19.5 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateSaracii vor stringe sticle de suc in loc de fier vechi

Saracii vor stringe sticle de suc in loc de fier vechi

Pentru o tona de recipiente de plastic de la sucuri se incaseaza 125 de dolari

Inspectoratul pentru Protectia Mediului Gorj si Primaria Tirgu Jiu vor sa puna la cale un program prin care sa convinga populatia sa colecteze separat recipientele din plastic de bauturi racoritoare, cunoscute sub denumirea de PET, si hirtia. Pentru a putea fi reciclate, inspectorii de mediu vor pune in cartiere containere speciale, in care oamenii sa depoziteze PET-uri si hirtie fara sa le arunce cu gunoiul menajer in ghene. O asemenea initiativa a mai avut primaria si anul trecut, dar ea nu a dat rezultate prea bune, dovedindu-se ca oamenii sint prea comozi ca sa-si sorteze gunoiul. Factorii implicati in protectia mediului spun ca un recipient de plastic se degradeaza in 800 de ani, iar acestea au invadat apele, padurile si locurile publice in care oamenii le arunca nestingheriti. Desi in alte tari colectarea gunoiului menajer pe sortimente este impusa prin lege si se pedepseste nerespectarea ei, inspectorii de mediu din Gorj spun ca, deocamdata, vor incerca sa faca doar campanii de convingere fara sa aplice amenzi.

Copiii strazii, primii vizati pentru colectare

Ca sa duca la indeplinire proiectul, Inspectoratul de Protectie a Mediului a inceput autorizarea unor societati care sa se ocupe de colectarea PET-urilor. Acestea trimit, la rindul lor, produsele colectate unei societati care le recicleza. Pentru o tona de recipiente din plastic, societatile de reciclare platesc 125 de dolari. Reprezentantul unei societati care se ocupa de colectarea PET-urilor spune ca munca nu este atit de usoara precum pare. In primul rind, dopurile trebuie scoase, iar etichetele dezlipite. Un recipient de suc cintareste doar 50 de grame, asa ca pentru a stringe o tona trebuie destul de multa rabdare. Primii la care s-au gindit reprezentantii Inspectoratului de Mediu sint copiii strazii, pe care spera sa-i mobilizeze in actiunile de stringere a deseurilor de plastic aruncate prin oras.

„Cei care se ocupa de stringerea fierului vechi poate ar fi tentati sa stringa PET-uri. Ar cistiga un ban de piine. In plus, vom pune containere in cartiere, iar banii vor fi folositi de membrii asociatiei pentru diverse lucrari pe care le au de facut“, a spus Gheorghe Fometescu, seful Inspectoratului de Mediu Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS