18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova: Seminar pentru sprijnirea comunităţilor rome

Craiova: Seminar pentru sprijnirea comunităţilor rome

Craiova: Seminar pentru sprijnirea comunităţilor rome
Fondul Român de Dezvoltare Socială organizează în data de 11.02.2008, începând cu ora 12.30, în Sala Mare a Instituţiei Prefectului Dolj, un seminar de informare privind Programul de Intervenţii Prioritare (PIP).
Scopul seminarului este oferirea de sprijin comunităţilor rome care, în urma procesului de  verificare a criteriilor de eligibilitate, au fost declarate eligibile pentru a participa la prima rundă de competiţie pentru finanţarea proiectelor integrate în cadrul PIP, cu termen de depunere a proiectelor 29 februarie 2008. Seminarul vine să completeze seria activităţilor de informare-comunicare, al căror debut a avut loc la sfârşitul anului 2007.
La întâlnire sunt invitaţi să participe reprezentanţi ai  autorităţilor publice locale din localităţile de care aparţin cele 7 comunităţi eligibile din judeţele Dolj, Gorj şi Vâlcea ( Ostroveni, Sadova, Ocolna, Polovragi, Scoarţa, Racoviţa şi Câineni ), ai organizaţiilor neguvernamentale, reprezentanţi ai grupurilor comunitare, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Romi, ai Birourilor Judeţene pentru Romi, alte persoane interesate.
În perioada 2007 – 2011, prin Programul de Intervenţii Prioritare, aproximativ 100 dintre cele mai sărace aşezări din România, locuite preponderent de romi, vor beneficia de finanţare pentru rezolvarea celor mai stringente probleme de infrastructură şi servicii sociale.
PIP este una din cele patru componente ale Proiectului de Incluziune Socială (SIP), care îşi propune îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi creşterea nivelului de incluziune socială pentru cele mai vulnerabile categorii de persoane din societatea românească. Finanţarea PIP este asigurată din fonduri de la bugetul de stat şi dintr-un împrumut rambursabil de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în valoare totală de 15,4 mil. EURO, iar derularea lui este asigurată de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS).
FRDS a fost înfiinţat în anul 1998, ca organism de interes public aflat sub autoritatea Guvernului, prin intermediul căruia sunt finanţate proiecte care ţintesc îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă la nivelul zonelor sărace, a comunităţilor afectate de restructurare economică, a aşezărilor de  romi, precum şi a grupurilor dezavantajate din mediul rural sau urban. Prin proiectele finanţate, FRDS se adresează direct comunităţilor, urmărind creşterea gradului de implicare a membrilor acestora în rezolvarea problemelor comune. În cei 8 ani de activitate, FRDS a sprijinit, în cadrul mai multor scheme de grant, peste 1.150 de proiecte de dezvoltare locală, în valoare de peste 60 de milioane USD. Fondurile administrate de FRDS au provenit în principal din împrumuturi rambursabile acordate Guvernului României de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) şi de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). În prezent FRDS este implicat, alături de Minsterul Economiei şi Comerţului şi Agenţia Naţională de Dezvoltare a Zonelor Miniere şi în implementarea Schemei de Dezvoltare Socială a Comunităţilor Miniere, componentă a Programului de Închiderea Minelor, refacerea mediului şi regenerare socio-economică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU