15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInternetul - folositor pentru doljenii de la ţară

Internetul – folositor pentru doljenii de la ţară

Prin Biblionet, mediul urban, dar în special mediul rural se bucură de o mai mare tehnologizare în cadrul comunităţii. Serviciile oferite de acest program prin biblioteci ajută oamenii să-şi rezolve problemele fără să fie nevoie să străbată zeci de kilometri.

Programul „Biblionet – lumea în biblioteca mea“ este de trei ani în România şi se desfășoară pe o durată totală de cinci ani. El le-a facilitat şi le facilitează în continuare românilor accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne.
Judeţul Dolj a intrat în programul Biblionet în al doilea an, mai exact în 2010, şi, de atunci, prin Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ şi cu acceptul şi sprijinul primăriilor, programul a fost implementat în 66 de biblioteci din judeţ, cărora urmează să li se adauge încă 27. Efectele se văd clar, mai ales în mediul rural, atât din punctul de vedere al echipamentelor cu care au fost dotate bibliotecile comunale, cât şi din cel al activităţii dinăuntrul lor.

Biblionet în mediul rural

Biblioteca Comunală din Cerăt a fost introdusă în program încă din prima serie de 20 de biblioteci, adică din 2010. Dotările valabile pentru fiecare dintre bibliotecile din mediul rural au constat în patru calculatoare cu camere video, câte un videoproiector, o imprimantă, un scanner şi echipamente de reţea, dar şi accesul la internet, atât de căutat în ziua de azi. Bibliotecara Adelina Constantinescu, ce stă în lumea cărţilor de 15 ani, spune că „programul este binevenit, atât pentru tineri, cât şi pentru bătrâni“. Cei ce calcă pragul bibliotecii din Cerăt folosesc internetul la plătirea utilităţilor, iar părinţii vin, deseori, să stea de vorbă cu copiii plecaţi peste hotare. Se mai fac şi fişe de lectură, şi chiar în număr mare, completează bibliotecara, însă internetul contează mai mult.
La Goicea, o comună unde locuiesc, majoritar, oameni vârstnici, internetul este mai mult decât binevenit. Biblioteca „Dimitrie Gusti“ a intrat în programul Biblionet tot din 2010, iar de atunci s-au deschis noi posibilităţi pentru cei de acolo. „Cei mici vin şi îşi fac temele aici, caută tot ce este necesar, iar cei vârstnici vorbesc cu copiii lor din alte oraşe“, a mărturisit bibliotecara Rodica Staicu, ce recunoaşte că îi ajută, de multe ori, pe cei nepricepuţi într-ale calculatoarelor să scrie un mesaj sau să pornească computerele. Chiar şi studenţii, atunci când vin în vacanţă la bunici, trec pe la bibliotecă să-şi petreacă acolo timpul liber. Locuitorii din Goicea mai utilizează internetul pentru a-şi face programări medicale la Craiova sau pentru a-şi rezerva locuri unde să se cazeze în staţiunile balneoclimaterice. Nici tinerii nu se lasă mai prejos şi îşi rezervă prin intermediul lui camere la munte sau la mare, după cum doresc.
Bibliotecara Adriana Apostol-Beleuzu lucrează la Biblioteca Comunală din Galicea Mare din 2008, iar Biblionetul a găsit-o acolo în luna februarie a acestui an. Ea se ocupă de tot, iar internetul este atât de căutat de către oamenii din localitate încât se intră… cu programare. Copiii stau cuminţi la coadă şi îşi aşteaptă rândul la unul dintre cele patru calculatoare. „Doamna, cât costă?“, ne povesteşte bibliotecara despre nelămuririle de la începuturi. Nu costă nimic, iar asta e partea bună a lucrurilor. Şi aici, internetul este folosit pentru muzică, filme, comunicare, dar şi pentru teme sau, pur şi simplu, pentru lămurirea curiozităţilor. Important este că toate aceste utilităţi sunt oferite gratuit oamenilor de orice vârstă, utilizatori sau nu ai celorlalte servicii ale bibliotecilor.

Formarea bibliotecarilor şi proiecte adiacente

Biblioteca Judeaţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ este şi centru de formare în tehnologia informaţională şi administrarea bibliotecii. Ea a fost dotată cu 11 laptop-uri, videoproiector, printer, scanner şi router wireless, ce funcţionează în sala „Nicolae Romanescu“, iar doi bibliotecari de aici au fost selectaţi şi instruiţi pentru a susţine cursuri de tehnologie informaţională şi de administrare a bibliotecii pentru colegii lor din judeţ.
Prin formarea lor, dar şi cu ajutorul primăriilor, anumite comune au implementat şi proiecte adiacente prin care să-şi ajute comunităţile. Spre exemplu, la Biblioteca Comunală din Melineşti, s-a pus accentul pe ajutorarea fermierilor care nu au posibilitatea să ajungă la oraş pentru a-şi depune cererile pentru subvenţiile APIA. Prin această iniţiativă, cei din Melineşti au învăţat să completeze şi să depună cererile cu ajutorul bibliotecarilor. În timp, s-au strâns aproximativ 3.900 de cereri, care au atras şi multe fonduri pentru comunitate.
Conform unui sondaj realizat pe baza a peste 3.500 de chestionare completate on-line, de către utilizatorii bibliotecilor publice incluse în programul Biblionet la nivel de ţară, făcut în aprilie 2010, peste 65% dintre utilizatori folosesc computerul şi/sau internetul la păstrarea legăturii cu familia din alte oraşe sau ţări, aproximativ 65% – la rezolvarea unei probleme medicale, puţin peste 50% îl folosesc la studiu (educaţie şi învăţământ), circa 40% pentru rezervarea biletelor de avion şi, cu câteva procente mai puţini, pentru a face vânzări sau cumpărări on-line. În această ierarhie urmează legislaţia, cursurile de calificare sau recalificare, relaţia cu guvernul sau cu administraţia publică, împrumuturile bancare, dezvoltarea afacerii, turismul sau agricultura.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS