13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024

FLASH

Caminele culturale au fost renovate

Comuna Celaru este poate singura din Dolj unde caminele culturale n-au fost lasate in paragina. Toate cele trei camine culturale de aici – din satele Celaru, Ghizdavesti si Marotinu de Jos – au fost renovate si pot gazdui oricind activitatile culturale de pe aceste meleaguri. Activitati care, ce-i drept, nu mai sint atit de multe ca in trecut. „De trei-patru ori pe an daca deschidem aceste camine culturale pentru activitati specifice si tot e bine. Dar nunti nu facem in ele, pentru ca oamenii le-ar deteriora. In schimb, gazduiesc spectacole, serbari scolare, ba chiar si discoteci, dar nu baruri in care sa se serveasca alcool. Eu consider ca institutiile de cultura nu trebuie sa fie rentabile, ci trebuie sa ajute la educarea cetatenilor“, a declarat consilierul local Ilie Bartos.

Olimpicii comunei

Scoala generala cu clasele I-VIII din Celaru are elevi eminenti. O dovedeste faptul ca an de an au reprezentat judetul Dolj la diferite concursuri nationale de matematica si fizica, de unde nu s-au intors pina acum nepremiati.

Denisa Staicu a cistigat anul trecut o mentiune la concursul national de fizica „Impuls, perpetuum“ – pentru elevii din mediul rural, la „categoria“ clasa a VI-a, iar in luna august va participa la editia din acest an a competitiei alaturi de alti doi colegi de la Scoala din Celaru, Lavinia Nita – clasa a VI-a si Nicusor Tuta – clasa a VIII-a. Cei trei vor reprezenta judetul la faza nationala a competitiei.

Profesorul coordonator, Mugurel Voicu, a preferat sa nu vorbeasca despre acest eveniment, fiind prea suparat pe ISJ Dolj:

„Tot ce pot sa spun este ca in nici un caz nu datoram aceste performante conducerii Inspectoratului Scolar“.

Casa memoriala Marin I. Georgescu a devenit bodega

Casa in care a trait una dintre cele mai reprezentative personalitati ale comunei Celaru, dascalul Marin I. Georgescu, adaposteste in prezent o bodega.

De numele lui Marin I. Georgescu se leaga infiintarea primei scoli din localitate – in 1925, sau a Muzeului „Vetre Stramosesti“ – in 1913 (care adaposteste in prezent carti de patrimoniu, obiecte de istorie populara, icoane), fiind printre altele si autorul unei monografii a comunei Celaru.

Casa ridicata intre 1920-1925, avind la baza proiectul unui arhitect italian, in care avea sa traiasca pina la sfirsitul vietii prof. Georgescu, a fost lasata mostenire fiului sau. Acesta a parasit insa meleagurile natale pentru a se stabili la Pitesti si a inchiriat dupa Revolutie localul unui patron care a deschis aici o bodega.

Casa memoriala Marin I. Georgescu a ajuns astfel loc de „pelerinaj“ pentru satenii dornici de o cinzeaca bauta pe fuga. Consilierii locali spun insa, ca daca nu i s-ar fi dat aceasta utilitate, cladirea risca sa aiba soarta caselor boieresti care au fost furate bucata cu bucata de sateni nu in perioada comunista, cum era poate de asteptat, ci…dupa Revolutie.

Alimentare cu apa prin Programul SAPARD

Apa potabila se gaseste cu mare greutate si doar in puturile de mare adincime, neafectate inca de seceta. Pentru rezolvarea acestei probleme s-a intocmit un studiu de fezabilitate. Daca va fi aprobat de Consiliul Judetean Dolj, proiectul va permite realizarea unei investitii de peste opt miliarde de lei – finantata prin Programul SAPARD – care va asigura apa potabila pentru o mare parte din comuna.

Secretarul Primariei Celaru, Mircea Gird, spune ca sursa de apa ar putea fi asigurata prin forarea unor puturi de mare adincime sau reamenajarea puturilor existente pe teritoriul care a apartinut fostului CAP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS