13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateIrineu, întronizat Mitropolit al Olteniei

Irineu, întronizat Mitropolit al Olteniei

Oaspeţi de seamă din ţară, printre care preşedintele Traian Băsescu, şi aproximativ 2.000 de credincioşi au venit ieri-dimineaţă să asiste la întronizarea Înalt Preasfinţitului Părinte dr. Irineu Popa, al VI-lea Mitropolit al Olteniei, şi să primească binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel.

 

În faţa Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dumitru“ din Craiova, duminica a început devreme. După ora 8.00, enoriaşii au început să se strângă încet, încet, de o parte şi de alta a coloanelor locaşului din vecinătatea Casei Băniei. O oră mai târziu, în difuzoare s-a auzit slujba Sfintei Liturghii. Anunţată pentru 11.30, ceremonia întronizării Înalt Preasfinţitului Părinte dr. Irineu Popa ca Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei a fost oficiată de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu un sobor de arhierei. Pe ecranele din parcul Catedralei, credincioşii prezenţi la eveniment au urmărit şi au ascultat, preţ de câteva ore, întregul ritual, făcându-şi cruce odată cu feţele bisericeşti dinăuntru. „Cred într-unul Dumnezeu, Tatăl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, văzutelor tuturor şi nevăzutelor… Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat….“. Din mulţime, un murmur solemn a început să se facă auzit, mai întâi încet, apoi din ce în ce mai tare. Femei şi bărbaţi, bătrâni şi tineri au rostit într-un glas Crezul, reiterând afară ceea ce se petrecea înăuntrul instituţiei.

Lângă gardurile instalate de jandarmi, Ioana Pădureanu şi Maria Grigorie, amândouă din Ţuglui, priveau cu evlavie scenele difuzate pe ecrane. „Suntem din Glod. Am venit amândouă să luăm parte la întronizare, că suntem femei credincioase, mergem la biserică la noi acolo şi la adunările ortodoxe“, au declarat femeile, una de 77 de ani, cealaltă de 74. Şi Maria Iancu a venit tocmai din Dăbuleni „să fie aici într-o aşa zi importantă. Mai rar ne e dat să vedem o slujbă ca asta şi atâtea feţe bisericeşti adunate laolaltă. Că lumea s-a cam îndepărtat de credinţă. Se zice că Dumnezeu nu e spărgător de uşi, dar noi aşa avem uşile sufletului: împietrite. Închise. Când eram mică, mama mă lua de mână şi mă ducea la mănăstire la Sihăstria, că eu sunt din Neamţ de loc, din satul Grumăzeşti, şi-mi spunea să nu mă las de credinţă. Aşa le spun şi eu altora: există Dumnezeu, nu vă împietriţi inima!“.

 

Moaştele din curte

 

În ziua de întronizare a Mitropolitului Olteniei, care a coincis cu cea de pomenire a Sfântului Măritului, Marelui Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon, Arhiepiscopia Craiovei a aşezat, pe platforma din faţa Catedralei Mitropolitane, racla cu Sfintele Moaşte – cele ale Sfântului Ierarh Nifon, ale Sfinţilor Mucenici Serghei şi Vah şi ale Sfintei Muceniţe Tatiana diaconiţa, astfel încât credincioşii prezenţi la ceremonie să se poată închina la ele. Ceremonia de întronizare n-a durat mai mult de o oră. Fiecare pas a fost respectat întru totul. În timp ce s-a cântat troparul praznicului, PF Patriarh Daniel şi ÎPS Irineu au ieşit din altar cu soborul de arhierei purtând veşminte liturgice. S-a dat apoi citire gramatei patriarhale de instalare a ÎPS, moment urmat de primirea, din partea Patriarhului, a însemnelor mitropolitane: crucea pectorală, engolpionul cu chipul Maicii Domnului, camilafca neagră cu cruce şi cârja mitropolitană. Pentru câteva secunde, ÎPS Irineu a ocupat tronul mitropolitan. Întreaga procesiune a fost însoţită de cântece religioase, citate din Sfânta Scriptură, şi binecuvântarea credincioşilor.

 

Cu vrerea lui Dumnezeu

 

Odată întronizat, noul Mitropolit al Olteniei a binecuvântat mulţimea şi i-a împărtăşit din proiectele sale ce vor fi realizate prin voia Domnului. „În primul rând, ne propunem să dinamizăm viaţa pastoral-misionară prin consolidarea parohiilor existente şi prin înfiinţarea altora, potrivit cerinţelor actuale. Dorim să sprijinim apropierea tinerilor de Biserică prin programe sociale şi culturale, desfăşurate de Arhiepiscopia noastră. Ne vom strădui, în egală măsură, să-i apropiem pe intelectuali de Sfânta Biserică printr-o diversitate de programe evanghelice şi filocalice“, a declarat noul Mitropolit al Olteniei.

Mitropolia Olteniei, spaţiu de cultură şi spiritualitate

 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că prezenţa sa la întronizarea Mitropolitului Olteniei este un act de patriotism. „Biserica Ortodoxă Română este biserica noastră naţională, este parte din fibra acestui popor. Mitropolia Olteniei este pentru noi toţi, românii, un spaţiu de cultură şi spiritualitate, moştenitoare a Mitropoliei Severinului, înfiinţată la 1370 (…) Ea nu este pentru noi, românii, decât un spaţiu de ortodoxie, ci unul de cultură sfântă. Tismana, ctitoriile domnitorului martir Constantin Brâncoveanu, Cozia, Polovragi sau Hurezi, sunt doar câteva exemple de cultură sfântă românească, europeană şi sfântă a lumii prin introducerea acestor mănăstiri în patrimoniul UNESCO“, a declarat Băsescu.

Preşedintele i-a urat apoi bun venit Mitropolitului Irineu. „Vă asigur, Părinte Mitropolit, că sunt unul dintre ortodocşii care se alătură ortodocşilor din Oltenia şi care vă spun bun venit pe jilţul mitropolitan“, şi-a încheiat Băsescu discursul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII