16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMai multe lacasuri de cult din Gorj zac in ruina

Mai multe lacasuri de cult din Gorj zac in ruina


Foarte multe biserici si manastiri din judetul Gorj sint in paragina din cauza lipsei banilor, dar si a faptului ca printre prioritati nu s-a regasit niciodata reconditionarea de biserici. Cu toate ca in ultima perioada au inceput sa se mai construiasca biserici, vechile lacasuri nu au primit nici un fel de finantare, multe dintre acestea fiind incluse in patrimoniul national. Un caz aparte este cel al Bisericii „Sfintii Voievozi“, din localitatea Balanesti, construita in 1841, care a fost folosita in trecut ca adapost pentru animale.

O prioritate a restaurarii lacasurilor de cult din Gorj o reprezinta Manastirea Visina, care dateaza din 1375 si din care nu au mai ramas decit doua ziduri linga care a fost construita biserica din lemn. Starea avansata de degradare face imposibila restaurarea pe vechile fundatii. Manastirea Visina este al doilea lacas de cult din Gorj, ca vechime, dupa Manastirea Tismana, construita in 1372. Pina in prezent, la Visina au existat mai multe proiecte referitoare la refacerea din temelii a manastirii, insa nici unul dintre acestea nu s-a concretizat. Mai mult decit atit, in apropierea lacasului de cult, se desfasoara o intensa activitate de prostitutie. Inalt Prea Sfintia Sa Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei, a spus ca se va implica personal in reconstructia Manastirii Visina. „Este cunoscut faptul ca in judetul Gorj exista cele mai multe manastiri din Oltenia, intreaga salba care este situata chiar sub munte. O atentie deosebita din partea noastra trebuie sa aiba Manastirea Visina. Este trist ceea ce am vazut acolo. Este totusi bine ca acel loc a reinviat prin construirea micii biserici de lemn. Mai intii vor trece la imprejmuirea acelui loc, pentru o mai buna protectie. Pe urma va fi realizat un acoperis care sa impiedice ploaia sa mai macine piatra. Aceasta lucrare va dura poate zeci de ani, dar e bine sa o incepem cit mai curind“, a spus Mitropolitul Teofan

„Au venit la primarie si au spus ca vor biserica fiindca este pe terenul lor“

Un caz special este si cel al Bisericii „Sfintii Voievozi“ din Balanesti, a carei constructie a inceput in anul 1841 si nu s-a mai incheiat nici pina astazi. Biserica a fost cladita de boierul Lascar care a dorit sa realizeze unul dintre cele mai mari lacasuri de cult din zona. In timpul razboiului, „Sfintii Voievozi“ a servit drept adapost pentru vitele oamenilor, dar si pentru caii soldatilor nemti. In prezent, locul animalelor a fost luat de catre copaci, care au strapuns zidurile pe care inca se pot deslusi urmele picturii. Animalele nu se mai pot adaposti inauntru, deoarece nu mai exista acoperis. S-a incercat o consolidare a bisericii, dar nu s-a reusit mare lucru. Mai mult decit atit, partea metalica a constructiei a cam inceput sa dispara. Laurentiu Horhoianu, secretarul Primariei din Balanesti, a precizat: „Problema bisericii noastre este cunoscuta inclusiv la nivel de minister. Au venit tot felul de comisii, chiar si un arhitect care a evaluat starea constructiei. Nu s-a facut nimic. Si oricum nu puteam face mare lucru pe ceva pe care nu este al meu. Este pe o proprietate privata. Nu pot sa va spun daca cineva a fost pus sau nu in posesie. Imi amintesc ca prin 1992 au venit niste persoane la primarie si mi-au spus sa le dam terenul cu biserica cu tot. Le-am dat afara. Cum sa eliberezi titlul de proprietate pe o biserica?“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS