16.4 C
Craiova
vineri, 24 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateMedicii şi asistenţii din UE, recunoscuţi în România

Medicii şi asistenţii din UE, recunoscuţi în România

Guvernul a adoptat astăzi, printr-o Hotărâre, condiţiile de recunoaştere a diplomelor, certificatelor şi titlurilor de medici, medici dentişti, farmacişti, asistenţi medicali generalişti sau moaşe eliberate de un stat membru al UE, de un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau de Confederaţia Elveţiană.

Potrivit actului normativ, în vederea recunoaşterii calificării profesionale de către un alt stat membru al UE, un stat aparţinând SEE sau de către Confederaţia Elveţiană, Ministerul Sănătăţii Publice atestă titlurile româneşti de calificare în profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi moaşă şi, după caz, experienţa profesională dobândită de titular în România.

În caz de stabilire pe teritoriul României în vederea exercitării profesiei de către medici, medici dentişti, farmacişti, asistenţi medicali generalişti sau moaşe care provin din statele membre, titlurile oficiale de calificare profesională se supun procedurii de recunoaştere. Recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare se confirmă prin Ordin al ministrului sănătăţii publice. Aceste documente se supun procedurii de echivalare, în vederea exercitării profesiei în România.

Recunoaşterea titlurilor oficiale de calificare permite titularului medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist sau moaşă accesul în România la aceeaşi profesie cu cea pentru care acesta este calificat în statul membru de origine şi exercitarea activităţilor profesionale pe teritoriul României în aceleaşi condiţii legale ca şi cetăţenii români care deţin aceste titluri oficiale de calificare.

Recunoaşterea şi echivalarea titlurilor oficiale de calificare în aceste profesii se face în scop profesional, la cerere, de către Ministerul Sănătăţii Publice în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România, Colegiul Farmaciştilor din România, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, după caz. Titlurile oficiale de calificare care atestă studiile de bază de medic, de medic dentist şi de farmacist, precum şi cele care atestă studiile de asistent generalist şi de moaşă eliberate de un stat terţ vor fi echivalate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Stagiile de pregătire în specialitate efectuate într-un alt stat membru al Uniunii Europene, într-un stat aparţinând Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană de către medicii, medicii dentişti şi farmaciştii rezidenţi, se recunosc ca pregătire în cadrul rezidenţiatului de către Ministerul Sănătăţii Publice. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii aflaţi la specializare într-un alt stat membru al UE, într-un stat aparţinând SEE sau în Confederaţia Elveţiană pot continua, la cerere, pregătirea de specialitate prin rezidenţiat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS