22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZiua mondială fără tutun în Craiova

Ziua mondială fără tutun în Craiova

În fiecare an, pe 31 mai se sărbătoreşte Ziua Mondială Fără Tutun. Tema propusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru acest an a fost „100% locuri libere de fum de ţigară” iar mesajul care s-a dorit a fi transmis a fost „Creează şi bucură-te de locuri fără fum de ţigară”.
Pentru marcarea acestei zile, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, prin specialiştii săi, a derulat următoarele activităţi:
a organizat, cu sprijinul Şcolii Generale nr. 18 "Sf. Dumitru" Craiova, o masă rotundă pentru evaluarea proiectului naţional „Clase fără fumat”. Obiectivul proiectului a fost prevenirea consumului de tutun prin dezvotarea de abilităţi personale şi sociale de refuz în rândul elevilor din mediul gimnazial.
La întâlnire au participat 35 din cei 40 de profesori diriginţi implicaţi în proiect de la cele 6 şcoli care şi-au manifestat interesul în implementarea proiectului: Şcoala Generală nr. 2 „Traian”, Şcoala Generală nr. 18 „Sf. Dumitru”, Şcoala Generală nr. 21 „Gheorghe Ţiţeica”, Şcoala Generală nr. 23, Şcoala Generală nr. 34 „Eugeniu Carada” şi Şcoala Generală nr. 37 „Mihai Eminescu”, toate din Craiova.
Cei peste 1200 elevi din cele 40 de clase au semnat, în fiecare din cele 4 luni de derulare a proiectului, un contract colectiv prin care confirmau dorinţa de participare la competiţie şi se angajau ca pe această perioadă să nu fumeze.
Printr-o scrisoare deschisă, părinţii elevilor au fost înştiinţaţi despre implicarea copiilor lor în această campanie, solicitându-li-se cooperarea pentru o mai bună percepţie a mesajului de către copii.
La masa rotundă au fost dezbătute punctele tari şi punctele slabe ale proiectului şi s-au făcut propuneri pentru eficientizarea proiectului în anii următori.
În oraşul Segarcea, la Clubul Copiilor, a avut loc un simpozion ştiinţific interjudeţean intitulat „Implică-te! Drogurile îţi opresc zborul”, organizat de gazdă privind tutunul şi alte droguri, la care au fost invitaţi reprezentanţi de la CPECA Dolj, BCCO Craiova, Casa Corpului Didactic Dolj, Palate ale Copiilor din Craiova, Timişoara, Reşiţa, Poliţia Oraşului Segarcea, Casa de Cultură din Segarcea, Cluburile Copiilor din Filiaşi, Dăbuleni, Băileşti şi Poiana Mare, Oltenţia-Călăraşi, Tg. Cărbuneşti-Gorj şi Lipova-Arad. Au mai participat circa 30 de profesori de la unităţile şcolare din Segarcea şi 200 de elevi ai anilor terminali din mediile gimnazial şi liceal din Segarcea, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, jud. Olt. S-au purtat discuţii şi s-au realizat prezentări ale principalelor droguri, insistându-se pe efectele consumului de tutun şi beneficiile renunţării la acest viciu. De asemenea, a fost vizionat filmul tematic „A doua şansă”. Tot în cadrul acestei activităţi elevii Şcolii Generale cu clasele I-VIII din Drănic, jud. Dolj, au prezentat o scenetă intitulată „Vinovat sau nevinovat. Tutunul, Cafeaua şi Alcoolul”.
La Centrul Şcolar pentru Elevi cu Deficienţe Auditive din Craiova, a fost vizonată pelicula „A doua şansă” cu un puternic mesaj antitutun, de  către 60 de elevi şi 6 cadre didactice şi s-au purtat discuţii interactive privind riscurile consumului de tutun asupra organismului tânăr.
La Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă din Craiova, a avut loc o întâlnire cu 70 de deţinuţi care au vizionat filmul tematic „A doua şansă” şi s-au purtat discuţii interactive pe marginea mesajului transmis de film.
La toate aceste activităţi au fost distribuite afişe, pliante şi fluturaşi realizaţi de Agenţia Naţională Antidrog, care prezintă efectele benefice ale renunţării la tutun şi ale unor locuri fără fum de ţigară.
Împreună cu voluntari ai CPECA Dolj şi ai Societăţii Studenţilor Medicinişti, în municipiul Craiova au fost distribuite peste 300 de pliante şi 400 de fluturaşi realizaţi special pentru această zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS