16.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateHocus - pocus cu tichetele de masa la Regia de Apa

Hocus – pocus cu tichetele de masa la Regia de Apa

Salariatii de la Regia Autonoma de Apa Canal (RAAC) Craiova asteapta cu sufletul la gura sfirsitul lunii februarie si semnarea contractului colectiv de munca. In timp ce oamenii sperau ca de anul acesta sa primeasca tichete de masa pentru toate zilele lucratoare, consiliul local a hotarit ca banii alocati pentru acestea ar putea fi folositi in alte scopuri. In 2001, angajatii regiei si-au cistigat printr-o hotarire judecatoreasca dreptul de a primi tichete de masa. La sfirsitul anului trecut, cind pe ordinea de zi a sedintelor Consiliului Local Craiova era trecuta aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli pe 2002 ale regiilor din oras, RAAC prevazuse un fond de 12 miliarde de lei pentru acordarea tichetelor de masa. Numai ca alesii locali au considerat de cuviinta ca alocarea tichetelor ar da peste cap prevederile legale.

Unde-i lege, e tocmeala

Nicoleta Miulescu, secretara primariei, a spus, in cadrul sedintei din 28 decembrie 2001, ca salariatii regiilor nu pot beneficia de respectivele tichete: „In Legea 142, articolul 1, punctul 2 se spune ca tichetele de masa se acorda in limitele prevederilor bugetului local sau de stat, in functie de organizarea regiilor autonome sau a societatilor comerciale. Conform Legii bugetului de stat, nu se pot acorda asemenea sume, regiile fiind finantate de la bugetul local. In Legea bugetului de stat, articolul 42 se spune ca institutiile publice finantate integral din bugetul de stat sau din fonduri extrabugetare nu pot sa-si prevada in buget sume pentru acordarea tichetelor de masa“.

Argumentele juridice aduse de secretara primariei i-au convins pe consilierii locali ca aprobarea unor fonduri destinate alocarii tichetelor de masa in bugetele regiilor este ilegala.

Hotarirea consiliului local nu i-a multumit insa pe sindicalistii RAAC, care contesta decizia consilierilor pe motiv ca regia nu este finantata din bugetul local si, in concluzie, nu intra sub incidentele prevederilor Legii bugetului de stat.

„Noi nu primim subventii sau alti bani de la bugetul local si deci nu sintem bugetari. Decizia consiliului ne afecteaza, deoarece anul trecut am reusit sa luam tichete de masa, dar numai dupa ce am obtinut o hotarire judecatoreasca. Contractul colectiv de munca pe care il aveam expira la sfirsitul lunii februarie si noi doream ca la negocierea noului contract sa trecem si tichetele de masa, dar nu putem“, a spus Dora Fercheluc, lidera sindicatului RAAC.

Pentru a vedea ce fel de institutie este regia, sindicatul a cerut sprijinul prefecturii, care, prin adresa nr. 442 din 18 ianuarie, semnata de Elena Serbanoiu, subprefectul de Dolj, raspunde: „Deoarece, in acceptiunea dreptului administrativ, dupa forma de organizare, serviciile publice se impart in trei categorii: organe ale administratiei, institutii publice sau regii autonome de interes public, iar unitatea dumneavoastra este organizata ca regie autonoma de interes public, nu intrati sub interdictia prevazuta la articolul 49 alineatul 3 din Legea bugetului de stat“.

Concluzionind, autoritatile locale considera ca salariatii regiei nu au dreptul la tichete de masa, iar autoritatile judetene spun ca au. Chestiune de… interpretare!

Regia poate da tichete de masa, nu salarii mai mari

Lasind la o parte interpretarile legislative si revenind la problema sociala, mult disputatele tichete de masa inseamna un venit bunicel pentru cei 1.151 de salariati. Venit pe care conducerea regiei nu l-ar putea asigura printr-o majorare a salariului.

Leonida Nicolaescu, directorul institutiei, spune ca acordarea tichetelor de masa este un lucru bun si pentru institutie, si pentru salariati: „Avem fondurile necesare alocarii tichetelor si deci am putea sa le dam. Daca nu le acordam, oamenii s-ar simti deposedati de un drept pe care l-au obtinut deja. Daca ar fi sa le majorez salariile si sa primeasca in bani sumele pe care le primesc in tichete, ar fi un efort financiar prea mare, in conditiile in care sumele alocate ar trebui impozitate“.

Contractul colectiv de munca se incheie intre sindicat si patronat si cum cele doua parti sint de acord, teoretic, acordarea tichetelor de masa nu ar trebui sa fie o problema. Cum insa bugetul este aprobat de consiliul local, iar verdictul a fost dat, singura sansa ca salariatii sa primeasca tichete ar fi emiterea unei noi hotariri de consiliu.

Viceprimarul Mihai Dragu spune ca cererea regiei poate fi introdusa pe ordinea de zi a unei alte sedinte de consiliu si supusa aprobarii: „In conditiile in care Consiliul de Administratie al regiei este de acord cu acordarea tichetelor de masa, problema poate fi supusa din nou votului consilierilor. In cazul in care hotarirea este respinsa, sindicatele pot contesta decizia in justitie“.

Pina la aparitia unei decizii finale care nu mai poate fi contestata, salariatii regiei sint speriati ca veniturile lor, si asa modeste, s-ar putea subtia, in timp ce preturile continua sa creasca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS