găsit timp şi acum joc doar ocazional. Îmi place mult sportul, fotbalul, ping-pongul“, a povestit Mihai. O altă preocupare a tânărului, având în vedere că anul acesta va da examenul de bacalaureat, a fost şi găsirea unei universităţi unde să-şi continue studiile. „Am aplicat în Anglia la cinci facultăţi, am primit oferte de la toate, însă, în cele din urmă, am optat pentru Imperial College din Londra şi University College London. Iar acum trebuie să iau la bacalaureat media pe care mi-au cerut-o, adică peste 9,80“.

Performanţa lui Mihai, „un rezultat care va rămâne peste veacuri“

Mândru că-l poate îndruma, profesorul de informatică Marius Nicoli recunoaşte că acest rezultat este mai mult decât binevenit, având în vedere munca depusă de-a lungul anilor de echipa pe care o formează cu elevul său. „Mihai s-a calificat la competiţia supremă în informatică, Olimpiada Internaţională, şi la Olimpiada Balcanică de Informatică. E o performanţă deosebită şi pentru faptul că este primul oltean după zece ani, după Mihai Pătraşcu, care se califică la această olimpiadă. Primesc cu multă bucurie rezultatul lui, care este validarea unei munci ce s-a întins pe mai mulţi ani şi în care cred că ne-am completat destul de bine amândoi“, a explicat profesorul.
Un alt om mândru de Mihai Popa este Zamfirică Petrescu, directorul Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“, care a spus că seriozitatea elevului buzeştean asigura asemenea rezultate. „Cred că trebuia să ne aşteptăm la o asemenea performanţă, având în vedere seriozitatea de care a dat dovadă Mihai de-a lungul anilor de liceu, având în vedere şi rezultatul lui din noiembrie de la Concursul de Informatică de la Schumen şi, bineînţeles, pregătirea continuă pe care a avut-o. Un rezultat de asemenea anvergură va cântări mult în CV-ul lui. Bineînţeles că şi profesorul lui se mândreşte cu el şi va fi un rezultat care, aş putea spune, va rămâne peste veacuri. Nu este primul rezultat sau prima calificare la naţională. Am avut de-a lungul vremii mai mulţi elevi care au obţinut performanţe, însă anul acesta a fost foarte bun“.
Tânărul Mihai Popa este doar unul dintre campionii care duc mai departe renumele Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“, al Craiovei şi al României. Colegiul se poate lăuda, până în această perioadă a anului, cu peste 280 de olimpici care au premii şi menţiuni la olimpiadele menite să îi provoace şi să le ateste calităţile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS