13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedierea este soluţia

Medierea este soluţia

Două şedinţe de judecată pe săptămână, cu până la 100 de dosare pe şedinţă – aceasta este încărcătura actuală a unui magistrat de la Judecătoria Craiova. De cealaltă parte, cetăţenii sunt nevoiţi să facă nenumărate drumuri la instanţă, să cheltuiască sume considerabile şi să aştepte ani în şir până să-şi vadă soluţionate dosarele din instanţă. Soluţia pentru ieşirea din acest impas ar putea fi o legislaţie mult mai bine pusă la punct, dar, mai ales, aplicarea pe scară largă a rezolvării litigiilor pe cale amiabilă, prin mediere, a susţinut preşedinta Judecătoriei Craiova, magistrat Denis Ghervase, într-un interviu acordat cotidianului Gazeta de Sud.

– În Marea Britanie, într-un clasament ale celor mai respectate profesii, judecătorii se află pe locul al doilea, după asistentele medicale. În România, judecătorii se află însă în coada unei asemenea liste. De ce?
– Părerea mea este că, la noi, în primul rând, politicul, prin atitudinea pe care o are, nu face altceva decât să spună că justiţia e vină. Nu spune însă nimeni că legislaţia adoptată este defectuoasă şi că noi, magistraţii, chiar nu avem ce să facem şi trebuie să respectăm legea. Iar atunci când vin mai multe legi care se bat cap în cap, oamenii au impresia că, la un moment dat, favorizăm pe unii sau pe alţii. Alt motiv ar fi practica neunitară, pentru că sunt părţi ale legilor care pot fi interpretate în mod diferit, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar trebui să soluţioneze astfel de probleme prin recursuri în interesul legii, care sunt obligatorii pentru instanţe.
Orice am face, însă, nu putem mulţumi pe toată lumea. Totdeauna o parte va fi nemulţumită. Ca să nu mai spun că unii au dreptate doar parţial, deci, chiar şi dintre cei care primesc câştig de cauză vor intra în categoria nemulţumiţilor.

– Cum pot fi mulţumiţi şi unii, şi alţii? Este medierea o soluţie? Vă întreb asta ştiind că sunteţi şi mediator, deşi nu puteţi să practicaţi efectiv această activitate cât timp sunteţi magistrat.

– Da, eu zic că medierea este o soluţie. Nu doar pentru părţi, ci şi pentru noi, dacă avem în vedere numărul foarte mare de dosare pe care le avem pe rol şi anul încă nu s-a terminat. Pe 10 noiembrie 2009, pe rolul Judecătoriei Craiova se aflau înregistrate 38.007 dosare, dintre care 26.200 – soluţionate şi 2.200 – suspendate. Comparativ cu 2008, creşterea este de 5.900 de dosare la această dată, iar comparativ cu 2007, avem în plus pe rol aproximativ 8.000 de dosare.
Judecătoria Craiova a făcut foarte mult în această direcţie, în special când exista Centrul Pilot de Mediere Craiova, căruia între timp i-a luat locul Asociaţia Centrul de Mediere Craiova. În perioada respectivă, judecătorii aveau posibilitatea prin lege să îndrume părţile către mediere, mai exact către Centrul Pilot. Acum este puţin mai greu, pentru că a apărut primul tablou al mediatorilor şi, din acel moment, instanţa îndrumă către mediere, dar nu mai poate să îndrume către centru sau către un anume mediator. Singura posibilitate pentru ca părţile să ştie de mediere, să ştie că există un număr de 21 de mediatori activi în judeţul Dolj, ar fi să acceseze site-ul Consiliului de Mediere. Noi am încercat să venim în sprijinul oamenilor, afişând din Monitorul Oficial lista mediatorilor autorizaţi pe judeţul Dolj, însă, fiind în exteriorul instanţei, aceste afişe se mai rup. Aşteptăm ca Uniunea Centrelor de Mediere din România sau Consiliul de Mediere să facă în aşa fel încât să trimită către instanţă un tablou al mediatorilor, aşa cum există şi un tablou al avocaţilor, ca părţile să poată să afle unde au sediul şi cum pot fi contactaţi mediatorii.

– Ce ar rezolva medierea?
– Din punctul meu de vedere, eu cred că ar trebui să apeleze cât mai multe persoane la mediere, în primul rând, pentru că ne degrevează pe noi, în al doilea rând, pentru că intervine astfel o înţelegere a lor şi nu mai există o limitare a legii cu privire la această înţelegere. Dacă ei vor, spre exemplu, să lase copilul la unul dintre soţi în cazul unui divorţ, atunci acordul lor de mediere este consfinţit de noi în instanţă.
Acordul de mediere poate să fie autentificat la notariat, spre exemplu, în cazul litigiilor comerciale, fără să treacă prin instanţă, sau, dacă dosarul este pe rolul instanţei, pot să vină cu acest acord la noi, iar instanţa nu face altceva decât să ia act de acest acord.

– În ce cazuri recomandaţi medierea?
– În toate cazurile în care este posibilă şi este prevăzută de Legea nr. 192/2006. În penal, nu putem îndruma către mediere decât în cauzele în care împăcarea părţilor este posibilă. În celelalte cazuri, se poate recurge la mediere doar în ceea ce priveşte latura civilă, urmând ca instanţa să se pronunţe numai cu privire la latura penală. În litigiile comerciale şi civile, părţile pot să ajungă la înţelegeri fără nici un fel de problemă, ba chiar şi în probleme de dreptul familiei. Au existat şi cazuri de mediere în divorţ. De unul am chiar cunoştinţă: părţile s-au dus la mediere chiar înainte de a depune acţiunea în instanţă, au ajuns la înţelegere şi cu privire la încredinţarea minorului, şi la pensia de întreţinere, şi cum pot avea legături personale cu minorul. Au venit apoi la instanţă cu acest acord, iar instanţei i-a fost mult mai uşor să dea o hotărâre în acest caz, hotărâre care a fost respectată de părţi, iar înţelegerea a fost şi în interesul minorului, deoarece, dacă noi am fi stabilit o pensie de întreţinere, ar fi fost mult mai mică decât cea pe care stabiliseră ca tatăl să o dea minorului.

– E mai scump să apelezi la mediere decât să mergi în instanţă pentru rezolvarea unui litigiu?

– Nu, e chiar mai ieftin. În primul rând, părţile nu mai pierd atâta timp în instanţă, iar timpul costă foarte mulţi bani. În al doilea rând, nu se mai plătesc taxe de timbru. Mai mult, dacă se ajunge la o înţelegere pe parcursul procesului, părţilor li se poate restitui, la cerere, taxa de timbru. Alt avantaj ar fi acela că este înţelegerea lor, deci va fi mai uşor pusă în aplicare. Nu contează că eu ar trebui să-i dau unei persoane 50.000 de lei. Este suficient să-i dau 30.000, dacă acea persoană acceptă şi se mulţumeşte cu atât, iar eu pot să-i dau aceşti bani.

– Cât succes ar putea avea medierea între oamenii de afaceri?
– Eu zic că ar avea cel mai mare succes în litigiile comerciale. Chiar dacă sumele de bani pe care au să le dea unul celuilalt nu sunt cele menţionate în contracte, pot să ajungă la o înţelegere ca acele sume să fie date în mai multe tranşe sau chiar să fie dată o sumă mai mică – variantă ce ar putea fi benefică din punctul de vedere al ambilor oameni de afaceri – unul pentru că-şi recuperează o parte din sumă, iar celălalt că poate să achite pretenţiile solicitate. Pentru oamenii de afaceri timpul este foarte important, iar timpul pe care ei l-ar pierde în instanţă este considerabil.

– Avocaţii nu pierd din mediere?
– De cele mai multe ori, poziţia avocaţilor este că pierd în cazul în care clienţii recurg la mediere, pentru că nu mai pot să-şi ia onorariile pe care le primesc în mod normal. Ei bine, nu este aşa! Una este să ia un onorariu pentru un anumit proces, care să stea pe rolul instanţei câţiva ani, precum în cazul dosarelor complexe, şi alta este să ia aceeaşi sumă de bani sau poate chiar mai mică, să meargă cu clientul la mediere, să se ajungă la o înţelegere şi în doar câteva ore să câştige ceea ce ar primi pentru acelaşi dosar în câţiva ani. Dar trebuie să înţeleagă acest aspect, că pot să-şi ia onorariul fără nici un fel de problemă.
Apărătorii au obligativitatea să prezinte părţilor şi această metodă alternativă de soluţionare a conflictelor, respectiv medierea, ceea ce nu ştiu dacă se întâmplă sau nu. După informaţiile noastre, se va modifica Legea nr. 192/2006, iar dacă până acum magistraţii „puteau“ să îndrume părţile, de acum magistraţii „vor îndruma“ părţile către mediere. Va fi deci o obligativitate pentru noi să îndrumăm părţile către mediere, nu există însă şi o obligaţie pentru părţi să meargă la mediere.
Medierea este încă la început, lumea nu ştie de ea, are impresia că trebuie să dea foarte mulţi bani în plus, idee care este total greşită. Din dosarele care s-au trimis de Judecătoria Craiova, cred că circa 30% dintre cauzele în care ambele părţi s-au prezentat la mediere au avut câştig de cauză. Un prim pas este acela ca părţile să se întâlnească.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII