19.5 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRetelele ucigase, inlocuite de Distrigaz

Retelele ucigase, inlocuite de Distrigaz

Desi ancheta in cazul tragediei din Lapus nu s-a finalizat, in zona deflagratiei se fac sapaturi si se schimba coloane de gaz.


Distrigaz Sud a demarat ieri actiunea de inlocuire a retelelor de gaz metan din cartierul Lapus, conform unui program de lucrari pe care unitatea l-ar fi intocmit in urma cu mai mult timp. Potrivit directorului Distrigaz Sud, Petre Ciocanescu, schimbarea conductelor nu are nici o legatura cu evenimentul din 27 ianuarie, de la punctul termic 3, când au murit doi oameni din cauza exploziei provocate prin aprinderea gazului metan. Chiar daca sapaturile se fac la doar doi pasi de locul in care magistrala s-a fisurat, lasând gazul sa migreze catre PT 3, Petre Ciocanescu sustine ca teava care trebuie inlocuita are alt regim de presiune decât cel al tronsonului principal si nu poate face obiectul vreunei cercetari a institutiilor implicate in ancheta exploziei. „Programul vizeaza inlocuirea unor parti din retea din intreg cartierul Lapus. Am ales sa incepem in zona in care s-au depistat atunci scurgerile, fiindca stadiul lucrarilor deja efectuate ne permite sa câstigam timp si chiar sa evitam intreruperea circulatiei pe Calea Bucuresti“, a declarat Ciocanescu. In timp ce Distrigaz Sud ambala la maximum frezele si excavatorul, reprezentantii institutiilor responsabile cu desfasurarea anchetei ridicau ieri din umeri la vestea ca terenul si asfaltul recent ravasite erau din nou mutate. Inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Dolj, Silviu Cotiga, a spus ca nu are stiinta sa umble cineva la retele: „Nu ne-a anuntat nimeni. Ancheta este in derulare, dar, din câte cunosc, au fost ridicate toate probele si nu cred ca va mai fi nevoie de alta expertiza. Daca, totusi, ar mai fi necesara prelevarea de dovezi, nu e treaba noastra, ci a Parchetului“. Desi nu institutia pe care o conduce a efectuat analiza tehnica a cauzelor deflagratiei, seful ITM exclude orice revenire asupra concluziilor acesteia, dar nu stie daca, procedural, elementele dislocate ieri de Distrigaz ar putea constitui probe in situatia unei eventuale prelungiri a cercetarilor. Cristian Grigorie, procuror in cadrul Parchetului de pe lânga Judecatoria Craiova, cel care supravegheaza investigatiile in cazul Lapus, refuza un punct de vedere oficial fata de cele intâmplate ieri in „suprafata fierbinte“, invocând atât regulamentele interne, cât si faptul ca, deocamdata, nu are obiectul muncii in acest dosar. Parchetul asteapta rezultatele anchetei ITM, care, la rândul sau, asteapta datele oficiale de la INSEMEX Petrosani, institutul care a expertizat cauzele exploziei. Procurorul Grigorie a lasat totusi sa se inteleaga ca orice modificare a starii unor componente care ulterior s-ar dovedi ca puteau fi utilizate ca probe constituie o fapta grava.


Neconcordantele persista


Distrigaz Sud nu a oferit inca o explicatie pentru neinlocuirea magistralei fisurate in ianuarie, desi aceasta a implinit 47 de ani. De asemenea, reprezentantii ITM refuza, sub acelasi imperiu al desfasurarii anchetei oficiale, sa faca publica durata de viata a unei astfel de conducte, dar recunosc ca nici datele pe care le detin nu sunt exacte. Inspectorul-sef al ITM Dolj, Silviu Cotiga, spune ca planurile retelelor au fost cautate multa vreme si ca, oricum, o imagine finala a acestora s-a obtinut dupa imbinarea mai multor schite, preluate de la mai multe institutii. „Numai noi stim cât si pe unde le-am dat de urma. Sigur este ca teava sparta a fost inregistrata in contabilitatea IUG Craiova in 1959. Asta nu inseamna ca atunci a si fost montata“, a precizat Cotiga. El mai este de parere ca neinlocuirea sau neintretinerea adecvata a acestei conducte se poate solda in ancheta cel putin cu concluzia „neglijenta in exploatare“. In schimb, se inlocuiesc tevi care, cel putin oficial, nu au ridicat nici un fel de probleme. Trebuie mentionat, de asemenea, ca, in repetate rânduri, directorul Petre Ciocanescu a sustinut ca specialistii sai au efectuat masuratori ale emisiilor de gaze la aceste retele cu câteva zile inaintea exploziei, fara sa fie inregistrate scurgeri. Interesant este, totodata, ca din documentele solicitate de inspectorii de munca de la Distrigaz Sud lipsesc exact graficele de masuratori din zona in care acum se lucreaza. De fapt, anchetatorii ITM au aflat de la reporterii Gazetei de Sud ca actele pe care le ridicasera in graba de la proprietarul retelelor nu aveau nici o legatura cu perimetrul deflagratiei, ci se refereau la o zona paralela.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS