18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateGrâul sechestrat la Arad - caz cu iz penal în Dolj

Grâul sechestrat la Arad – caz cu iz penal în Dolj

Garda Financiară a dat publicităţii informaţii noi în cazul firmei doljene ale cărei tiruri cu 144 de tone de cereale au fost „indisponibilizate“ la Arad. Datoria societăţii către stat depăşeşte 4,5 milioane de lei şi astfel de cazuri de sechestrare a mărfii apar atunci când organele fiscale nu au pe ce bunuri să pună sechestru asigurător. Administratorul societăţii nu comentează.

Şase tiruri pline cu 144 de tone de grâu, aparţinând unei firme din Craiova, au fost sechestrate zilele trecute de poliţiştii din Arad, aşa cum a prezentat GdS în numărul de joi. Marfa a fost „indisponibilizată“ pentru că firma nu plătise către bugetul de stat o sumă de peste 4,5 milioane de lei. Acţiunea a fost iniţiată de Garda Financiară (GF) Dolj, care urmărea de ceva vreme acţiunile societăţii respective. Directorul coordonator al Gărzii Financiare Dolj, Cornel Corcoveanu, a declarat, pentru GdS, că „în cazul acesta, administratorul şi/sau asociatul unic nu a virat către bugetul de stat 4.541.409 lei, sume care provin atât din obligaţiile înregistrate de societate în contabilitate, cât şi ca urmare a unor sesizări penale întocmite de către organele de control, adică de Garda Financiară. Ca urmare a factorilor de risc prezentaţi mai sus, Garda Financiară a luat măsura instituirii măsurilor asigurătoare asupra bunurilor achiziţionate, respectiv cereale“. Societatea, înfiinţată în Craiova în noiembrie 2009 – potrivit datelor de la Registrul Comerţului – a reuşit ca în decurs de două luni să facă afaceri uriaşe cu cereale şi să acumuleze datorii de peste 4,5 milioane de lei către bugetul de stat. Poliţiştii din Arad care au contribuit la sechestrare celor 144 de tone cu grâu au precizat că acestea au fost achiziţionate din Ungaria şi aparţineau firmei GFE Speed din Craiova. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, asociat unic şi administrator al firmei este Florentina Gugu, de 29 de ani. Contactată telefonic de GdS, Florentina Gugu nu a dorit să precizeze dacă va plăti dările la stat sau va renunţa la marfa indisponibilizată la Arad. Femeia a precizat sec: „Nu fac nici un fel de comentariu“. GF Dolj susţine că, în cazul de faţă, firma are doar sediul social la Craiova, însă toată activitatea se desfăşoară la Arad, unde societatea ar avea depozite de cereale etc. Grâul adus din Ungaria urma să fie vândut către fabrici de pâine de pe teritoriul României (cel mai probabil din Vâlcea şi Constanţa), nu din Dolj, au precizat reprezentanţii Gărzii Financiare.

Cum fac firmele dispărute

Şeful GF Dolj a precizat pentru GdS că unele dintre firmele care acţionează în domeniul achiziţiilor intracomunitare, în special în cel al comerţului cu cereale, au anumite practici urmărite de organele de control: acţionează rapid, trag „tunuri“ de milioane de lei şi apoi fac firmele dispărute, motiv pentru care Garda trebuie să-i prindă în fapt. „A devenit o practică înregistrarea veniturilor şi a cheltuielilor în contabilitate de către societate, înregistrarea impozitelor şi taxelor datorate şi nevirarea acestora către bugetul de stat prin cesionarea firmelor către alte persoane de pe teritoriul României care nu pot fi identificate. Sau deţinătorii de astfel de firme le bagă în insolvenţă ori în faliment“, a menţionat Corcoveanu. Directorul GF Dolj a dezvăluit încă o „reţetă“ prin care cei care fac afaceri cu cereale reuşesc să producă evaziuni uriaşe: „Îşi fac patru-cinci firme pe aceleaşi persoane, lucrează doar pe două dintre ele, iar pe celelalte le menţin «curate», pentru a putea să ia tot felul de credite bancare şi altele, iar pe cele pe care au activitate nu au înregistrate clădiri, mijloace de transport sau alte active, astfel că organele abilitate nu au ce să le sechestreze“. Astfel de firme sunt atent monitorizate şi singura modalitate ca statul să mai poată recupera ceva din prejudiciu este să fie sechestrată marfa, înainte ca firma să dispară.

Plăteşte sau îi ia statul marfa

Cazul din Arad s-a mutat la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, care a emis deja titlurile executorii pentru sumele înregistrate în contul firmei. Dacă societatea va plăti datoriile, marfa îi va fi înapoiată, în caz contrar, DGFP Dolj va trece la valorificarea grâului, prin organele fiscale similare din Arad. Fiscul doljean spune doar că firma era nou-înfiinţată şi că asemenea societăţi sunt atent monitorizate, comerţul cu cereale din spaţiul intracomunitar fiind un domeniu cu risc de evaziune fiscală.

Alte firme în care apare Florentina Gugu

Potrivit Registrului Comerţului, administratorul de la GFE Speed SRL, Florentina Gugu, figurează şi în alte societăţi din Craiova al căror obiect de activitate este tot comerţul cu cereale, Florplast SRL şi Cereale Sud SRL Craiova. Conform sursei citate, femeia este asociată cu Păstorel Florescu (în firma Florplast) şi cu Cristian Răducanu (în societatea Cereale Sud). 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII