32.8 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOrtacii isi achita mineriada

Ortacii isi achita mineriada

Minerii angajati la Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani au inceput sa-si plateasca datoriile pentru ultima mineriada, pagubele campaniei fiind estimate la peste 12 miliarde de lei vechi. Prima transa a fost virata zilele acestea, iar banii au fost colectati dupa un scandal in urma caruia au fost destituiti trei lideri sindicali din Consiliul de coordonare al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului (LSMVJ), pe motiv ca s-au opus hotarârii de a plati daunele.


Minerii din Valea Jiului au dat din primele de Craciun câte 200.000 de lei, suma totala virata pâna acum fiind de 193.940 RON. De mentionat insa ca nu toti liderii de sindicat au acceptat ideea, astfel ca doar o parte dintre mineri au dat banii. Acesta este si motivul pentru care, cu numai o saptamâna in urma, Ioan Temneanu, reprezentantul sindicatului Minei Petrila, Adrian Jurca, liderul de la Mina Livezeni, si Adrian Rusu de la Lonea au fost destituiti din Consiliul de coordonare al Ligii, dupa ce mai multi mineri au provocat un adevarat scandal, pe motiv ca nu au fost informati de ce li se opresc 200.000 de lei din prime. „Din cuantumul primei de Craciun 2005, suma de 200.000 de lei vechi de la fiecare angajat va intra in contul LSMVJ, dupa care banii vor fi virati catre CNH SA Petrosani, pentru o datorie de 12.261.727.197 lei vechi, socotita ca paguba pentru ultima mineriada“, au sustinut reprezentantii LSMVJ. Cea mai mare suma, 56.500 RON, a fost adunata de la ortacii de la Mina Lupeni, in timp ce minerii de la Petrila au virat doar 320 RON.


Mineriada de peste 12 miliarde de lei vechi


CNH a dat in judecata Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului pe 9 martie 1999, solicitând ca prin sentinta judecatoreasca sindicatele sa fie obligate la plata sumei de 33,6 miliarde de lei, bani care, in opinia administratiei companiei de la vremea respectiva, reprezentau pagubele inregistrate pe parcursul grevei generale din perioada 4-22 ianuarie 1999. In urma expertizelor s-a constatat ca prejudiciul adus CNH a fost de 12,1 miliarde de lei. Potrivit raportului de expertiza, suma reprezinta contravaloarea cheltuielilor la unitatile miniere cu masa calda acordata ortacilor, alocatiile de carbune pentru consumul casnic, energia electrica folosita la mina si de mineri, apa potabila si industriala, precum si carburantii consumati. Liga Sindicatelor Miniere a motivat in proces ca in perioada grevei generale Compania Huilei nu a fost prejudiciata cu nimic, ba mai mult, statul fiind actionar majoritar a avut de câstigat economisind peste 14 miliarde de lei, prin nevirarea la buget a subventiilor pentru carbunele neextras. Tribunalul Judetean Hunedoara, in baza raportului de expertiza, a hotarât ca Liga Sindicatelor Miniere sa plateasca despagubiri Companiei Nationale a Huilei in suma de 12,1 miliarde de lei si inca 63 de milioane de lei cheltuieli de judecata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU