13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateN-ai carte, ai parte... de permis

N-ai carte, ai parte… de permis

Noua legislatie rutiera permite sa dea examen pentru permis de conducere si celor care nu au trecut niciodata pe la scoala.


Pâna la 1 decembrie, cei care voiau sa obtina permis de conducere trebuia sa depuna la dosarul de examinare un document care sa ateste ca au absolvit cel putin cele patru clase primare. Noua legislatie nu mai include o astfel de prevedere, astfel ca si cei care n-au trecut in viata lor de portile unei scoli pot sa devina conducatori auto.


„Pâna la 1 decembrie, legislatia impune obligatia ca orice conducator auto sa aiba minimum clasele primare. Noua legislatie nu mai contine nici o prevedere cu privire la studii. Altfel spus, si analfabetii pot sa dea examen si sa obtina permis de conducere, daca raspund corect la intrebarile chestionarului si trec de proba practica, potrivit noilor reglementari, pe care nu doresc sa le comentez“, a declarat comisarul-sef Constantin Coanda, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari din cadrul Prefecturii Dolj.


Proba de traseu, in termen de un an


Conform noilor reglementari, dosarul pentru inscrierea la examenul de permis nu va mai contine nici documentele medicale. Astfel, de la 1 ianuarie, o data cu aderarea României la Uniunea Europeana, avizul medical si cel psihologic nu vor mai fi atasate la dosar. „Aceste avize vor fi in continuare necesare, dar ele vor ramâne la scolile de soferi. Explicatia tine de faptul ca persoanele trebuie sa fie apte din punct de vedere medical si psihologic din momentul in care incep scoala de soferi“, a explicat comisarul-sef Coanda.


Alta modificare vizeaza perioada in care se poate sustine proba practica din cadrul examenului pentru permis. Astfel, daca pâna in prezent se putea sustine proba de traseu in termen de 90 de zile de la promovarea probei scrise, dupa 1 decembrie proba de traseu se poate sustine in termen de un an de la terminarea scolii de soferi.


Corectare in prezenta candidatilor


Examinarea, dupa 1 decembrie, se va face tot pe vechile chestionare, pe care vor fi modificate doar intrebarile ale caror raspunsuri s-au schimbat conform noii legislatii rutiere. In termen de sase luni de la intrarea in vigoare a noului Cod Rutier va trebui elaborate alte chestionare si va trebui pus la punct si un sistem de sustinere a examenului scris pe calculator. In rest, examenul va fi la fel ca si acum, adica 26 de intrebari pe un chestionar din care candidatul trebuie sa raspunda la 22 dintre ele pentru a fi declarat promovat.


In privinta corectarii la proba scrisa, legislatia aflata inca in vigoare impune prezenta a doi martori la corectare si calcularea numarului de intrebari la care s-a raspuns corect. Dupa 1 decembrie nu mai exista obligatia corectarii in prezenta unor martori. „Noua legislatie prevede insa ca posibilitate corectarea in prezenta candidatilor, idee care mi se pare foarte buna si as vrea sa o aplicam in Dolj, dar urmeaza sa vedem daca timpul pe care il avem la dispozitie ne permite, intrucât numarul mediu al candidatilor care sustin zilnic proba scrisa a ajuns la 270“, a mentionat seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise si Inmatriculari din cadrul Prefecturii Dolj.


Examen separat pentru fiecare categorie


Cei care vor sa devina conducatori auto profesionisti vor avea cel mai mult de suferit dupa intrarea in vigoare a noului Cod Rutier, in primul rând datorita faptului ca obtinerea permisului pentru categoriile C, C+E, D, D+E este conditionata de implinirea vârstei de 21 de ani, fata de 18 ani, cât permitea legislatia veche. Apoi, nu se mai poate sustine un singur examen pentru toate categoriile, ci trebuie sustinut examen pentru fiecare categorie. Potrivit noilor reglementari, examenul se va da intr-o zi doar pentru o singura categorie sau subcategorie. Cine promoveaza acest examen va fi obligat sa-si scoata permisul de conducere, iar pentru fiecare alta categorie sau subcategorie totul trebuie repetat. Practic, pentru a obtine o categorie superioara trebuie un nou examen, iar permisul se preschimba de fiecare data. Asta va atrage cheltuieli si timp pierdut pentru fiecare categorie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII