16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateArderile necontrolate - un adevărat pericol pentru cetăţeni şi pentru mediu

Arderile necontrolate – un adevărat pericol pentru cetăţeni şi pentru mediu

În scopul evitării producerii arderilor necontrolate, ca urmare a incendierii miriştilor şi a acţiunilor de igienizare a terenurilor, la începutul acestei luni, a fost emis un ordin al prefectului pentru punerea în aplicare a prevederilor legislaţiei în vigoare. Instituţia Prefectului a aprobat un plan de măsuri, în vederea prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a incendiilor, protecţiei bunurilor şi mediului împotriva efectelor incendiilor, care pot fi generate de arderile necontrolate. La baza planului stau prevederile art. 94 lt. „n” din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, Ordinul comun nr. 605/579 al M.A.I. şi M.A.D.R. pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de ardere şi apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale.

Potrivit legislaţiei specifice, primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice care trebuie să fie respectate pe timpul executării arderilor de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale, având în vedere că, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f)colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
g) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
h) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 m;
i) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, iar în cazul suprafeţelor de ardere a miriştii mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire;
j) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
De asemenea, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu focul şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se  sancţionează  cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei;
Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu foc, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007.
Totodată, cetăţenii trebuie să ştie că, emiterea permisului de lucru cu foc se face prin grija primarului, de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau de către o persoană desemnată în acest sens.  
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor, iar vegetaţia uscată din zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Nerespectarea măsurilor de prevenire prezentate mai sus, poate duce la scăparea de sub control a arderilor de vegetaţie uscată, ceea ce pune în pericol viaţa, bunurile şi mediul.
Conform prevederilor legale, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să respecte măsurile de prevenire, nerespectarea acestora fiind sancţionată contravenţional.
I.S.U. „Drobeta” al judeţului Mehedinţi recomandă factorilor de răspundere, cât şi persoanelor fizice şi juridice, respectarea cu stricteţe a măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor de vegetaţie uscată, prin aceasta, contribuind la creşterea siguranţei cetăţenilor, protejarea bunurilor şi mediului de efectele arderilor necontrolate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU