11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDescoperire arheologică importantă la Stolniceni

Descoperire arheologică importantă la Stolniceni

Un sit arheologic din zona Stolniceni a municipiului Râmnicu Vâlcea a scăpat de buldozerele primăriei. Specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie au descoperit ziduri romane ce ar putea demonstra existenţa celui de-al doilea oraş roman ca mărime de pe teritoriul vechii Dacii.

Poate cea mai importantă descoperire arheologică de pe teritoriul judeţului din ultimul deceniu a fost la un pas de a fi distrusă de lucrările de introducere a apei în cartierul Stolniceni din Râmnicu Vâlcea. Potrivit lui Claudiu Tulugea, directorul Muzeului Judeţean de Istorie (MJI) Vâlcea, mai mulţi lucrători ai muzeului au demarat săptămâna trecută o serie de lucrări de curăţare şi întreţinere la situl arheologic existent în zonă, un castru roman descoperit în anii ’80. „Dacă nu am fi început lucrul la Stolniceni, nu am fi descoperit că săpăturile pentru conducta de apă trec printr-o zonă în care doream să facem excavaţii. Lucrările primăriei nu aveau o autorizaţie emisă din partea noastră, o descărcare de sarcină arheologică cum se spune în termenii noştri, aşa că am solicitat autorităţii să obţină o astfel de hârtie, iar săpăturile să fie realizate sub supravegherea noastră. În unul dintre şanţurile săpate de muncitorii primăriei am descoperit un zid care ar aparţine unei cohorte romane care se stabilise în zonă. Dovada este o cărămidă datată la anul 103, pe care s-au inscripţionat iniţialele legiunii romane ce a staţionat în zonă“, a explicat directorul Muzeului de Istorie. Potrivit acestuia, întregul sit descoperit recent se întinde pe o suprafaţă foarte mare şi aparţine unor terme romane. „Este imposibil să se fi construit terme de asemenea anvergură dacă nu ar fi existat şi o populaţie stabilă foarte mare. Indiciile atestă că ne aflăm în faţa unui posibil oraş roman, cu o populaţie mai mare de 10.000 de locuitori“, este de părere directorul Tulugea. Istoricii mai spun că în lumina noii descoperiri o parte din datele istorice privind războaiele daco-romane se vor schimba.

Cercetări dificile

Conducerea Muzeului de Istorie spune că cercetările în zonă vor fi îngreunate de faptul că terenurile învecinate vechiului sit, pe care se preconizează a fi amplasată vasta aşezare romană, aparţin unor persoane fizice. „E imposibil să mergi în curtea omului şi să îi spui că ai de gând să amplasezi acolo un şantier. Sunt o serie de proceduri pe care trebuie să le urmăm pentru a confirma ipotezele noastre cu privire la recenta descoperire. Va trebui să solicităm desproprietărirea posesorilor de terenuri şi iniţierea lucrărilor propriu-zise. Va trebui să obţinem fonduri şi autorizaţiile necesare pentru pornirea şantierului. Planurile noastre cuprind crearea unei zone vizitabile şi protejarea întregului sit prin construirea unor şape din ciment“, a mai spus Claudiu Tulugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS