15.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSchutz, consilieru’ lu’ peşte

Schutz, consilieru’ lu’ peşte

Consilierul judeţean Maria Schutz a cumpărat în rate Piscicola Dunăreni din Dolj, dar a „uitat“ să-şi achite datoriile. Între timp, a distrus tot ce a cumpărat. „Tunul“ dat este de aproximativ 1,6 milioane de lei, fapt pentru care Maria Schutz vrea să fie încă o dată consilier judeţean, candidând la alegerile locale.

Amenajările de la Piscicola Dunăreni au fost construite în anul 1973 pe locul fostelor bălţi ale Dunării din zona Bistreţ şi Dunăreni. Aproximativ 2.000 ha de teren au fost transformate în bazine de creştere a peştelui. În localitatea Bistreţ a fost construită o staţie de reproducere artificială a peştelui fitoplantonofag, în acelaşi loc cu vechea pescărie construită pe piloni de beton, pe sub care puteau intra bărcile cu peşte. Aceasta a fost înfiinţată în anii ’30, de cel care a pus bazele pisciculturii moderne în România, Grigore Antipa.
Amenajarea de la Dunăreni măsoară 1.800 ha de luciu cu apă compartimentată în patru bazine, dintre care cel de pe raza comunei Bistreţ era pepinieră. Cea mai mare producţie de peşte a acestei amenajări a fost în anul 1977, când s-au pescuit 2.000 de tone de peşte cu o furajare intensă de aproximativ 7.000 de tone de furaj. În luna martie 2003, Piscicola Dunăreni a fost privatizată, 99,7% din acţiunile societăţii fiind cumpărate în rate de Societatea Agricolă Worldser din Ţuglui, reprezentată de actualul consilier judeţean Maria Schutz. De atunci, s-a ales praful şi pulberea de una dintre amenajările piscicole cele mai mari din regiunea Oltenia. Gândindu-se că i se va pierde urma, Lili Schutz care a lăsat urme adânci la serele de la Codlea şi la cele de la Oradea, despre care DNA spune că sunt fraudă în valoare de cinci milioane de euro, şi-a scos la înaintare fiica şi copiii vechiului său asociat, Ion Dascălu. Schimbarea s-a făcut în acelaşi timp cu mărirea potenţei sale politice, care a cocoţat-o pe preşedinta femeilor pesediste şi pe locul patru pe lista aceluiaşi partid la consilierii judeţeni.

Inconştienţa naşte monştri

Pe 12 martie 2003, Maria Schutz a semnat în numele societăţii Worldser din Ţuglui un contract de vânzare-cumpărare a 99,7% din acţiunile societăţii Piscicola Dunăreni. Din partea ADS a semnat directorul general, Corneliu Popa, care mai târziu, alături de ea, va fi acuzat de fraudă în cazul serelor de la Oradea.
Pentru suma de 865.284,225 lei plătită în cinci rate anuale, Schutz ar fi putut deveni proprietara acţiunilor societăţii şi concesionara celor aproximativ 2.000 ha de luciu de apă. Ultima rată pe care trebuia să o achite era pe 15 martie 2008, iar suma ar fi trebuit să fie de 138,4 mii de lei. Nu a plătit nici un leu, dar, cu toate acestea, s-a comportat la Piscicola Dunăreni ca şi când ar fi fost proprietar: a tăiat toată fabrica de gheaţă în care cu un an înainte de a fi privatizată s-au investit 200 de mii de lei, aşa cum declară fostul director George Ceauşu.
„După ce s-a instalat aici, a început să braconeze peştele, să taie fabrica de gheaţă şi să o vândă la fier vechi. A distrus sediul de la Bistreţ, unde n-a rămas decât scheletul, pe care l-a abandonat. Când am plecat de acolo, am lăsat-o cu profit în cont, iar după un an nu mai avea nimic. Acum minte că inundaţiile din 2006 i-au distrus sturionii din bazine. Păi, sturionii pe care i-am băgat eu în bazine i-a pescuit de mult, nu mai avea Dunărea ce să-i ia. De când a venit aici, n-a mai făcut nimic decât să adune peştele din bazine, iar acum s-a întors împotriva statului şi am auzit că solicită despăgubiri că i s-au inundat bazinele. Am auzit că este şi un proces pe rol şi, la câte lucruri a făcut, nu m-aş mira să aud că statul i-a mai dat 20 de milioane după ce a distrus tot ce a atins“, a spus fostul director Ceauşu.

Motive gârlă, rezoluţionare ioc

Contractul de vânzare-cumpărare a acţiunilor de la Piscicola Dunăreni are tot felul de ciudăţenii care pornesc de la faptul că societatea Mariei Schutz, cumpărătorul Worldser, nu are nici un fel de date de identificare trecute în actul oficial. O prevedere contractuală o face pe Schutz proprietară pe acţiuni imediat după plata avansului de 20%, adică după achitarea a 0,17 milioane de lei din 0,86 milioane, preţul la care au fost adjudecate acţiunile. Altă clauză care ar fi putut duce la desfiinţarea contractului păgubos pentru stat era cea legată de investiţiile pe care femeia de afaceri se obligase să le facă, a căror valoare era de 78.743,5 dolari, investiţii pe care nu le-a făcut. Conform aceluiaşi document, contractul se putea considera rezoluţionat în condiţiile în care cumpărătorul nu achita ratele la termenele scadente. Deşi acestea nu au fost achitate conform contractului, el nu a fost rezoluţionat niciodată.
Concesiunea luciului de apă care se întinde pe aproximativ 2.000 ha face obiectul altui contract, pentru care aceeaşi femeie de afaceri păguboase pentru stat trebuia să plătească în fiecare an redevenţă. Ca de obicei, nu a plătit, motiv pentru care, de această dată, i-a fost reziliat contractul. „M-am interesat la Bucureşti la ADS despre contractul de concesiune pentru luciul de apă de la Dunăreni şi mi s-a spus că este reziliat“, a spus Remulus Chiţu, directorul ADS Craiova. Cu toate acestea, oamenii Mariei Schutz încasează taxe de pescuit la greu.
După ce am văzut la faţa locului ce s-a ales din Piscicola Dunăreni, am vrut să discutăm cu Maria Schutz despre dezastrul de acolo. Iniţial a fost de acord să ne întâlnim peste două zile, după care n-a mai fost chip să dăm de ea! Ocupată fiind peste măsură cu procesele pe care le-a intentat instituţiilor statului, în faţa cărora pozează mai nou victimă a inundaţiilor, femeia care vrea să mai conducă o dată destinele acestui judeţ s-a dat pierdută în campania electorală, sperând că o va mai propulsa o dată în locul în care se taie tortul în felii, consiliul judeţean.

Lili sinistrata

Până una-alta, câinii latră şi ea îşi vede de încasatul chiriilor din spaţiile comerciale ce au aparţinut serelor Codlea, pe care le-a pus pe butuci. Unul dintre acestea este fosta florărie Codlea din Craiova, în care acum funcţionează o bancă comercială care plăteşte bani grei în fiecare lună. Între două şedinţe de consiliu judeţean, Schutz mai trage o fugă pe la instanţele de judecată să vadă mersul proceselor din care speră că o să curgă milioanele de la stat.
În 2006, s-a îndreptat împotriva Prefecturii Dolj cu o acţiune pentru plata daunelor provocate de inundaţiile din acea primăvară. Timp de un an, procesul a fost suspendat, după care în 2007 afacerista cu miros de peşte l-a repus pe rol. Deşi la Dunăreni nu mai sunt nici clădiri, nici peşte, ţine cu dinţii de această societate, căreia din anul 2004 i s-a cerut falimentul. Dosarul de faliment a fost tergiversat timp de cinci ani cu tot felul de tertipuri, încercându-se chiar aprobarea unui plan aiuristic de reorganizare. În sfârşit, dosarul a dat peste un judecător întreg la minte, care a pronunţat falimentul. Nemulţumită, Maria Schutz a declarat recurs, iar lichidatorul judiciar numit de judecător se dă de ceasul morţii să reconstituie contabilitatea firmei despre care cea mai tare dintre femeile pesediste spune că a luat-o apa Dunării! Încercările repetate ale lichidatorului judiciar de a intra în incinta Piscicolei Dunăreni s-au izbit de refuzul „cerberilor“ instalaţi la poartă, care au răspuns că în locul pe care-l ştie toată lumea nu mai există Piscicola Dunăreni, ci Pepiniera Piscicolă SRL, o firmă controlată tot de ea prin acoliţi.
După toate câte le-aţi citit de-a lungul timpului despre personajul Maria Schutz, vă puteţi pune întrebarea firească dacă a ajuns sau nu după gratii, pentru că ştiţi sigur fiecare dintre dumneavoastră oameni care au ajuns acolo pentru mult mai puţin! Vă spunem că femeia este bine merci consilier judeţean din partea PSD, preşedinta femeilor cu aceeaşi culoare ca a partidului şi candidată pe locul patru la viitoarele alegeri pentru consilieri judeţeni din partea aceluiaşi partid. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

19 COMENTARII