13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞenalul navigabil pe Dunăre, în zona Călăraşi, a fost redeschis

Şenalul navigabil pe Dunăre, în zona Călăraşi, a fost redeschis

Şenalul navigabil al Dunării a fost redeschis, în această după-amiază, la kilometrul 356, acolo unde s-a scufundat vineri şlepul-motor "Andreea", dar navele trebuie să ocolească zona în care se află epava, informează NewsIn.

"Sectorul din şenal unde a avut loc accidentul a fost redeschis navigaţiei cu puţin înainte de ora 15.00. Navele pot circula normal în şenal, cu menţiunea că ele trebuie să ocolească zona în care se află şlepul scufundat. Acesta din urmă este semnalizat prin balizaj. Există, de asemenea, semnalizare costieră şi plutitoare", a declarat, sâmbătă, directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos (AFDJ), Ionel Malenda.

Oficialul a precizat că Administraţia Fluvială şi-a atins obiectivul, acela de a reinstaura regimul normal de navigaţie.

Şlepul-motor "Andreea" sub pavilion românesc şi un convoi sub pavilion austriac, format din împingătorul "Linz" şi opt barje, s-au ciocnit, vineri dimineaţă, la kilometrul 356 pe Dunăre, în dreptul localităţii Dervent din judeţul Călăraşi. În urma impactului, şlepul-motor "Andreea" s-a scufundat, iar doi marinari de la bordul vasului au fost daţi dispăruţi. Vasul românesc aparţine societăţii Comision Trade Brăila.

Căutările celor doi marinari, oprite în cursul nopţii şi reluate sâmbătă dimineaţă, au întâmpinat dificultăţi din cauza curenţilor puternici existenţi în zona în care s-a scufundat şlepul. Unul dintre scafandrii angrenaţi în operaţiunile de salvare era să-şi piardă viaţa, sâmbătă, în apele Dunării. "Au coborât doi scafandri în apă, pentru a-i căuta pe marinarii dispăruţi. La un moment dat, unul dintre cei doi scafandri a fost strangulat de o centură de ancorare, însă a fost salvat de colegul său", a afirmat directorul AFDJ, Ionel Malenda.

O parte a echipajului de la bordul convoiului austriac, inclusiv comandantul acestuia, a fost audiată de procurorul-şef al Secţiei Fluviale şi Maritime a Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. "Am audiat o parte din echipajul de pe convoiul sub pavilion austriac, inclusiv pe comandantul navei. Mai trebuie efectuate câteva activităţi pentru completarea procedurii şi pentru formularea concluziilor", a declarat, sâmbătă, procurorul-şef Fănica Hahuie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS