16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate11 solicitări de finanţare pe POR depuse în prima zi

11 solicitări de finanţare pe POR depuse în prima zi

Întreprinzătorii şi autorităţile locale din Oltenia au renunţat la obiceiul de a lăsa pe ultima sută de metri rezolvarea problemelor importante. În prima zi s-au depus pe POR 11 proiecte de finanţare pentru dezvoltarea microîntreprinderilor şi modernizarea infrastructurii de turism.

Dacă în anii trecuţi potenţialii beneficiari ai fondurilor nerambursabile depuneau proiectele pe ultima sută de metri, într-o perioadă destul de dificilă din punct de vedere economic, întreprinzătorii şi autorităţile publice locale au fost prompte. Ieri, în prima zi de depunere a cererilor de finanţare pe POR pentru dezvoltarea microîntreprinderilor (DMI 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“) şi modernizarea infrastructurii de turism (DMI 5.2 „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice“), la nivelul Regiunii de Dezvoltare S-V Oltenia, până la prânz, au fost depuse 11 proiecte. „Au început să depună deja proiecte pe ambele domenii majore de intervenţie (DMI). Pe DMI 4.3. opt microîntreprinderi au depus proiecte, iar pe DMI 5.2. au fost depuse trei proiecte (unul de Primăria Craiova, unul de Primăria Slatina şi unul de către o firmă din Călimăneşti-Căciulata)“, a declarat Marilena Bogheanu, directorul coordonator al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR S-V) Oltenia. Aceasta a explicat că la primul apel pe domeniu 4.3. cei mai mulţi au depus proiectele în ultima zi. „De data aceasta, fiind draft-urile de ghid postate de mult timp pe internet, cei interesaţi au ştiut condiţiile de eligibilitate şi şi-au pregătit documentaţia din timp“, a precizat Marilena Bogheanu.

Cererile de finanţare pot fi depuse până la depăşirea cu 50% a alocării financiare pe regiune

Potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii ADR S-V Oltenia, cererile de finanţare vor putea fi depuse până la depăşirea cu 50% a alocării financiare pe fiecare regiune. „În cadrul DMI 4.3 vor fi eligibile proiectele care vizează: construirea/extinderea/modernizarea spaţiilor de producţie/prestare servicii ale microîntreprinderii; achiziţionarea de echipamente şi tehnologii noi, moderne, pentru activitatea de producţie, prestare servicii, construcţii a microîntreprinderii; precum şi achiziţionarea de sisteme IT (hardware şi/sau software)“, se arată într-un comunicat de presă emis de ADR S-V Oltenia. Valoarea proiectelor trebuie să fie cuprinsă între 100.000 şi 3.000.000 de lei, din care valoarea finanţării nerambursabile reprezintă maximum 70% din totalul cheltuielilor eligibile, în limita a 200.000 de euro. Alocarea financiară disponibilă pentru regiunea Sud-Vest Oltenia pentru această cerere deschisă de proiecte este de 25,20 milioane de euro
Pentru DMI 5.2, alocarea financiară pentru această cerere de proiecte pentru regiunea Sud-Vest Oltenia este de 16,385 milioane de euro. Proiectele ce urmează să fie depuse trebuie să se încadreze în următoarele categorii de operaţiuni: amenajarea obiectivelor turistice naturale cu potenţial turistic; valorificarea potenţialului turistic montan; dezvoltarea turismului balnear; crearea, reabilitarea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente. Valoarea totală a proiectelor depuse poate varia între 700.000 şi 85.000.000 de lei (pentru proiectele implementate în localităţi din mediul urban sau în staţiuni turistice balneare, climatice şi balneo-climatice, indiferent dacă sunt localizate în mediul rural sau urban), respectiv între 6.400.000 şi 85.000.000 de lei, pentru proiectele implementate în localităţi din mediul rural.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS