13.1 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUE va aloca, anual, 90 de milioane euro pentru distribuirea de fructe şi legume în şcoli

UE va aloca, anual, 90 de milioane euro pentru distribuirea de fructe şi legume în şcoli

Comisia Europeană (CE) va aloca 90 de milioane de euro pe an pentru fructe şi legume care să fie distribuite, gratuit, în şcolile din UE, pentru a încuraja tinerii către o alimentaţie sănătoasă, potrivit unei propuneri anunţate astăzi, ce va fi trimisă Consiliului şi Parlamentului European.

Suma va fi completată cu finanţări de la bugetele naţionale ale statelor membre care optează pentru introducerea programului respectiv. Programele vor putea fi cofinanţate, fie în proporţie de 50/50, fie în proporţie de 75/25, în aşa-numitele „regiuni de convergenţă”, unde raportul PIB/cap de locuitor este mai redus.

Sistemul propus de Comisia Europeană, la nivelul UE, urmăreşte, în primul rând, să încurajeze tinerii să dobândească obiceiuri alimentare sănătoase. Pe de altă parte, acesta va permite statelor membre să elaboreze strategii naţionale pentru diminuarea problemelor de sănătate cauzate de nutriţia deficitară, de supraponderabilitate şi de obezitate.

Potrivit unor estimări recente, 22 de milioane de copii din UE sunt supraponderali, iar mai mult de cinci milioane dintre aceştia sunt obezi. În plus, dacă nu se iau măsuri, numărul tinerilor cu probleme de greutate ar putea creşte cu 400.000 în fiecare an.

„Această propunere demonstrează că suntem foarte hotărâţi să luăm măsuri concrete de combatere a obezităţii. Este esenţial pentru copii să dobândească bune obiceiuri de la o vârstă fragedă, pentru a le putea păstra apoi pe tot parcursul vieţii. (…) Este de ajuns să ne plimbăm pe orice stradă principală din Europa pentru a ne da seama de gravitatea problemelor cu care ne confruntăm în privinţa copiilor supraponderali”, spune comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Mariann Fischer Boel, citat de NewsIn.

Experţii consultaţi de CE consideră că o alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe şi legume proaspete, poate avea un rol foarte important în reducerea ratei obezităţii şi în diminuarea riscului apariţiei, pe parcursul vieţii, a unor grave probleme de sănătate, precum bolile cardiovasculare şi diabetul de tip 2.

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca fiecare persoană să consume zilnic o cantitate netă de 400 grame de fructe şi legume. Majoritatea europenilor nu ating acest obiectiv, tendinţa descendentă fiind evidentă în mod special în rândul tinerilor.

Programul care are ca scop alimentaţia sănătoasă va fi derulat de la începutul anului şcolar 2009-2010.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS