13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

Flash

Seceta face prapad in Sadova

Seceta si saracia fac ravagii in zona Sadova. Oamenii nu au bani sa isi ude culturile, iar cei care au si bani, si bunavointa nu au culturile intr-o zona cu sistem de irigatii. Mai mult de trei sferturi din cultura de griu s-a uscat de seceta, iar porumbul, daca nu va fi udat, va avea aceeasi soarta, mai ales ca multi dintre sateni nu si-au permis sa foloseasca ingrasaminte chimice. Localnicii incearca sa isi salveze de la uscaciune ce se mai poate din culturile de griu si din bostane.

„La noi este pamintul nisipos si este pacatos. O data pe saptamina, obligatoriu, trebuie sa uzi cultura. Daca nu uzi, nu faci nimic. Aici costa 200.000 de lei udarea“, a spus viceprimarul Ion Paun. Mai putin de 15% din producatorii agricoli din Sadova isi permit sa isi ude culturile, iar de asigurat nici macar nu incape vorba.

Ce-i lipseste chelului?!

Colaborarea cu presa nu-i o treaba tocmai usoara, mai ales cind aceasta are motive sa te critice. Ca sa scape de „gura ei“ si sa evite confruntarea directa, unii conducatori de institutii isi numesc purtatori de cuvint. Este si cazul Primariei Sadova, care, dupa ce a intrat de citeva ori in conflict cu presa, s-a decis sa respecte recomandarea premierului Adrian Nastase, de a-si numi purtator de cuvint. Asa a ajuns Ion Magureanu, purtatorul de vorbe al primariei. Si nu intelegem de ce a fost nevoie de purtator de cuvint, cind acesta nu scoate o vorba daca nu-i primarul sau viceprimarul de fata. Poate asa, ca sa nu spuna ca nu au intrat si ei in rindul lumii.

Biserica ridicata de beneficiarii Legii 416

Singura biserica din Sadova va fi transformata in monument istoric. Si pentru ca in zona sint foarte multi caramidari, primaria a decis ca in locul orelor de munca in folosul comunitatii, acestia sa dea caramida pentru construirea unei noi biserici. Si apoi, cu banii ce se mai aduna de la enoriasi, cu cele 300 de milioane de lei de la bugetul local, sa ridice lacasul de cult. Pentru ca forta de munca este berechet: peste 1.000 de persoane care trebuie sa munceasca fiecare 72 de ore pe luna in folosul comunitatii. Deocamdata s-a ales locul, chiar linga primarie, s-au taiat buruienile. In curind, se va turna fundatia.

Fosta Dumbrava- transformata in desert

Sadova nu a fost dintotdeauna un loc arid, acoperit numai de nisip. In urma cu 30 – 40 de ani i se mai spunea si Dumbrava din cauza intinderilor mari de padure. „Ceausescu a vrut sa redea agriculturi cit mai mari suprafete de teren si a defrisat masiv. Apoi si-a dat seama ce a facut si a incercat sa planteze perdele de protectie ca sa fixeze nisipurile zburatoare, insa degeaba. Procesul desertificarii o data inceput este greu de stopat. Dupa ’90, proprietarii de teren au taiat perdelele de protectie si s-a ajuns in stadiul de acum, cind nu se mai poate face nimic din pricina secetei si a nisipurilor miscatoare“, a spus Ion Magureanu, purtatorul de cuvint al primariei.

Edililor le este teama sa aplice sanctiuni

Desi Sadova nu sta prea bine la capitolul curatenie, autoritatile publice nu au aplicat pina in prezent nici o sanctiune pentru depozitarea resturilor menajere la colt de strada sau pe trotuar. De ce? „Nu putem sa ne punem oamenii in cap! Si apoi este foarte greu de stabilit cine a aruncat“, motiveaza viceprimarul Ion Paun lipsa de activitate a inspectorilor de la primarie. El a mai spus ca din cauza populatiei majoritare de etnie roma nu mai exista flori la poarta sau pomi fructiferi: „Rup tot ce creste din pamint, fara un motiv anume, iar noi nu avem ce sa le facem“, incearca sa se justifice viceprimarul comunei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS