11.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateProtestele personalului din invatamint sint de nestavilit

Protestele personalului din invatamint sint de nestavilit

• In intreg invatamintul preuniversitar romanesc, miine va fi greva de avertisment de doua ore • Pe 2 iunie, in Bucuresti, se va organiza un miting de proportii • Daca guvernul ii va sfida pe profesori, greva generala va incepe inainte de inchiderea anului scolar • Marian Sirbu vrea sa-i pacaleasca pe sindicalistii din cel mai important sector bugetar • Cele trei federatii
sindicale au aceeasi tinta • Secretul dezamorsarii conflictului: „Noua lege a salarizarii din invatamint trebuie sa fie elaborata inaintea inchiderii anului scolar“

Consiliul National al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) a hotarit continuarea actiunilor de protest, conform calendarului, deoarece profesorii sint total nemultumiti de propunerile facute in cadrul negocierilor cu guvernantii. Constantin Rada, presedintele filialei Dolj a FSLI, sustine ca este imposibil ca sindicalistii din invatamintul preuniversitar de stat sa mai fie opriti, in cazul nesolutionarii revendicarilor: „Discutiile privind elaborarea unei legi speciale pentru salarizarea personalului din invatamint treneaza nejustificat. Aprobarea ordonantei de urgenta privind majorarea cu 5% exclude personalul nedidactic, lucru cu care nu putem fi de acord, aceasta creind discriminari. Consiliul National al FSLI a hotatit ca miercuri sa aiba loc o greva de avertisment, intre orele 11.00 – 13.00, in toate unitatile de invatamint care si-au exprimat adeziunea la aceasta forma de protest“. La aceasta actiune si-au anuntat participarea inclusiv FSLI „Spiru Haret“ si Federatia Educatiei Nationale, dupa care se va organiza un miting de proportii, pe 2 iunie, in Bucuresti. Daca guvernul ne va sfida in continuare, dupa 6 iunie, inainte de inchiderea anului scolar, vom declansa greva generala“.

Greva de avertisment in invatamintul preuniversitar

Peste 3.000 de sindicalisti din cadrul FSLI Dolj au semnat pentru aceasta greva la care se adauga alte mii de la SIP Dolj. Rada a inaintat o adresa oficiala conducerii ISJ Dolj, prin care semnaleaza anumite responsabilitati: „Va rugam sa atrageti atentia conducerii unitatilor de invatamint ca in perioada grevei, impreuna cu comitetele de greva, poarta intreaga responsabilitate privind siguranta elevilor si a bunurilor din unitate. In timpul derularii grevei, persoanele straine nu au acces in incinta unitatilor de invatamint, decit insotite de personal abilitat“.

Pe perioada grevei, elevii vor fi supravegheati de cadre didactice

Intr-un comunicat transmis de FSLI, filiala Dolj catre toate unitatile de invatamint se precizeaza ca, in intervalul desfasurarii grevei de avertisment, elevii vor fi supravegheati de cadrele didactice, restul personalului fiind prezent in fiecare unitate scolara. Cei care nu fac greva nu pot fi perturbati sa-si desfasoare activitatile, mai spune Rada: „Rugam toti colegii sa trateze cu maxima seriozitate aceasta actiune, liderul de sindicat si directorul avind responsabilitati sporite in acest interval“.

Greva din invatamint nu este de natura politica

Rada a dezvaluit ca sint voci care sustin ca greva este una politica sau de santaj, pastrind confidentialitatea numelor acuzatoare: „Deocamdata, nu vrem sa dam nume, pentru a nu fi acuzati ca actiunea noastra sindicala are caracter politic. Ceea ce nu stiu guvernantii este ca avalansa sindicala este de nestavilit, indiferent cine ar conduce cea mai mare si importanta federatie sindicala de invatamint din tara, care insumeaza peste 150.000 de membri. Intreg personalul din invatamint doreste o noua lege a salarizarii in acest sector bugetar, inainte de inchiderea anului scolar. Daca exista cineva care doreste sa ne pacaleasca, fara discutie, acela este ministrul Marian Sirbu, care a incercat sa ne induca in eroare cu elaborarea unei Legi speciale a salarizarii intregului personal din sistemul de invatamint, pina la 30 iunie 2004. Adica, dupa incheierea anului scolar, cind actiunile noastre de lupta sindicala nu vor mai avea sorti de izbinda. De aceea, noi vrem o asemenea lege, insa inainte de inchiderea anului scolar. Altfel, nu vrem nici o solutie de compromis, intrucit va trebui sa mai acceptam salarii de mizerie inca vreo trei sau patru ani, ceea ce este imposibil“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS