18.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Unde sint calamitatile mele?“

„Unde sint calamitatile mele?“

„Uite, dom’ne, veniram aci sa vorbim cu primaru’ si asta pleca si ne lasa cu ochii in soare… Isi bate joc de noi!“, se plingeau ieri-dimineata citeva zeci de locuitori din Malu Mare, Preajba si Ghindeni, strinsi in fata primariei din comuna. Dis-de-dimineata, citiva dintre ei trecusera, pe baza de invitatie, si pe la postul de politie din comuna pentru a declara scris ca nu au de gind sa faca razmerita, revolutie sau alte rascoale, ci doar o adunare populara care sa faca lumina in problema subventiilor acordate de guvern pentru recoltele calamitate.

La inceput a fost un zvon…

…Cum ca de la primarie s-ar fi raportat la Directia Agricola doljeana ca recolta de pe suprafata aferenta comunei Malu Mare ar fi fost calamitata in proportie de 60%.

„Pe mine m-a oprit Gheorghe a lu’ Gruia si mi-a spus ca s-a aprobat 60%“, a spus un cetatean bine informat.

Stirea a dat ocolul comunei, iar oamenii au intrat in panica: dupa ce ca nu s-au ales cu nimic din milioanele de lei investite in cultura de griu, sa nu se aleaga nici macar cu un loc pe „lista calamitatilor“.

In fata primariei, strajuita de un politist din comuna cu aer de „pe aici nu se trece“, nemultumirile oamenilor au dat in clocot.

„Aia care au primit suta la suta cum au facut?! Ca vine insamintatu’, noi ce facem? Unde e primaru’, ca nu l-am mai vazut la culoareeee… De unde stiu ei ce si cit s-a facut, ca n-am vazut unu’ pe cimp! Eu am incercat sa treier, dar, cind am vazut ca nu ma aleg nici cu trei banicioare de griu la hectar, am renuntat!“, a luat cuvintul Vichente Palarie.

„Cum sa ma bateti ma, ca sinteti neam cu mine!“

Dupa o jumatate de ora de exprimari libere si neortodoxe la adresa autoritatilor locale, in usa primariei au aparut Gheorghe Stanescu, viceprimarul din Malu Mare, si Niculina Paun, inginera agronoma a comunei. Aerul impaciuitor al vicelui a dezamorsat nervozitatea generala:

„Da’ ce, ati venit sa ma bateti?! Pai cum sa ma bateti cind voi sinteti neam cu mine?! Cum sa declaram 60% calamitati, ca uite aici hirtia pe care am trimis-o noi la directie!“.

Vina pe care i-au gasit-o oamenii inginerei Paun este ca n-ar fi transmis situatia din cimp la timp. Si eventualele subventii care vor fi acordate pentru cele 500 ha declarate calamitate, 100% nu ajung acum si pentru cei care au crezut la un moment dat ca vor treiera macar doua-trei banicioare de griu:

„Noi cum sa impartim 500 de hectare gratuit, cind noi avem 1.500 ha de pe care nu s-a putut recolta nimic“, a explicat inginera.

Punct si de la capat

Oamenii au crezut cind li s-a spus ca primarul e la Craiova, s-au multumit cu explicatiile vicelui si au „amenintat“ cu organizarea unui comitet de initiativa care sa le reprezinte interesele, agricole si nu numai. La centru, greseala s-a remediat, macar partial:

„Situatia care s-a transmis de la Malu Mare, in urma declaratiilor facute de oameni, a fost urmatoarea:

s-au cultivat 1.500 ha de griu; pentru 500 ha s-a cerut calamitate de 100%, iar pentru restul s-a cerut calamitate de peste 50%, ceea ce inseamna subventie de la stat de 60%. Specialistii de la Camera Agricola din Craiova au fost acolo azi (ieri – n.r.) si, in urma situatiei de la fata locului, au inaintat deja la minister o cerere pentru acordarea de subventii pentru calamitate de 100% pentru intreaga suprafata, de 1.500 de hectare“, a spus Gheorghe Marinica, directorul general al Directiei Agricole Dolj.

Din nou dezbinati, in functie de suprafata cultivata si de satul din care fac parte, oamenii au stabilit sa se mai intilneasca o data duminica si apoi sa ia calea prefecturii ca sa afle ce s-a intimplat cu… „calamitatile“ lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS