15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateElevii doljeni, lăsaţi fără lapte

Elevii doljeni, lăsaţi fără lapte

Peste 70.000 de elevi şi preşcolari doljeni nu vor primi produse lactate cel puţin în primele două săptămâni ale anului şcolar, pentru că autorităţile judeţene au greşit procedurile şi au organizat licitaţia de trei ori.

 

Programul guvernamental „Laptele şi cornul“ a prins anul acesta pe picior greşit autorităţile doljene, din vina cărora 72.727 de preşcolari şi elevi din clasele I-VIII nu vor primi decât la sfârşitul lunii septembrie produsele lactate care le revin prin lege. Iniţial, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, care se ocupă de achiziţiile publice, au dat vina pentru întârziere pe autorităţile centrale, care ar fi emis foarte târziu actul normativ de modificare a preţului pachetului corn şi lapte. Cristian Ungureanu, şef Serviciu Achiziţii Publice din cadrul CJ Dolj, a declarat că a fost nevoit să recurgă la procedura de licitaţie restrânsă accelerată, pentru că Hotărârea de Guvern nr. 714/2008, care conţinea noile preţuri, a intrat în vigoare în iulie, iar dacă ar fi fost organizată o licitaţie deschisă, procedurile greoaie nu ar fi permis asigurarea laptelui în timp util, adică începând cu 15 septembrie.

„Pe 5 august, a fost publicat anunţul în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice în vederea atribuirii contractului de produse lactate pentru furnizare în cele trei sectoare din Dolj prin licitaţie restrânsă accelerată deoarece perioadele prevăzute de legislaţia în vigoare nu permiteau asigurarea la începutul şcolii a produselor lactate“, a spus ieri Cristian Ungureanu.

Potrivit acestuia, la licitaţia cu pricina au fost selectaţi doi ofertanţi, Dorna SA din Vatra Dornei şi Lactido din Craiova, dar oferta societăţii Dorna a fost respinsă pentru că nu a respectat perioada de valabilitate trecută în Caietul de sarcini, trecând 30 de zile în loc de 60. În consecinţă, licitaţia a fost anulată pentru că în competiţie nu a mai rămas decât Lactido, fapt care nu asigura condiţii reale de concurenţă, aşa cum prevede Ordonanţa nr. 34/2006 privind achiziţiile publice. Ungureanu a precizat că a fost dispusă o nouă procedură de licitaţie, tot restrânsă accelerată, care nu a fost publicată încă în SEAP. Firmele urmează să fie selectate pe 3 septembrie, ofertele se vor depune până pe 15 septembrie, câştigătorul va fi desemnat prin licitaţie electronică pe 16 septembrie, iar contractul propriu-zis va fi semnat după 27 septembrie, când expiră termenul în care se pot depune contestaţii.

Potrivit lui Ungureanu, elevii doljeni ar putea primi produse lactate într-o cantitate mai mare la început pentru ca societatea câştigătoare să recupereze perioada de două săptămâni în care copiilor nu li se va da decât corn.

Prinşi cu minciuna

 

Alt responsabil, aceeaşi poveste. Cristinel Iovan, vicepreşedintele CJ Dolj, a declarat miercuri pentru NewsIn că procedurile greoaie prevăzute de lege au fost de vină pentru întârziere. „Constrângerile legii ne-au determinat ca în urma licitaţiei de pe 18 august să nu reuşim să găsim un furnizor. Nici unul nu îndeplinea condiţiile legale“, a spus Iovan. Numai că responsabilii CJ au „uitat“ să spună că înainte de organizarea licitaţiei restrânse accelerate a avut loc altă licitaţie, deschisă de această dată, lansată odată cu cea pentru furnizarea produselor de panificaţie din cadrul aceluiaşi program guvernamental. Minciuna a ieşit repede la iveală datorită sistemului transparent de organizare a licitaţiilor publice în România. În pagina web, care conţine toate licitaţiile organizate de administraţia doljeană la adresa www.e-licitatie.ro, sunt trecute două proceduri organizate deja de autoritatea contractantă din Dolj, o licitaţie deschisă şi una restrânsă accelerată. Cea deschisă a fost înregistrată în SEAP pe 17 iulie şi, dacă ar fi fost respectate toate prevederile legale, elevii doljeni ar fi primit la timp produsele lactate, adică în prima zi a anului şcolar. În cadrul licitaţiei deschise, poate fi desemnat câştigător singurul ofertant, dacă acesta îndeplineşte condiţiile impuse de autoritatea contractantă.

 

Greşeli în Caietul de sarcini

 

Chestionat cu privire la licitaţia iniţială organizată de CJ, Cristian Ungureanu a recunoscut că în cadrul licitaţiei deschise au fost făcute greşeli, mai precis în Caietul de sarcini al licitaţiei. Potrivit acestuia, în Caietul de sarcini întocmit pentru prima licitaţie aveau prioritate produsele lactate de tip UHT, fapt care nu mai era prevăzut în legislaţia în vigoare, adică în HG nr. 714/2008. „Din exces de zel ne-am grăbit şi am trecut în Caietul de sarcini că are prioritate laptele UHT. În HG 714 nu mai este prevăzut acest lucru“, a spus Ungureanu.

 

Elevii sar peste miere în acest an

 

Deşi autorităţile centrale au tot vorbit despre introducerea mierii în Programul guvernamental destinat preşcolarilor şi elevilor, cel puţin anul acesta nu sunt şanse ca aceştia să primească produsul. Autorităţile susţin că prevederile legale sunt ambigue şi deocamdată nu vor fi organizate licitaţii pentru achiziţionarea mierii. Mai precis, nici una dintre administraţiile locale sau judeţene nu ştie cine ar trebui să organizeze licitaţia, în acest sens autorităţile centrale nefăcând nici un fel de precizări.

CJ Dolj, meci vechi cu Dorna

În 2004, societatea care se numea pe atunci La Dorna a dat în judecată Consiliul Judeţean Dolj, pentru că autorităţile au introdus în Caietul de sarcini al licitaţiei anuale pentru furnizarea de produse lactate şcolarilor o prevedere prin care producătorii de lactate participanţi primeau zece puncte, adică un punctaj mare din cel final, doar dacă erau din Oltenia. La Dorna a pierdut în cele din urmă procesul, iar după acest incident nu a mai participat la licitaţiile CJ Dolj timp de trei ani. Şi atunci, concurentul Dorna a fost Lactido Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII