32.8 C
Craiova
luni, 17 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSerbia şi Kosovo au ajuns la un acord asupra cooperării regionale

Serbia şi Kosovo au ajuns la un acord asupra cooperării regionale

Serbia şi Kosovo au ajuns astăzi, la Bruxelles, la un acord asupra cooperării regionale, una dintre condiţiile cerute de Uniunea Europeană (UE) pentru a acorda Serbiei statutul de ţară candidată, informează NewsIn. Potrivit acordului, Kosovo va putea participa la conferinţele referitoare la Balcani, fără ca această participare să însemne recunoaşterea de către Serbia a fostei sale provincii. În prezent, interesele provinciei la astfel de reuniuni sunt reprezentate de Națiunile Unite.
Serbia s-a opus ca fosta sa provincie să participe la reuniunile internaționale ca stat independent, iar negociatorii celor două părți au căzut de acord la Bruxelles asupra soluției de compromis propuse de UE. Conform acestuia, numele Kosovo va fi urmat de un asterix şi de o notă de subsol care face referire la rezoluţia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU în care nu este menționată independența provinciei și la o decizie a Curții Internaționale de Justiție care a decis să declarația de independență a Kosovo este legală. Rezoluţia 1244/1999 este unicul document internaţional în care se recunoaşte formal dreptul Serbiei la integritate teritorială. "Am ajuns la un acord care respectă interesele noastre”, a declarat negociarul Belgradului, Borislav Stefanović, citat de B92. "Cererea Pristinei de a include în nota de subsol o referinţă specială privind declaraţia de independenţă a Kosovo nu a fost acceptată", a mai spus şeful echipei de negociere, care şi-a exprimat mulţumirea cu privire la rezultatul negocierilor. “Acum este clar că au fost îndeplinite toate criteriile cerute de Consiliul European pentru a acorda Serbiei statului de ţară candidată", a subliniat Stefanović.
Miniştrii de externe ai UE vor discuta la data de 27 februarie oportunitatea acordării statutului de candidat la aderare Serbiei, iar o decizie în acest sens ar putea fi luată la Consiliul European din 1 și 2 martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS