22.3 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSanatatea a scapat de cenzura

Sanatatea a scapat de cenzura

Dupa câteva ore de dezbateri agitate, cu schimburi de replici dure, ovatii si aplauze, motiunea PSD-PRM a fost respinsa.


O noua motiune de cenzura, un nou prilej de circ in parlament. Motiunea de cenzura „Antireforma Sanatatii“, depusa de PSD si PRM, a fost a doua incercare a opozitiei, in doar opt luni de zile, de a demite guvernul Tariceanu. Asa cum era de asteptat, motiunea a fost respinsa cu 246 de voturi, fata de 214 pentru.


Sansele ca demersul opozitiei sa fie un succes erau destul de reduse, pentru ca trebuia votata favorabil de 235 din cei 469 de parlamentari. In total, parlamentarii PSD si PRM sunt 204.


Ca si la motiunea de cenzura din vara, dezbaterile din plen au fost pigmentate cu schimburi de replici dure, atacuri la persoana, ovatii si aplauze.


Opozitia a invitat chiar si un grup de cetateni ca sa le sustina demersul.


Discursurile au deviat repede de la tema sanatatii la cota unica, aderarea României la UE, schimbarea presedintilor celor doua Camere, anchete DNA, dar si cursuri de actorie.


Tariceanu: „Text scris in stil lautaresc pentru PSD“


Tonul a fost dat de premierul Tariceanu, care a apreciat inca de la inceput ca „motiunea de cenzura este un text scris in stil lautaresc pentru PSD“. El a aratat ca textul prezentat de cele doua partide nu reprezinta o motiune de cenzura, ci „o potiune de uzura“, afirmând ca blocarea sau incetinirea reformelor, condamnarea valorilor liberale, cultivarea fricii de schimbare, populismul desantat si ignorarea nevoilor reale ale populatiei sunt munitii obisnuite in razboiul de uzura purtat de PSD si PRM. „Nu am gasit nici urma de idei sau de argumente. Am gasit clisee demagogice si intoxicari preluate din bibliografia propagandistilor de partid“, le-a spus Tariceanu parlamentarilor.


Geoana: „O reforma a unei noi clase de oligarhi“


De cealalta parte, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca pachetul legislativ pentru care guvernul si-a asumat raspunderea in fata parlamentului reprezinta, de fapt, un „simulacru de reforma“ initiata de „noua clasa de oligarhi care, daca ar dori sa contribuie la sistemul de sanatate din averile personale si din jocul la bursa in care s-au specializat, ar putea sa rezolve problemele spitalelor din România“. Geoana nu a uitat nici de cota unica, de care ar fi beneficiat doar persoanele bogate din tara.


La rândul sau, senatorul PSD, Sorin Oprescu, a cerut de la tribuna plenului reunit al celor doua Camere sistarea reformei „mimate“ din sistemul sanitar si „trimiterea la plimbare a tuturor celor care au dus sistemul in halul in care el se prezinta astazi“.


PD si-a dovedit loialitatea


PD s-a folosit de prilej pentru a demonstra ca nu e calul Troian al coalitiei. Deputatul PD Cristian Radulescu a tinut sa precizeze, la inceputul discursului sau, ca PD va vota impotriva motiunii de cenzura, aratând ca vrea, astfel, „sa linisteasca spiritele celor care-si faceau iluzii ca PD ar putea vota impotriva guvernului din care face parte“.


El a apreciat ca in România este cu adevarat un sistem democratic, pentru ca „doar in democratie, un partid care a gestionat catastrofal sistemul sanitar din România poate sa vina sa traga la raspundere guvernul“.


Nicolaescu ataca PSD pe tema DNA


Ministrul sanatatii, deputatul PNL Eugen Nicolaescu, a apreciat ca motiunea intitulata „demagogic si mincinos“, „Antireforma in Sanatate“ nu este expresia grijii opozitiei fata de starea de sanatate a natiunii, ci un „banal demers politic“ prin care PSD incearca „sa-si spele imaginea de partid penal“. In opinia sa, PSD nu a vrut sa faca reforma in Sanatate in perioadele in care s-a aflat la guvernare, pentru ca, desi se declara un partid de stânga, nu l-a interesat niciodata soarta celor multi. „Argumentul cel mai bun, de câteva zile, toata floarea cea vestita a social-democratiei românesti face coada la DNA, iar opinia publica afla cu stupoare ce averi uriase a acumulat in 11 ani de guvernari burghezia proletara anticipata de Lenin parca special pentru PSD“, a continuat el.


Replica PSD, cu atacuri si jigniri


Mircea Geoana: „Cum este posibil ca un fost contabil de CAP sa fie ministrul sanatatii?“


Ovidiu Brânzan: „Singurul care se bucura si zâmbeste tot timpul este Nicolaescu, care nu intelege nimic din sistemul sanitar.


Daca ar intelege ce se intâmpla, ar trebui sa plânga. El este fericit deoarece, nestiind, face tot timpul descoperiri. Probabil ca intr-o zi o sa descopere si piramidonul si cu aceasta reforma se va incheia“.


Sorin Oprescu: „Incompetenta contabilului portocaliu a creat un adevarat cosmar in sistemul medical“.


Vacaroiu: „Cea mai mare jignire“


„Faceti din parlament un bâlci. Manifestarea de azi explica de ce ne-am asumat raspunderea pe pachetul de legi privind reformele Sanatatii“, a declarat premierul Tariceanu de la tribuna parlamentului, cu precizarea ca vorbeste in calitate de deputat si nu de prim-ministru. Cuvintele lui Tariceanu au stârnit insa replica dura a presedintelui Senatului. „Ati adus cea mai mare jignire Parlamentului României, pentru prima data in 15 ani de existenta a acestei institutii“, a spus Vacaroiu. El a adaugat ca nu este posibil ca premierul sa spuna ca a fost necesara asumarea guvernului pentru ca parlamentul nu ar fi fost in stare sa dezbata si sa aprobe legile Sanatatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU