30.5 C
Craiova
joi, 13 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMăsuri ce trebuie luate de populaţie în caz de accident chimic

Măsuri ce trebuie luate de populaţie în caz de accident chimic

I.S.U. „Drobeta” al judeţului Mehedinţi împreună cu Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, sucursala Romag Prod, va organiza joi, 11 octombrie, începând cu ora 10.00, un exerciţiu de alarmare şi intervenţie în caz de accident chimic la ROMAG PROD. 
Accidentele chimice şi poluările accidentale sunt evenimente imprevizibile şi reprezintă eliberarea în mediu, ca urmare a unor cauze antropice sau naturale, a unor substanţe toxice industriale, în asemenea cantităţi, încât depăşesc mult nivelele maxim admise şi pot afecta sănătatea populaţiei (cauzând intoxicarea sau decesul).
În cazul producerii unui accident chimic pe amplasamentul sucursalei Romag Prod, locuitorii satului Răscoleşti (158 persoane) şi 7 operatori economici (151 angajaţi) din apropierea Romag Prod se află în zona de planificare la urgenţă, care are o rază de 1465 m faţă de punctul din care are loc scăparea de substanţe periculoase.
Riscuri produse de eliberarea în aer a hidrogenului sulfurat în cantităţi mari:
– în interiorul operatorului economic şi până la o distanţă de 230 m faţă de locul unde se produce scăparea de substanţe periculoase, există riscul de edem pulmonar sau chiar moartea instantanee, dacă expunerea umană se face la o concentraţie de peste 1500 mg/mc (peste 1000 ppm);
– o concentraţie de 150 – 300-mg/mc (100 – 200 ppm), care se poate înregistra până la 575 m faţă de locul de scăpare a hidrogenului sulfurat, poate provoca iritarea severă a ochilor, plămânilor şi a căilor respiratorii, făcând să dispară complet simţul mirosului;
– o concentraţie de 15 mg/mc (10 ppm) poate fi întâlnită până la 1130 m, însă aceasta nu are efecte asupra sănătăţii dacă expunerea nu este mai mare de 15 minute;
– o concentraţie de 10 mg/mc (6,5 ppm) poate fi întâlnită până la 1450 m, însă acesta nu are efecte asupra sănătăţii dacă expunerea nu depăşeşte 8 ore.
Pentru a se proteja, locuitorii satului Răscoleşti şi operatorii economici din zona Romag Prod, au fost dotaţi cu mijloace de protecţie individuale, care sunt verificate periodic de către specialişti ai Romag Prod.
I.S.U. Mehedinţi organizează acest exerciţiu pentru a verifica viabilitatea concepţiei de acţiune din planul de urgenţă externă, încadrarea operaţiunilor în timpii operativi de intervenţie, dar şi modul de desfăşurare a activităţilor structurilor implicate în gestionarea exerciţiului (personal de pe locul de muncă, serviciul privat pentru situaţii de urgenţă, celula de urgenţă, comitete locale pentru situaţii de urgenţă etc.).
I.S.U. Mehedinţi informează populaţia asupra măsurilor de protecţie ce trebuie luate în caz de accident chimic.
Măsuri de protecţie luate de către cetăţenii aflaţi în zona de planificare la urgenţă (localitatea Răscoleşti şi operatorii economici din zona Romag Prod)
– la auzul semnalului ALARMĂ LA DEZASTRE, cetăţenii trebuie să se deplaseze urgent spre locurile de păstrare a măştii contra gazelor şi să se izoleze în propria locuinţă;
Semnalul dat de sirenele Sucursalei ROMAG PROD se compune din 5 impulsuri a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde, timp de 2 minute.
Dacă sunteţi surprinşi în afara locuinţei:
– Păstraţi-vă calmul, de cele mai multe ori în cazul accidentelor chimice victimele din rândul populaţiei civile au apărut ca urmare a panicii.
– Acoperiţi-vă căile respiratorii superioare cu o batistă şi îndreptaţi-vă spre adăpostul cel mai apropiat!
– Respectaţi restricţiile de circulaţie şi acces !
– Evitaţi deplasarea pe direcţia vântului, deplasaţi-vă perpendicular pe direcţia lui!
Dacă vă aflaţi în maşină:
– Fiţi calmi şi conduceţi atent!
– Închideţi toate ferestrele autoturismului, opriţi instalaţiile de aer condiţionat şi acoperiţi-vă nasul şi gura cu un prosop sau o batistă umedă!
– Porniţi radiourile şi urmaţi instrucţiunile autorităţilor!
– Respectaţi interdicţiile de circulaţie!
În cazul intrării în contact cu hidrogenul sulfurat, se recomandă:
– părăsirea de urgenţă a zonei afectate pe direcţia opusă propagării vântului;
– adăpostirea într-un spaţiu închis;
– protejarea feţei cu o batistă umedă.
În cazul intoxicării cu hidrogen sulfurat, se recomandă:
– spălarea cu multă apă a părţilor corpului ce au intrat în contact cu hidrogenul sulfurat
– deplasarea într-un spaţiu cu aer curat;
– acoperirea pielii afectate cu un bandaj steril, pentru evitarea complicaţiilor;
– aplicarea măştii cu oxigen sau respiraţia gură la gură;
– acordarea de ajutor medical de specialitate.
Pentru persoanele care nu necesită evacuare imediată :
– protecţia individuală se realizează prin adăpostirea în clădiri, unde se vor
aplica urgent măsuri de etanşeizare (închiderea uşilor şi ferestrelor,
izolarea acestora cu materiale textile, bureţi, chit, benzi de materiale plastice etc. – oprirea tuturor aparatelor de aer condiţionat şi de ventilare). Suplimentar, se pregătesc prosoape şi batiste umezite (unde nu există măşti contra gazelor) pentru a putea fi folosite la constatarea pătrunderii norului toxic în clădire şi, pe cât posibil, camera în care se face adăpostirea trebuie să fie cât mai înăuntru şi fără ferestre;
– informarea prin mass-media asupra pericolelor care pot apărea pe parcurs.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS